De munten van 1 en 2 eurocent blijven een wettig betaalmiddel. U kunt met deze munten afrekenen. Heeft een winkelier vooraf duidelijk gemaakt dat hij afrondt? Dan hoeft hij geen munten van 1 en 2 eurocent wisselgeld te geven.
Voor het storten van munten kun je terecht bij de meeste bouwmarkten van Gamma en Karwei of bij Geldmaatwinkels.
U moet die in speciaal daarvoor ontworpen plastic houdertjes stoppen. U kunt met uw rosse centjes ook terecht bij de Nationale Bank. Een keer per maand kunt u gratis maximaal 5 kilo muntjes inwisselen tegen andere munten of biljetten, of het bedrag laten storten op uw rekening.
Muntjes van 1 en 2 cent blijven een wettelijk betaalmiddel. Ze worden niet buiten omloop gesteld en verliezen hun waarde niet. Ze kunnen nog altijd gebruikt worden. U hoeft ze dus niet terug te brengen naar de bank.
Welke centjes zijn veel waard? Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf.
Voor het storten van munten kun je terecht bij de meeste bouwmarkten van Gamma en Karwei of bij Geldmaatwinkels.
De munten van 1 en 2 eurocent blijven een wettig betaalmiddel. U kunt met deze munten afrekenen.
Welke centjes zijn veel waard? Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf.
Maar sommige munten zijn meer waard dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Zo heb je 2 euro munten die 15 euro waard zijn en 1 centjes die 6000 euro waard kunnen zijn. Dus voordat je die kleintjes in je portemonnee voor lief neemt, kun je ze beter nog eens een keer goed bekijken.
Naar de bank ermee
Spaar je al je muntjes op? Vanaf vijf kilo kun je ze gratis laten ruilen bij de Nationale Bank voor munten met meer waarde of biljetten. Bij andere banken kun je ook kleingeld storten, maar die laten je vaak betalen voor hun diensten.
Geld inwisselen bij de centrale bank
Bij de centrale bank kunt u uw oude munten en bankbiljetten nog veel langer inwisselen. Maar ook de centrale bank kan een maximum stellen aan de hoeveelheid geld die u bij per transactie kunt omwisselen.
Meestal vraagt je financiële instelling om daarvoor een afspraak te maken. Of je daar met al je wisselgeld terecht kan en of je daarvoor extra kosten moet betalen, verschilt van bank tot bank en soms ook van zichtrekening tot zichtrekening.
U maakt alleen kans bij uw eigen bank, als u op uw rekening stort. De service van banken wisselt. Aan de balie wordt doorgaans van u verwacht dat u zelf enig voorwerk doet. Bij ABN Amro is dat zo, en ook de Postbank wil dat u de muntjes uittelt in plastic zakjes.
Een kilogram kleingeld bestaat dus voor 950 gram uit staal en 50 gram uit koper. Die zijn respectievelijk 0,19 en 0,2225 euro waard. 0,4125 € voor een kilo oud ijzer is echt niet de moeite.
Voor het storten van losse biljetten heeft Geldmaat zogeheten recycle automaten staan. Bij deze geldmaten kunnen losse biljetten gestort en opgenomen worden. Deze automaten staan zowel binnen als buiten. Voor het storten van munten staan bij een deel van de bouwmarkten van Gamma en Karwei speciale muntautomaten.
Euro biljetten wisselen en omwisselen
Er zijn weinig instanties en winkels die deze grote biljetten accepteren. De Nederlansche Bank heeft dan ook aangegeven dat de €500 biljetten eind 2018 niet meer worden uitgegeven. Bij het Geldwisselkantoor kunt u deze grote biljetten wisselen tegen een kleine commissie.
20 cent Aenta munt – De aenta 20 2002 cent munt, de zeldzame italië 20 2002 cent euro munt zijn ook van grote waarde. Daarnaast is er nog de muntwaarde 20 eurocent malta, de muntwaarde van 20 centimes 1963 en de muntwaarde van 20 centimes frank 1994 waar absoluut rekening mee gehouden moet worden.
Voor een 1 cent-munt uit Monaco uit 2001 of 2002 kan u bijvoorbeeld 100 euro krijgen. Een muntstukje van 1 cent uit 2001 uit Finland is dan weer 10 euro waard en ook rosse centjes uit het Vaticaan kunnen behoorlijk wat geld opleveren.
De Belgische muntjes van 1 cent uit de jaren 1999, 2001 en 2008 zijn ongeveer 50 cent waard. De muntjes van 2 cent uit het jaar 2000 zijn tien keer hun nominale waarde waard en die uit 2008 zijn ook bijna 50 cent waard. Wil je echt een slag slaan, dan moet je op zoek naar muntjes uit kleine landen.
Waar kan je die rosse centjes dan wel gratis wisselen naar handigere munten of biljetten? Aan de loketten van de Nationale Bank van België aan de Brusselse Berlaimontlaan. Wel moet je je houden aan een maximum van 5 kg en een eenmalige storting per maand.
Muntgeld wisselen
Bij het Goudwisselkantoor kunt u naast bankbiljetten ook munten inwisselen voor euro's. Munten die niet meer worden gebruikt in het dagelijks betaalverkeer. Deze oude valuta kunt u nog wel inwisselen bij het Goudwisselkantoor. Ook nieuwe munten kunt u inwisselen in bijna 70 locaties in Nederland.