Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Tuinaarde is ideaal om de tuin of de borders op te hogen. Er zitten meteen meststoffen en kalk in waarmee de bodem verbeterd wordt. Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem.
Met alleen tuinaarde kunnen planten namelijk minder goed wortelen. Voor het aanvullen, egaliseren of ophogen van de natuurlijke tuinaarde in uw tuin of moestuin is tuinaarde wel geschikt. Zorg er wel voor dat u de tuinaarde altijd vermengt met potgrond of reeds aanwezige tuingrond.
Tuinaarde gebruik je voor het ophogen of (bij)vullen van je tuin, border of bak én de aanplant van bomen, hagen en vaste planten. Ook je moestuin kun je voorzien van tuinaarde.
De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet de hovenier 10 tot 25 centimeter grond afgraven. Voor een tuinpad moet de vakman zo'n 25 centimeter grond afgraven. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen.
Tuinaarde voor moestuin
De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen. Een goede keuze voor de bodem van uw moestuin is biologisch bemeste tuinaarde.
Let op: Tuinaarde is vaak iets goedkoper dan potgrond, maar gebruik geen tuinaarde in je bloempotten of plantenbakken. Tuinaarde is namelijk een stuk zwaarder en niet luchtig genoeg voor in een pot.
Wanneer u nieuwe tuinaarde gaat aanbrengen en hier planten in gaat plaatsen, dan adviseren we u een laag van ongeveer 10-25cm aan te houden. Ook wanneer u er graszoden op gaat leggen adviseren we deze laagdikte.
Voor klassieke basispotgrond neem je vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rijnzand. Het voordeel van compost is dat het de potgrond een goede structuur geeft waarin de wortels water, voedingsstoffen en lucht vinden.
Goede potgrond
Kies voor potgrond zonder kunstmest, en bij voorkeur zonder turf. Diverse fabrikanten en veel tuinwinkels bieden al biologische potgrond aan. In deze biologische potgrond zit dan wel turf, maar geen kunstmest. De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost).
Voor borders met planten en voor het ophogen van je tuin kun je het beste bemeste tuinaarde gebruiken. Meng bemeste tuinaarde met gewone aarde dat al aanwezig is: de ideale vitaminecocktail voor je tuin. Gebruik je namelijk alleen bemeste tuinaarde, dan krijgen je gewassen een overdosis mest.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
"Nog potgrond of hydrokorrels nodig voor in je grote plantenbakken. Bij Plantenbakken & Zo is alle vulling voor in je grote plantenbak te bestellen!"
Voor de moestuin wordt in het algemeen gesteld dat een laag van 6 tot 10 centimeter tuinaarde voldoende is. Het is echter wel van belang om de tuinaarde in de moestuin regelmatig te verversen. Voor moestuinen raden we aan om een combinatie van tuinaarde en moestuin potgrond te gebruiken.
Tuinaarde kun je gebruiken voor verschillende dingen. Zo kun je tuinaarde gebruiken om borders aan te vullen, je gazon aan te leggen of op te hogen, is het een bodem voor beplanting en kun je er je hele tuin mee ophogen. We benadrukken nogmaals dat elke plant andere zorg nodig heeft.
Met de aanwezigheid van het gele zand is dit een mooie combinatie. Wat wel belangrijk is, is dat je de bovenste laag (dus het gele zand) vermengt met je tuinaarde. Dus je verspreid de tuinaarde over je toekomstig grasveld en vermengt de tuinaarde met het gele zand.
Tuinaarde bestaat over het algemeen uit een combinatie van tuinturf en compost, al dan niet aangevuld met meststoffen. Tuinaarde is een goede keus voor open tuinen en tuinbedden waar bomen, struiken en vaste planten groeien. Ook voor het opvullen van gaten in de tuin kan tuinaarde prima worden gebruikt.
De precieze diepte waarop u mag graven verschilt per gemeente en provincie. Over het algemeen geldt dat u niet dieper mag graven dan 50 centimeter zonder hiervoor een vergunning aan te vragen. Als u dieper wilt graven dan 50 centimeter, moet u contact opnemen met uw gemeente en een vergunning aanvragen.
Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten.
Prijs per m3
Eén kuub aarde is leverbaar vanaf € 174,- inclusief bezorgen en btw. De prijzen zijn inclusief btw en bezorging. Als je op werkdagen voor 12.00 bestelt, is levering binnen 24 uur mogelijk.
In een m³ zit namelijk 1000 liter. In dit voorbeeld is het dan: 1,17 x 1000 l/m³ = 1170 liter. Vervolgens deelt u het aantal liters wat u nodig heeft door het aantal liters wat er in een zak zit (we kiezen in dit voorbeeld de Universele potgrond van Primaterra in 40 liter verpakking): 1170 / 40 = 29,3 zakken potgrond.
Kruiden in volle grond
Kruimelige, iets zandige humusrijke grond is ideaal voor de Zuiderse kruiden. Arme zandgrond kan je verrijken met compost of wormenmest. Leemgrond moet beslist worden losgemaakt voor de aanleg. Dit kan op een eenvoudige manier door het jaar voordien een diep wortelende groenbemester in te zaaien.
Zaai- en stekgrond
Gebruik geen voedingsrijke potgrond: zaden hebben vooral vocht en licht nodig (en in veel gevallen warmte) en pas bij het verspenen hebben ze meer voeding nodig en kun je overschakelen op potgrond. Daarnaast moet de zaaigrond licht en luchtig zijn zodat de wortel zich gemakkelijk kan ontwikkelen.