Krijgt u de uitslag dat er HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) is gevonden in de zelfafnameset, dan krijgt u het advies om een uitstrijkje te laten maken bij de huisartspraktijk. Bij dit uitstrijkje geldt het nieuwe verwijsschema.
Als er HrHPV wordt gevonden in een uitstrijkje, kunt u het virus dus al langere tijd hebben. Er is geen behandeling voor hrHPV. Meestal verdwijnt het virus vanzelf. Behandeling van uw partner met eventueel hrHPV is niet mogelijk.
Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 2 jaar weer zelf op. In sommige gevallen ruimt het lichaam het virus niet op en kan HPV genitale wratten en (op lange termijn) kanker veroorzaken.
Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.
Er zijn meer dan 100 verschillende HPV genotypen. Enkele HPV types staan bekend als “hoog risico” types omdat infecties met deze types het meest worden aangetroffen bij een maligniteit. Zo behoren de types 16 en 18 tot “hoog risico” types, die geassocieerd zijn met baarmoederhalskanker.
Kanker door HPV
HPV kan verschillende soorten kanker veroorzaken, zoals baarmoederhalskanker, kanker bij de vagina, schaamlippen, anus, penis en in de mond- en keelholte. Het aantal gevallen van kanker door HPV per jaar is de laatste jaren licht gestegen.
Is HPV gevaarlijk? HPV is meestal niet gevaarlijk. Van de meeste soorten krijg je nooit klachten en word je ook niet ziek. En genitale wratten zijn vervelend, maar niet gevaarlijk.
Ook door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten, daarom kan iemand met HPV zonder dat de persoon het weet iemand anders gemakkelijk besmetten. Een condoom beschermt niet volledig.
HPV krijg je door seks met iemand die besmet is. Veilig of onveilig. Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks.
Besmetting. Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft. Condooms verminderen de kans op besmetting met HPV, maar het virus verspreidt zich ook via handen, huid en mond. HPV verdwijnt meestal vanzelf na ongeveer 1,5 jaar uit het lichaam, in die periode is diegene besmettelijk.
Het virus is niet aanwezig in sperma, speeksel of bloed.
Jonge vrouwen met een seksleven worden het meest blootgesteld aan besmettingsgevaar, dat afneemt met de leeftijd. Mannen lopen minder gevaar.
PAP 1 wil zeggen dat er geen afwijkingen zijn gevonden en u niet het HPV virus heeft. U kunt tot de volgende oproep wachten met een volgend uitstrijkje. PAP 1 HPV positief Het uitstrijkje is normaal.
PAP 2: er zijn enkele afwijkende cellen gevonden, maar een aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog is niet nodig. De cellen herstellen zich vanzelf. Wel wordt na zes maanden een nieuw uitstrijkje gemaakt. PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden.
Hoe veel vrouwen krijgen een afwijkende uitslag na een uitstrijkje? Zo'n 75 procent van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een afwijkende uitslag. en dat is best veel. Als je zo'n uitslag krijgt.
Wat als het HPV-virus niet weggaat? 'In principe kun je niks tegen HPV doen, want meestal ruimt jouw lichaam zelf het virus weer op', zegt Esajas.
HPV is niet overdraagbaar door handdoeken en WCbrillen. Het wordt overgedragen tijdens het vrijen. En dan niet alleen door gemeenschap maar ook door vrijen met handen / vingers of orale sex.
Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap. Ook bij een monogame relatie (samenleving met alleen de eigen man of vrouw) en bij seksuele onthouding is er een kleine kans op een HPV-infectie.
Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.
HPV kan de cellen in je baarmoederhals, geslachtsorganen of mond- en keelholte besmetten. Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV- infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op.
Een belangrijke laatste opmerking: er is een kleine kans dat je HPV krijgt, zonder ooit seksueel contact te hebben. In een studie bleek 1,3% van de maagden die nog helemaal géén seksueel contact hadden gehad HPV te hebben.
Pap 3b: Er zijn meer afwijkende cellen te zien. Er volgt verder onderzoek bij de gynaecoloog en meestal is een behandeling nodig. Pap 4: Er zijn ernstiger afwijkende cellen te zien. Er is onderzoek nodig en bijna altijd is er een behandeling nodig.
Bij Pap 2 en HPV positief verwijst de huisarts je door naar de gynaecoloog voor een colposcopie (met een vergrootglas kijken naar en aankleuren van je baarmoedermond), maar behandeling is zelden nodig. Pap 3a: Er is sprake van licht of matige afwijkende cellen.
HPV negatief maar toch een Pap 2 bij uitstrijkje
De kans dat je baarmoederhalskanker ontwikkelt zonder een HPV-infectie is ontzettend klein. Maar je hoort het al, die kans is niet nul. Zo kan er baarmoederhalskanker voorkomen in je familie, waardoor je met of zonder HPV al een hoger risico loopt.
Voorheen werden alle HPV (humaan papillomavirus)-positieve deelnemers met cytologische afwijkingen doorverwezen. In het nieuwe verwijsschema wordt doorverwezen op basis van hrHPV hoog risico Humaan papillomavirus (hoog risico Humaan papillomavirus)-typering.
80-90% van de mensen raakt eens in zijn of haar leven besmet met HPV. Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar op. Wanneer dit niet zo is, kan HPV kanker aan de baarmoederhals, anus, vagina, vulva, penis, en hoofd en hals veroorzaken1. Het kan ook genitale wratten veroorzaken.