De koala is een bekend buideldier. Vooral vanwege zijn zeer aaibare uiterlijk. Toch schijn je hem beter niet te kunnen aaien, want ze kunnen flink van zich af bijten en krabben.
De koala komt niet voor op de lijst met toegestane huis- en hobbydieren van de RvO en mag dus ook niet als huisdier gehouden worden. Daar is hier geen ruimte voor en bovendien hebben koala's bijzondere verzorging nodig die iemand zonder kwalificaties ze niet kan geven.
Mensen en koala's hebben op het eerste gezicht weinig overeenkomsten. Niets is minder waar; koala's hebben namelijk bijna dezelfde vingerafdrukken als mensen. Vingerafdrukken zijn bedoeld om gladde vingers meer grip te geven, bij mensen voor het vastpakken van dingen en bij koala's voor grip om mee te klimmen.
Koala's zijn vredige dieren zonder natuurlijke vijanden, behalve de mens. Australië wordt steeds meer verstedelijkt, en dit betekent dat het leefgebied van de koala krimpt. De eucalyptusbomen waarin en waarvan ze leven verdwijnen langzaamaan.
Koala's slapen de hele dag door omdat ze een langzame stofwisseling hebben. De vertering van hun dieet kost veel energie. In de eucalyptusbladeren die koala's eten, zitten namelijk veel gifstoffen en weinig voedingsstoffen. Door veel te slapen besparen ze de energie die ze nodig hebben om hun voedsel te verteren.
Een koalajong wordt trouwens een 'joey' genoemd in Australië. De Koala slaapt ongeveer 20 uur per dag! De Koala slaapt ongeveer 20 uur per dag!
Koala's zitten meestal vele uren onafgebroken in bomen. Wanneer ze zich verplaatsen doen ze dat meestal na zonsondergang wanneer het koeler is. De dieren kunnen ook zwemmen, hoewel ze die kunst niet zo vaak laten zien.
Je kunt zelf een wilde koala adopteren en draag je zo een steentje bij aan het behoud van deze bijzondere dieren. Een koala adoptie kost ongeveer € 33,50 per jaar.
De Eucalyptusboom is niet in Nederland. En koala's leven uitsluitend van de eucalyptusbladeren. Ze zouden dus sterven als ze in Nederland zouden wonen.
Bedreigingen. Verlies van leefgebied vormt een van de grootste bedreigingen voor koala's. Door landontginning, ontbossing en verstedelijking gaan eucalyptusbossen verloren. Die beslaan het leefgebied van koala's en zijn voor hen van vitaal belang als bron van voeding.
Naar schatting ruim de helft van alle koala's is besmet met de seksueel overdraagbare aandoening. In sommige groepen zelfs 80 tot 100 procent, stelt een Australische viroloog tegenover de BBC. Vermoedelijk is de soa via dieren in de negentiende eeuw meegenomen door Europese kolonisators.
Echter kun je de koala maar kort knuffelen en is het redelijk duur. Wel mag je er vanuit gaan dat er goed voor de dieren wordt gezorgd. Australië hecht veel waarde aan haar wildlife en heeft een programma om hun welzijn te beschermen.
Koala's worden ook wel 'koalaberen' genoemd, maar koala's zijn geen beren – het zijn buideldieren. Europese kolonisten die naar Australië kwamen noemden de koala's 'beren' omdat ze wel wat op beren lijken. De Latijnse naam Phascolarctos cinereus betekent letterlijk 'buidelbeer'.
Een aantal zoogdiersoorten zijn niet beoordeeld. Bijvoorbeeld apen, tijgers en leeuwen. Hiervan weten we al dat u ze niet mag houden. Dit staat in de Wet natuurbescherming.
De lynxen lijken op katten, maar zijn zeker niet geschikt als huisdier. Het is zelfs illegaal, daarom zijn de dieren in beslag genomen.
Een aap kopen als huisdier is in Nederland gelukkig bij wet verboden. Mensen die toch een aap als huisdier nemen, lopen het risico dat het dier in beslag wordt genomen. Deze dieren worden dan bij opvangcentra zoals AAP opgevangen. Apen zijn wilde dieren zijn die niet in een huiskamer horen.
Koala's zijn een stuk slimmer dan gedacht: nieuw onderzoek toont aan dat je ze vrij gemakkelijk een nieuw trucje kunt leren. Jaarlijks komen heel wat koala's om het leven doordat ze geraakt worden door een auto. Wegen doorkruisen hun leefgebied en om van A naar B te komen, moeten koala's soms zo'n weg oversteken.
De Koala leeft voornamelijk in de bomen, springt van de ene naar de andere en komt alleen naar beneden om in een te ver verwijderde boom te klimmen. Hij klimt en daalt altijd met opgerichte kop, heeft krachtige spieren en tegenstelbare vingers met klauwen om zich goed vast te houden aan de takken.
Een koalavrouwtje kan maar 1 jong per jaar krijgen. Ze voedt haar baby alleen op. Na zes maanden zit de koala vol met haren, na een jaar gaat de koala bij zijn moeder weg.
leeftijd: In het wild worden ze ge- middeld 8 tot 10 jaar oud, maar in dierentuinen worden ze meestal ouder. Van een aantal koala's in gevangenschap is bekend dat ze de 20 jaar hebben gehaald.
Koala (20-22 uur)
De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder. Heel veel actiever worden koala's niet. Ze slapen echt bijna de hele dag, soms wel 22 uur per dag!
Schattingen over het resterende aantal koala's in Australië lopen sterk uiteen. Onlangs kwam het Australische onderzoeksinstituut CSIRO op 180.000 in het wild, terwijl de Australian Koala Foundation het houdt op tussen de 50.000 en 80.000 dieren.
Koala's drinken bijna nooit. Het water halen ze uit de eucalyptusbladeren.
Nooit drinken
Daar heeft een koala bijna nooit last van. Hij smult van de sappige blaadjes van een eucalyptusboom. Daar zit genoeg water in voor dit zoogdier. Drinken is daardoor niet nodig.
Koalajongen eten pap
Koala's die net geboren zijn, drinken melk in de buidel van hun moeder. De overstap van het drinken van melk naar het eten van eucalyptusbladeren gaat niet zomaar. Net zoals mensenbaby's geprakte groente en fruit krijgen, krijgen ook babykoala's eerst babyvoedsel: pap.