Een cultuurverandering duurt bij de meeste organisaties gemiddeld 3 tot 5 jaar of zelfs langer omdat men niet goed weet wat men wel en niet moet doen. Managers en adviseurs zijn op zoek naar methoden om de cultuurveranderingen binnen de organisatie sneller en succesvoller te laten plaatsvinden.
Cultuurverandering definitie
Cultuurverandering is het vernieuwen van de waarden, processen en gewoontes die bijdragen aan de identiteit en denkwijze van het bedrijf. Dit gebeurt meestal vanuit de ambitie om een positieve verandering in de organisatiecultuur en dus ook het gedrag van de medewerkers teweeg te brengen.
Een bedrijfscultuur is gebaseerd op een systeem van gedeelde waarden, sociale normen en symbolen, en op houdingen die van invloed zijn op hoe deelnemers binnen een organisatie beslissingen nemen, hoe ze handelen en hoe ze zich voelen.
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving. Ofwel, cultuur is alles wat een groep mensen zich heeft aangeleerd.
Cultuur is iets wat met een (grote) groep individuen gezamenlijk gedáán en gedeeld wordt. Over (soms onopgemerkte) rituelen, over verhalen, helden en dissidenten die bekend zijn voor de groep, maar die onbekend of nietszeggend zijn voor de buitenwacht.
Je ziet hierin twee redenen waarom cultuurverandering een proces van lange adem is: omdat je je niet gedrag eigen moet maken en omdat je een tijd op tegenwind kunt rekenen. Je voelt inmiddels aan wat niet werkt: een cultuur 'omslaan' of 'implementeren'.
Chronische cultuurproblemen kun je alleen succesvol aanpakken door het verband te zien met alle andere organisatie-elementen. En van daaruit een juiste diagnose te stellen en bijbehorende effectieve aanpak te bepalen. En mocht je helemaal geen chronische problemen hebben… voorkomen is beter dan genezen.
Een cultuur is een groep mensen met dezelfde waarden, normen en gewoonten. Cultuur bestaat uit dingen die we doen en maken, maar het kunnen ook ideeën zijn. Of tradities. De Nederlandse cultuur is anders dan de Franse cultuur.
Meten van de huidige cultuur: organisaties kunnen het OCAI-model gebruiken om inzicht te krijgen in de huidige cultuur binnen de organisatie. Dit kan helpen bij het identificeren van de sterkte en zwakte punten van de huidige cultuur en het bepalen van welke aspecten verbeterd moeten worden.
Onder cultuur verstaan we het geheel van normen en waarden zoals die gedeeld worden door een groep. Een eenvoudiger definitie van cultuur is “de wijze waarop we met elkaar omgaan” binnen deze groep.
Organisatiecultuur is een verzameling waarden en normen. Normen zijn gedragsregels die ontstaan zijn uit betekenis gevende idealen (waarde). Samen bepalen ze wat het sociaal geaccepteerde gedrag van de mensen in dezelfde organisatie is.
Deze kloof tussen de perceptie van leiders en de realiteit kan de gewenste bedrijfsresultaten in de weg staan. Deze kloof wordt ook wel de cultuurkloof (culture gap) genoemd. Gelukkig is het goed mogelijk om deze kloof te dichten.
Culturele diversiteit betreft de diversiteit van mensen naar culturele achtergrond. Culturele diversiteit betreft in dit onderzoek de diversiteit in het personeelsbestand, ofwel de aanwezigheid van mensen met verschillende culturele achtergronden.
In een open bedrijfscultuur is een gesprek altijd mogelijk. Open en eerlijk. In zo'n cultuur kan een medewerker altijd een gesprek plannen met een leidinggevende. Dit kan gaan over werk gerelateerde zaken, maar ook over privéomstandigheden die invloed hebben op het werk.
Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als 'normaal' beschouwt. De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding. Die zijn per cultuur verschillend.
– waarden: idealen, zoals gelijkheid, vrijheid en veiligheid; – opvattingen: ideeën die passen in een groter geheel van opvattingen, zoals een islamitische, een linkse of een hedonistische opvatting; dat zijn waardensystemen; – voorstellingen: beelden, ideeën, verhalen die mensen hebben over een gebeurtenis, bijv.
Bij culturele activiteiten kan je onder andere denken aan muziek, dans, theater, schilderen, fotografie, creatief schrijven.
geloof, eten, muziek, dans, kleding, tradities, gewoontes, normen en waarden, de taal etc. etc. een cultuurkenmerk is alle eigenschappen en het gedrag dat in de cultuur van een volk voorkomt.