Wanneer je het zwembad winterklaar maakt, laat dan eerst het water tot 10 cm onder de skimmer. Haal nooit al het water eruit. Dit kan beschadigingen opleveren aan de constructie en aan de liner van het zwembad. Sluit de inlaat af met een winterplug en zorg dat de leidingen leeg worden gemaakt.
Het wordt afgeraden om je opzetzwembad buiten te laten staan zodra de temperatuur lager komt dan 5°C. Regen en vorst hebben een negatieve invloed op de liner en het frame van je zwembad en je loopt de kans om schade op te lopen.
Om jouw zwembad veilig te laten overwinteren gebruik je speciale overwinteringsvloeistof. Het bevat onder andere stabilisatoren die het water in het zwembad voor een langere periode stabiel houdt. Als laatste dek je het zwembad af met een winterzeil.
Wij raden af om je Intex zwembad tijdens de winter buiten te laten staan, zowel vol als leeg. Niet alleen raak je jouw recht op garantie kwijt. Ook kunnen de liner en/of het frame schade oplopen wanneer de temperatuur onder de 5°C zakt. Je kunt daarom beter het Intex zwembad opbergen voor de winter.
In de winter kan de temperatuur het vriespunt bereiken. Een bevroren zwembad kan schade aan de zwembadwanden, leidingen en andere apparatuur veroorzaken. Voorkom daarom dat het zwembadwater bevriest. Als de temperatuur daalt, is het raadzaam om de zwembadpomp draaiende te houden.
Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen in water dat kouder is dan 15 graden. De kans is dan groot dat je spieren verkrampen of dat je onderkoeld raakt. Gelukkig is een zwembad qua oppervlakte niet zo groot en is het water dus vrij snel verwarmd als de zon schijnt, helemaal als je gebruik maakt van een warmtepomp.
Na het winterklaar maken van uw zwembad is het aan te raden om het bad af te dekken met een winterzeil. Deze zwembadafdekking helpt niet alleen om het vuil, bladeren etc. uit het zwembad te houden, maar zorgt er ook voor dat de waterbalans op peil blijft gedurende de winter.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Je zwembad mag bevriezen, maar je doet er verstandig aan om je zwembad hier op voor te bereiden. Dit doe je met winterdrijvers. Winterdrijvers nemen de druk af die ontstaat door uitzetting van het ijs. Hiermee voorkom je eventuele vorstschade aan je zwembad.
In het kort
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
Dosering is 500 ml / 10 m3 water. U doseert dit middel in het zwembad en draait dan nog enkele uren door totdat het goed verdeeld is in het zwembad. Daarna kan u het waterniveau laten dalen als u daarvoor heeft gekozen.
Op het gebied van zwembadverwarming is een warmtepomp de beste methode: energiezuinig en met het hoogste rendement. Een warmtepomp warmt het water op en houdt het daarna op een constante temperatuur (als de filterpomp aanstaat). Zo is het water altijd lekker warm wanneer jij een duik wilt nemen.
Het winterklaar maken van het zwembad gebeurt meestal op het einde van het zwemseizoen, in de maand oktober of november, wanneer de temperatuur van het zwembadwater onder de 12° zakt. Indien u zonnepanelen hebt, kan u (mits wat geluk) sporadisch zwemmen tot 15 oktober.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Maar ook bij een opzetzwembad ververs je het water één keer per jaar. Het verschil is dat het bij dit bad wel volledig moet worden leeggepompt. Dit doe je in het voorjaar als je het bad weer opnieuw gaat opzetten en gebruiken.
Valt er tijdens een onweersbui zware regen op het zwembad, dan wordt het zwembadwater vervuild door het regenwater. Deze vervuiling verstoort de pH parameters. Regenwater heeft een pH van 5 tot 6, terwijl zwembadwater een pH nodig heeft tussen de 7 en 7,4.
De reden voor het winterklaar maken van een zwembad zodra de watertemperatuur onder de 12 graden zakt is dat er geen algen meer kunnen groeien en u het zwembadwater niet hoeft te blijven filteren.
Ja hoor geen probleem, zolang het water vrij door gepompt kan worden.
Irritatie voorkomen door te douchen na het zwemmen
Deze chlooruitslag ontstaat nadat je huid in contact komt met - je raadt het al - chloor. Dit kan zorgen voor rode uitslag en een ruwe en gezwollen huid.
Een standaard pomp zal 1 tot 1,5kw verbruiken gedurende 10u per dag aan € 0,20 gedurende 180 dagen) terwijl een frequentiegestuurde pomp dit zal doen aan ca. 400w tot 700w (wat zorgt voor een halvering van de jaarlijkse energiekost van je zwembadpomp).
Wanneer je een zwembad koopt, kun je kiezen voor een zwembad met of zonder filterpomp. Zwembaden zonder filterpomp zijn bedoeld voor mensen die het zwembad maar af en toe gebruiken. Als je het zwembad vaker dan een week achtereen wilt gebruiken, is een zwembad met filterpomp aan te raden.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
Dompel de tuinslang onder in het zwembad, zodat die helemaal vol met water komt te zitten. Houd de uiteinden dicht met je handen (een tweede persoon laten helpen is slim!). Het ene uiteinde van de slang leg je op de bodem van je zwembad, en het andere uiteinde leg je naast de afvoer.
Zwembad noppenfolie
Hiermee bespaart u mogelijk honderden euro's op onderhoud, chemische- en verwarmingkosten. Een noppenfolieafdekking wordt op het wateroppervlak geplaatst met de noppen naar beneden en met het gladde gedeelte naar boven.