Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
De bodemtemperatuur moet 10°C zijn wil het graszaad kiemen. Bij een lagere temperatuur komt het gewoon niet uit. In de zomer zaaien is ook geen goed plan, want dan is de bodem te droog. Het voorjaar of najaar is dé tijd om te zaaien.
Want dan krijgen ze niet genoeg licht en gaan ze dus niet kiemen. Zijn alle omstandigheden optimaal, dan kiemen de zaden na 10 dagen ongeveer. Het is trouwens niet aan te raden om over een pas ingezaaid of een pas ontkiemend gazon te lopen.
Na het gras zaaien kan het gras ingeharkt worden. De ideale diepte voor graszaad is 0,5 tot maximaal 1,5 centimeter. Graszaad mag niet te diep in de grond terecht komen, omdat het anders niet kan kiemen! Druk het graszaad dus licht aan; er zou eventueel ook met een wals overheen gegaan kunnen worden.
Graszaad ontkiemt het beste als de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10˚C ligt.
Circa 1,5 tot 2 centimeter diep. Zorg er dan ook voor dat er niet teveel aarde bovenop het graszaad komt te liggen, anders zal deze de oppervlakte niet weten te bereiken. Ook verstikking van het zaad is goed mogelijk bij te diep inharken.
Druk de grond aan
Druk na het zaaien het graszaad met een tuinwals of loopplanken aan. Zo komen de zaden goed in contact met de bodem.
Beluchten en voeden
TIP: als de grond te zuur is, kan het gras de voedingsstoffen niet goed opnemen. Strooi daarom deze maand nog kalk over uw gazon en begin een paar weken later met verticuteren of beluchten doorzaaien en het toevoegen van meststoffen! Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Om het graszaad te laten kiemen, moet je ze licht inharken en aandrukken zodat de zaden in contact komen met de aarde.
13 april 2021 Leestijd 6 min. Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn.
Van sprintkampioen tot trage slak, zo snel kiemt jouw favoriete groente: tuinkers : 2 dagen. radijsjes: 4 tot 8 dagen. sla: 5 tot 10 dagen.
Om te ontkiemen heeft het graszaad namelijk water nodig. Vooral de eerste 3 – 4 weken na het gras zaaien zijn erg belangrijk. Vooral de toplaag, de bovenste 2 cm van de grond, moet gedurende deze periode licht vochtig blijven. Maak de ondergrond absoluut ook weer niet te nat en voorkom plasvorming op het gazon.
Beregen de grond en houd deze nat totdat het zaad uitkomt. Let op: het is beter om 4 keer per dag licht te sproeien dan 1 keer per dag zwaar te sproeien, anders bestaat de kans dat het graszaad wegspoelt.
Graszaad kan namelijk niet goed tegen veel regen en heeft daarnaast een grondtemperatuur van 10 graden nodig om te ontkiemen. Zaai altijd op een dag met zo min mogelijk wind, het liefst zelfs windstil, zo waait het graszaad niet weg van jouw gazon.
Voor het inzaaien van een gazon is doorgaans 1 kg nodig per 25 m². Gaat u kale plekken bijzaaien of een gazon doorzaaien? Dan volstaat 1 kg graszaad per 50 m².
In droge periodes moet je het gras regelmatig water geven om ervoor te zorgen dat het zaad niet uitdroogt en doodgaat. Zorg er echter voor dat de grond niet te nat wordt, anders kan het graszaad verdrinken.
Het graszaad moet zich vanuit de toplaag makkelijk vol kunnen zuigen met water. Bij het sproeien na het zaaien kun je daarom het beste 2 of 3 keer per dag een klein beetje beregenen.
Kalken kun je het beste niet doen tijdens of vlak na het zaaien van gras. De kalk kan namelijk de kieming van het graszaad verstoren. Wacht daarom minstens zes weken na het zaaien voordat je gaat kalken.
Graszaad moet niet diep ingeharkt of met een laag compost of potgrond bedekt worden. Hierdoor verstikt het zaad en zal het niet kiemen. Het graszaad zal ook geen resultaat tonen. Zeer licht inharken, aanlopen of aanrollen is aan te raden voor een goed bodemcontact.
Om erachter te komen hoeveel graszaad je nodig hebt voor het bijzaaien, houden we vaak de volgende stelregel aan: deel het aantal vierkante meters dat je moet zaaien door twee. Dus, heb je een gazon van 500 vierkante meter, dan heb je voor 250 vierkante meter aan nieuw graszaad nodig.
Zaden hebben naast warmte, vocht, licht ook lucht nodig om goed te kiemen. Geen grote luchtzakken uiteraard maar gewoon luchtige grond. Perliet en vermiculiet zijn Ph-neutraal. Dat wil zeggen dat ze je zaadjes perfect kun werk laten doen.
De verkeerde warmte
Er zijn planten die ontkiemen bij lage temperaturen, terwijl andere (tropische) gewassen het voor gezien houden, als de temperatuur niet minstens 22 graden beslaat. Is het dus te koud of te warm voor uw soort zaden, dan neemt de kans grondig af dat ze kiemen.
Vóórzaaien doe je dus binnen, in potjes. Die zet je in een kas of op de vensterbank. Daar geef je de plantjes precies genoeg licht, voeding en warmte om goed op te groeien. Net zo lang tot ze sterk en groot genoeg zijn om buiten in je bak te planten.
Je gazon maaien in de zon is gevaarlijk voor je groene grasmat. Door de hitte van de zon kunnen de net gemaaide grassprieten razendsnel verbranden. Daarom is het verstandig om het grasmaaien uit te stellen tot 's avonds of in ieder geval te wachten tot je gazon in de schaduw ligt.
Bedrijven, gemeenten én particulieren worden opgeroepen om tijdens de maand mei het gras even niet te maaien. Hierdoor krijgen veel gewassen in grasvelden de kans om te groeien en vooral bloeien.