Wanneer er te veel stroom door de stop loopt, smelt een draadje, waardoor de stroom wordt verbroken. De stop 'slaat door'. Een stop is gemaakt voor eenmalig gebruik. Als hij is doorgeslagen, kunt u hem niet repareren.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.
Oorzaak defecte hoofdzekering
Een defecte hoofdzekering is een gevolg van overbelasting of kortsluiting in de binnenhuisinstallatie. Hierdoor brandt de hoofdzekering door. Een oorzaak kan zijn dat er te veel grote stroomgebruikers gelijktijdig zijn aangezet.
Als er een zekeringsschakelaar uitgevallen is, hebben we 2 mogelijkheden: Er is een kortsluiting. Je verbruikt te veel.
Ja een automaat kan stuk. Oorzaak vaak inschakelen met een volle kortsluiting dan fikken de contacten op.
Een stroomstoring kan ontstaan door kortsluiting als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat. Daardoor gaat er een te hoge stroom door de elektrotechnische installatie lopen. Bij een goed werkende groepen- of stoppenkast springt automatisch een zekering of schakelt de automaat zichzelf uit.
Bij een kortsluiting lijkt het alsof de dam breekt: de stroom krijgt vrije loop, ontmoet geen tegenstand en gedraagt zich als een woeste rivier. De stroomsterkte is enorm en veroorzaakt een verhitting van de draad. Het isolatiemateriaal kan zelfs smelten en vuur vatten, waardoor in het gebouw brand kan ontstaan.
Een meterkast is standaard van een hoofdzekering voorzien. De hoofdzekering verkleint de kans op een brand binnen uw woning. Op het moment dat de hoeveelheid stroom te groot is, zal de hoofdzekering uit de meterkast springen.
Bel met het nationale storingsnummer 0800 9009. Of de zekering alleen vervangen hoeft te worden hangt van de oorzaak af.
Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Natuurlijk zijn deze stroomdraden meestal voorzien van een isolatielaag, maar deze kan beschadigd raken door water, warmte, stof of andere zaken.
Overbelasting vindt plaats wanneer teveel elektrische apparaten tegelijkertijd op één groep zijn aangesloten of wanneer de stroom naar een apparaat groter is dan de nominale stroom van het apparaat. Wanneer overbelasting plaatsvindt, kan brand ontstaan doordat de elektriciteitsdraden te warm worden.
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Op de aardlekschakelaar hoort een testknop te zitten, vaak aangegeven met de letter “T” of “ TEST” . Deze knop moet worden ingedrukt om te testen. Als het goed is wordt de achterliggende installatie uitgeschakeld. Na het testen moet de aardlekschakelaar weer normaal kunnen worden ingeschakeld.
Het omschakelen van de aardlekschakelaar in de meterkast kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van versleten elektrische bekabeling in huis, een stopcontact welke verkeerd aangesloten is of bijvoorbeeld een kapotte hoofdzekering.
Je vindt de aansluitwaarde van je elektriciteitsaansluiting terug op de jaarrekening van je energieleverancier. De meeste particulieren en andere kleinverbruikers hebben een hoofdzekering met een capaciteit van t/m 3x25A of t/m 1x35A. Sommige kleinverbruikers hebben het type driefase-aansluiting 3x35A, 3x50A of 3x63A.
Een kapotte hoofdzekering komt door overbelasting of kortsluiting in uw eigen installatie. Dit gebeurt wanneer u teveel apparaten die veel verbruiken tegelijk aanzet terwijl uw aansluitwaarde te laag is. Om uw veiligheid te waarborgen brandt dan de hoofdzekering door. Het is belangrijk dat u dit voorkomt.
"Een zekering of automaat springt bij overbelasting", zegt Xavier Malherbe van OCB. "Indien het aangesloten vermogen te hoog is, of bij kortsluiting.
Bij een plotse kortsluiting ontstaat er een vlamboog met een hoge temperatuur, met minstens uitwendige brandwonden en vaak ook inwendige schade als gevolg.
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Kortsluiting wordt vaak veroorzaakt door elektrische apparaten in uw woning. Indien het apparaat niets mankeert, werkt deze gewoon naar behoren. Wanneer er sprake is van een defect, ligt kortsluiting op de loer. De oorzaak zit hem vaak in de kabel(s) van een elektrisch apparaat, zoals het snoer van de stekker.
U krijgt een vergoeding voor een stroomstoring als deze langer heeft geduurd dan 4 uur. Duurde de stroomstoring korter dan 4 uur? Dan krijgt u geen vergoeding. Hoe hoog het bedrag is dat u krijgt, hangt af van de aansluiting die u hebt.
Tijdens de stroomstoring
Bel geen 112, want het is geen acute nood. Wel kun je bellen met het nationale stroomstoringsnummer: 0800-9009. Beperk verdere telefoontjes zoveel mogelijk, want die kunnen het netwerk overbelasten, waardoor noodoproepen niet meer doorkomen. Haal de stekkers uit de stopcontacten.
Schakel alle groepen achter de aardlekschakelaar uit en verwijder vervolgens de stekkers van alle elektrische apparaten die op deze groepen zijn aangesloten. Schakel de groepen en de aardlekschakelaar weer in en plug daarna alle stekkers één voor één weer in het stopcontact.