Praat over je gevoel dat het leven niet de moeite waard is
Praten over je gevoel is erg belangrijk. Als je alsmaar negatieve gedachten hebt en er alleen mee rond blijft lopen overtuig je jezelf alleen maar meer dat je gedachte waar zijn. We zien de wereld niet zoals hij is, we zien de wereld zoals wij zijn.
Ben je zo ongelukkig dat je het helemaal niet meer ziet zitten? Zorg dan voor professionele hulp. Lukt het je niet alleen, vraag dan hulp van iemand die je vertrouwt en je kan begeleiden. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Onzekerheid en angst over wie we zijn, wat we kunnen en welke waarde we brengen is een grote oorzaak van onszelf conformeren. Het is makkelijker om mee te gaan met wat iedereen doet. Het is veiliger om je continu aan te passen. Dicht bij jezelf blijven betekent eigenlijk breken met wat 'normaal' is.
Het zit hem in dingen ondernemen, maken, doen, zeggen of ervaren. Maar het zit hem ook in de balans tussen inspanning en ontspanning. Het is namelijk belangrijk om niet alleen sportieve, drukke, ondernemende en productieve dingen te doen. Het is juist ook belangrijk om dit af te wisselen met ontspanning en rust.
Wanneer je leven een puinhoop is, en je gewoon even niet waar je nu moet beginnen om je beter te voelen, ga dan opruimen. Door je leefomgeving op te ruimen voel je je al snel van binnen een stuk georganiseerder.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden. Je kunt er erg wanhopig van worden.
Ons geluk wordt voor een groot stuk, maar zeker niet alleen, bepaald door wat ons overkomt. Integendeel zelfs. "Of mensen zich al dan niet gelukkig voelen hangt vooral af van hun mentale veerkracht: de manier waarop ze hun psychische vermogens inzetten om zich een gebalanceerde levenshouding aan te meten."
Als je eenzaam bent, voel je je niet verbonden met anderen, met de omgeving, met de wereld. Daar kunnen allerlei gevoelens en gedragingen bijkomen. Dit zijn voorbeelden van symptomen die horen bij eenzaamheid: Een verdrietig, leeg, machteloos of angstig gevoel.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.