Voer bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en appels.
Vogels vinden appels heerlijk, vooral merels vinden ze lekker. En dat vind ik dan weer heel leuk! Je hoeft je maar om te draaien en een stuk appel is weg. Ik gebruik appels van onze eigen appelboom, die vaak al een lelijk plekje hebben.
Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Iedere vogel heeft zo zijn eigen voorkeuren als het op voedsel aankomt. De ene lust graag zaden, de andere is verzot op insecten. Sommige vogels zoeken onder water naar voedsel, andere jagen op muizen en kikkers.
Het is niet gebruikelijk vogels in de lente of de zomer bij te voeren. Toch mag dat wel. Vogels kunnen zich niet overeten en gaan ondanks het bijvoeren toch ook zelf op zoek naar voedsel.
Wat je vogels het beste kunt voeren, verschilt per jaargetijde. Zo hebben vogels in het voorjaar en in de zomer vooral behoefte aan eiwitrijk voedsel, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In het najaar en de winter hebben ze juist meer baat bij vitamines en vetrijk voedsel, zoals bessen, noten, pinda's en vetbollen.
Geef nooit avocado aan vogels deze vrucht is namelijk giftig voor vogels!!!! De volgende bessen kunnen aan vogels gegeven worden: Bessen van de vuurdoorn, vlierbes, braam, berberisbessen, rozenbottel, bessen van de vuurdoorn, bessen van de meidoorn.
Boswachter Mathilda raadt op de website van Natuurmonumenten aan om ook overgebleven fruit, zoals overrijpe bananen en klokhuizen te voeren. Maak de voederplek dan wel regelmatig schoon. Om vogels aan kalk te helpen kunt u ze goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen geven.
Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.
In brood zit veel zout en dat is hartstikke slecht voor de gevleugelde dieren. Daarnaast zorgt het voeren van brood aan vogels voor nog meer problemen. Zo zitten er onvoldoende voedingsstoffen in brood en dat kan de gezondheid van de vogels in gevaar brengen.
U mag uw vogel uit het volgende rijtje trakteren: Groenten: paprika's (met zaadjes), boerenkool, peterselie, wortels, erwten, spinazie- noem maar op.
Giet het water dan weer af. De afgekoelde gewelde rozijnen kan je vervolgens aan de vogels geven. Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan.
Merels eten graag wormen, insecten en fruit, maar ook zaden staan op het menu. Als het bereikbaar is eten ze ook graag van vetproducten. Meestal zullen ze het geknoeide voer onder een voedersilo of pindacake opeten, maar ook op voedertafels verschijnen ze veelvuldig.
De koolmees eet in het broedseizoen vooral insecten, spinnen, larven en rupsen. In het najaar en de winter schakelen ze over op olierijke zaden (vooral beukennootjes), vet en vruchten die ze in jouw tuin kunnen vinden. Bied het hele jaar door aangepast voedsel aan.
Vogels vinden dan nauwelijks zaadjes, noten en insecten. Belangrijk is dan wel om tijdens de lente en zomer geen vetrijke voeding aan de vogels te voeren, maar eerder eiwitrijk voer met insecten en meelwormen.
Koop geen 'mensen-pinda's'
Zelfs ongezouten pinda's uit de supermarkt zijn niet hetzelfde als voerpinda's. Voerpinda's zijn namelijk ongebrand en hebben een hogere voedingswaarde, daar hebben vogels meer aan. Kijk verder bij het kopen van pinda's of er geen (zwarte) schimmel op zit.
Hoewel het misschien wat cru klinkt, bevat een gekookt ei veel essentiële voedingsstoffen voor vogels. Wil je ze extra goed op weg helpen, plet dan ook de eierschalen en leg dit samen met het gekookte eitje buiten. De eierschalen zijn namelijk een bron van calcium, wat goed is voor broedende vogels.
Honing verstrekken aan onze vogels betekent ook de medicinale stoffen van de planten waaruit de honing is gewonnen benutten. Honing van paardenbloemen, als voorbeeld, bevat veel eiwitten wat het broeden bevordert. Zo heeft iedere honing zijn werking op het lichaam.
Mag een kanarie appel eten? Zeker, appel en andere soorten groente en fruit bevatten verse vitamines en mineralen en zijn dus een gezond tussendoortje. Geef geen avocado, dit is giftig voor alle vogels.
Vogels houden van een veelzijdig menu. Voer ze bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en fruit. Geef geen vloeibare olie, margarine of zoute producten; dit is niet goed voor vogels en kan gevaarlijk zijn.
Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan. Wen de vogels geleidelijk aan vers voer om diarree te voorkomen.
Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood.
Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar één of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.
Het plastic net om de vetbol heen is extreem gevaarlijk voor vogels, omdat ze hier met hun pootjes of snavel in verstrikt kunnen raken. Vogels kunnen dan sterven van de honger, dorst en uitputting.