De soorten die vaak worden verkocht als bedding in de tuin, zijn meestal eenjarige bloeiers. Maar er zijn ook soorten die twee of meer jaren bloeien. Eigenlijk blijven alle soorten viooltjes lang mooi; van de vroege lente tot de late herfst kun je ervan genieten.
Bosviolen zijn meerjarig
Je kunt planten die binnen hebben gestaan daarom als ze zijn uitgebloeid gerust in de volle grond van je tuin planten en er nog jaren plezier van hebben. Maar zorg dan wel dat die binnenplanten eerst even aan de omstandigheden buiten kunnen wennen.
Je kunt ze ook overhouden. Een paar graden vorst kunnen ze wel hebben, maar wordt het kouder dan kun je ze beter tijdelijk even vorstvrij wegzetten. Je kunt ze dan in het voorjaar buiten uitplanten (als er geen kans op nachtvorst meer is).
Tot hoe lang bloeit winterviool
Winterviolen bloeien vanaf de vroege herfst en blijven vrolijke bloemen produceren totdat de vorst intreedt. Dan houden ze ermee op, d.w.z., ze stoppen met de aanleg van nieuwe bloemknoppen. Zodra het weer warmer wordt, zullen ze zeker weer gaan bloeien.
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Zo kan de viool geen energie steken in zaadvorming, blijft hij steeds bloemen 'produceren' en heeft u er dus langer plezier van.
Het driekleurig viooltje wordt bij voorkeur vermeerderd door zaaien, en zaait zich ook spontaan makkelijk uit. Het Maarts viooltje kan gezaaid worden, maar laat zich ook vermeerderen door delen (in de herfst), of door stekken in voorjaar of zomer.
De winterviolen zijn bestand tegen winter-achtig weer en kunnen erg goed tegen de vorst. Viooltjes zijn bovendien niet veeleisend. Gewoon in de potgrond of zelfs gewoon in wat omgewoelde grond in uw tuin, doen ze het perfect.
Violen zorgen voor een vrolijke noot
Zet de violen op een lichte plek, maar niet in de volle zon en geef ze regelmatig water en voeding. Ze staan ook heel vrolijk in een hangmand aan de pergola of bij de voordeur.
Onder de viooltjes bestaan er twee soorten: kleinbloemige en grootbloemige viooltjes. De kleinbloemige viooltjes zijn de sterkste soort en kunnen zeker overwinteren.
Viooltjes zijn sterke plantjes en vaak te verkrijgen tegen weinig geld. Door hun sterke karakter overleven ze regen, kou en zelfs wat vorst. In de winter kunnen ze eruitzien alsof ze de regen en de kou niet hebben overleefd, maar dat trekt in de loop der tijd weer helemaal bij.
Deze vaste plant woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten. Het is niet nodig om viooltjes te snoeien. U kunt haar oude bloemen weghalen om een eventueel tweede bloei te stimuleren.
De bloemen van viooltjes hebben een hele milde smaak. Daarom worden ze wel gesuikerd en gebruikt als garnering op gebak. Maar ze kunnen net zo goed in de sla of op toetjes. Viooltjes fleuren je bakken op en nemen maar weinig plek in.
Driekleurig viooltje: verzachtend voor de luchtwegen
Uitwendig werd de plant in de volksgeneeskunde gebruikt bij jeuk, zweren en huiduitslag. Ook werd het viooltje gebruikt voor een algemeen gunstige en voedende invloed op de huid* en de spijsvertering*.
Geef ze alleen water als het een lange tijd droog is. Voeg eventueel een beetje plantenvoeding aan het gietwater toe. Zo blijven de plantjes extra lang gezond en oersterk. Viooltjes bloeien het langst als uitgebloeide bloemetjes regelmatig verwijderd worden.
Alle viooltjes soorten verspreiden zich via zaden, sommige bovendien via uitlopers. De zaden worden als ze rijp zijn weggeschoten door het openspringen van de zaaddoos. Bovendien zit aan ieder zaadje een aanhangsel dat mieren graag eten: een mierenbroodje.
Ze geven enorm veel kleur. Er is veel keuze in kleur en kleurstellingen. Violen matchen goed met alle tuinstijlen. De plantjes kunnen tegen sneeuw en nachtvorst.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Welke gerechten kan je met viooltjes maken? Viooltjes krijg je vaak als creatieve garnering op salades, hapjes aperitieven en voorgerechten. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. De bloemblaadjes brengen dan ook kleur en een extra smaakje op het bord, waarmee je de gerechten kan opwaarderen.
Je kunt violen het best planten vanaf half september tot eind oktober, om er voor te zorgen dat je de hele winter geniet van de viooltjes. De planten doen het goed in een stevige terracotta pot.
Door jouw huidige viooltjes te stekken, kun je ze eenvoudig vermeerderen. Hoe dit werkt? Snijd een gezond blad met steel af en steek deze in de stekgrond. Daarna plaats je de stek op een warme plek.
Kleinbloemige viooltjes of bosviooltjes (ook wel hoornviooltjes genoemd) lijken misschien erg kwetsbaar maar ze zijn wel degelijk bestand tegen regen en wind in de herfst en ze kunnen ook nog eens goed tegen vrieskou in de winter.
Als onderlinge plantafstand hou je je best aan gemiddeld 15 cm, wanneer ze goed aansluiten krijg je het mooiste effect. Plant je ze niet in de volle grond, zorg dan dat je pot drainagegaten heeft. Zo kan het overtollige water niet blijven staan, want vorst overleven ze wel maar te veel vocht zorgt voor schimmel.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig in de grond. Bedek de grond hierna met een dun laagje potgrond. Zorg voor een zonnige standplaats met goed waterdoorlatende grond en halfschaduw.
De meeste soorten worden op vochtige en iets beschaduwde plaatsen aangetroffen. Na het bloeien draait de uitgebloeide bloem zich naar beneden, na de rijping richt de zaaddoos zich weer op, en opent zich. Het verdroogde zaadkapsel staat onder spanning en bij beweging schieten de zaadjes weg.
Violen voor binnen en buiten
Je kunt de violen ook in een leuke pot of mand binnen op een niet al te warme plek, dus niet bij of boven de verwarming, zetten. Geef ze een keer per week vloeibare voeding. Als ze zijn uitgebloeid kun je de violen in de tuin uitplanten, want het zijn in principe vaste planten.