De snaren: een viool heeft 4 snaren, allemaal even lang, maar allemaal een andere dikte. Hoe dunner de snaar, hoe hoger hij klinkt. Je hebt de E-, A-, D-, en de G snaar. Vroeger waren ze gemaakt van dierlijke darm (schapendarm).
Een viool heeft 4 snaren: a-snaar, d-snaar, g-snaar en e-snaar. De e-snaar is meestal van staal, de andere snaren zijn darmsnaren, waar om heen zilverdraad of aluminiumdraad is gewikkeld ter versteviging.
De strijkers
De viool, altviool, cello en de contrabas horen in deze groep thuis. Al deze instrumenten hebben snaren. Met een strijkstok wordt hier overheen gestreken om geluid te maken. Vandaar de naam strijkinstrumenten.
viool: C majeur (tweede positie), G-, B-, Bes-, As- majeur over twee octaven; a- en d-mineur over twee octaven (derde positie), b mineur over twee octaven, c mineur over twee octaven (tweede positie). bijbehorende drieklanken in grondligging.
De duurste viool
Muziekinstrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
Als je goed wilt leren spelen moet het studeren en de lessen een flinke prioriteit in je leven hebben. Een viool is een te moeilijk instrument om af en toe erbij te pakken. Een piano of gitaar is daar veel geschikter voor. De techniek die je leert op de viool zakt veel sneller weg dan die op andere instrumenten.
De cello heeft 4 snaren en je kunt er op strijken met een strijkstok en er op tokkelen (pizzicato heet dat). Als je strijkt over de snaren krijg je een prachtig warm geluid. Je kunt van héél laag naar héél hoog. Dat maakt de cello ook zo'n handig instrument.
De maat correspondeert met de lengte van de corpus van de viool (zonder de hals en krul). De kleinste gangbare maat is de 1/16 viool (23 cm). Gevolgd door de 1/10, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4, 7/8 en tenslotte de 4/4 of hele viool (36 cm). Je hebt de juiste maat als je met je linkerhand comfortabel bij de toets kunt komen.
Een symfonieorkest bestaat uit vier groepen instrumenten: de strijkinstrumenten (violen, altviolen, celli en contrabassen), de houtblazers (fluiten, hobo's, klarinetten en fagotten), de koperblazers (hoorns, trompetten, trombones en tuba's) en slagwerk (pauken, grote trom, xylofoon, bekkens enz.).
De viool bestaat uit verschillende onderdelen, zoals: De klankkast, het belangrijkste onderdeel, om de klank van de snaren goed te laten uitkomen. De hals, het deel waarop de zwarte toets zit, waarop de violist zijn vingers plaatst. De krul, het woord zegt het al, een krulvormig stuk aan het uiteinde van de hals.
Het bovenblad van de viool wordt gemaakt met het wat soepeler fijnspar (vurenhout). Dit vormt samen met het achterblad de klankkast van de viool. Tegen de onderkant wordt een steun van fijnspar gelijmd. Dat is de basbalk.
De Stradivarius-viool staat bekend als een van de beste violen waar violisten van dromen om te mogen bespelen.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Het bespelen van een viool, altviool of cello is al moeilijk genoeg. Het vereist veel tijd en moeite om mooi te leren spelen. Een docent die op honderd dingen tegelijk kan letten en je de goede kant op kan sturen kan je talent optimaal ontwikkelen.
Een snaar kan onder andere gemaakt zijn van staal, schapendarm, carbon of nylon, en kan samengesteld zijn uit een kern omwonden met een of meer lagen van ander materiaal.
Viool of altviool zijn beide geschikt om mee te beginnen en de ene is niet moeilijker of makkelijker dan de andere. Ik adviseer leerlingen die twijfelen altijd om een avondje ontspannen wat muziek te luisteren van viool en altviool, zodat je kennis maakt met de klank en kunt kiezen wat je het meest aanspreekt.
De 4/4 vorm van de cello heeft zich eeuwenlang bewezen als ideaal voor de menselijke maat. Veruit de meeste cellisten kunnen prima cello leren spelen op een hele cello. 4/4 cello's zijn de standaard-maat en worden daarom méér gebouwd door vioolbouwers dan kleinere maten.
In de volksmond wordt er vaak gesproken over 'eerste' viool en 'tweede' viool. De eerste viool is dan diegene die de leiding heeft; de tweede viool komt wat op het achterplan. Als tweede viool ben je vooral ondersteunend voor het geheel.
Net als de viool, heeft de altviool ook 4 snaren: de A - G - D - en…. C snaar. De C snaar is heel bijzonder. Deze zorgt er namelijk voor dat de altviool lager kan spelen dan de viool.
De ukulele lijkt op een gitaar, maar hij is een stuk kleiner. Ook heeft hij maar vier snaren, in plaats van zes. Het is helemaal niet moeilijk om ukulele te leren spelen!
De sazgitaar, ook wel de baglama genoemd, heeft zeven snaren.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
Iedereen kan het leren!
Als u op latere leeftijd begint met viool spelen heeft dat een aantal voordelen. Zo hebben volwassenen vaak meer geduld, meer begrip, een hogere zelfdiscipline en een beter concentratievermogen dan kinderen, waardoor over het algemeen het viool leren spelen bij volwassenen sneller gaat.
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.