Onrust in jouw hoofd kan vele oorzaken hebben. Je denkt steeds aan een taak die nog af moet of bent met veel dingen tegelijk bezig of je maakt je zorgen over iets of iemand . Andere mogelijk oorzaken kunnen zijn: alles willen bereiken en niks willen missen (FOMO – fear of missing out)
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Chaos in je hoofd ontstaat vaak wanneer je uitstelgedrag vertoont. Niet alleen vanwege het werk dat je voor je uit schuift, maar vanwege de beslissingen die je uitstelt. Je voelt je overweldigd en ervaart chaos in je hoofd als je geen prioriteit hebt. Als je teveel dingen in je leven even belangrijk vindt.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress.
In het kort
U kunt het beste gaan zitten of liggen tot de duizeligheid voorbij is. Uw huisarts kan onderzoeken waar de draai-duizeligheid door komt. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of slikt of geen kracht in een arm of been heeft.
Als iemand een vol hoofd heeft, kan dat diverse oorzaken hebben. Vaak is het niet alleen maar stress, een hoge werkdruk of afhankelijk van de intelligentie van iemand. Een hoofd kan ook vol zitten met emotionele blokkades en belemmeringen. Het één heeft vaak invloed op het ander.
Om meer overzicht te krijgen van wat de onrust in je hoofd veroorzaakt, kun je het beste alles op papier zetten. Schrijven is een effectieve manier om je gedachten te ordenen. Schrijf al je gedachten, zorgen, problemen en taken op. Door alles wat in je hoofd zit op papier te zetten, zie je alles veel helderder voor je.
Innerlijke onrust in je hoofd
Je hebt veel aan je hoofd en je blijft maar piekeren. Je kunt niet meer helder denken en het lukt je niet meer goed je ergens op te concentreren. Deze rusteloosheid maakt je moe en kan ook nog eens leiden tot slaapproblemen. Het is bijna onmogelijk voor je om tot rust te komen.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
stressverschijnselen (een 'vol' hoofd hebben bijvoorbeeld) stemmingswisselingen. een aanhoudend verdrietig gevoel of huilbuien.
Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of geen kracht heeft in een arm of been. Bel ook na een flinke val of klap op het hoofd.
Hoe ontstaat duizeligheid bij burn-out en stress? Doordat je hersenen te veel zintuiglijke informatie proberen te verwerken, raken ze overbelast, waardoor duizeligheid ontstaat. Daarnaast kan het komen door hyperventilatie, waardoor je duizelig wordt.
Duizeligheid kan komen door een afwijkende stand van de nek en/of het hoofd als gevolg van een trauma, degeneratie of spierspanning. Hierdoor kan het zijn dat er verkeerde, onzuivere of onbekende signalen uit de nek naar de hersenen wordt gestuurd.
Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden en het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Ook is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen. Wil jij actief werken aan de gezondheid van je hersenen? Meld je dan aan voor de HersenCoach.
Brain fog, ook wel hersenmist genoemd, is een verzamelnaam van cognitieve klachten waar iemand met een chronische ontsteking last van kan krijgen. Het wordt omschreven als warrigheid, concentratieproblemen en geheugenproblemen, vergeetachtigheid en desoriëntatie.