Wat gebeurt er bij te weinig REM-slaap? Te weinig REM-slaap heeft vervelende gevolgen. Doordat het brein je ervaringen 's nachts niet goed heeft kunnen verwerken, krijg je het gevoel van een 'vol hoofd'. Je langetermijngeheugen verslechtert, net als je vermogen om je te concentreren en om dingen te relativeren.
De REM-slaap is zonder twijfel een essentiële slaapfase. Tijdens je droomslaap worden emotionele gebeurtenissen namelijk verwerkt en wordt belangrijke informatie opgeslagen in je geheugen. Hierdoor vergroot je hersencapaciteit en ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen.
De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust. De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd.
Hoe lang de REM-slaap duurt, verschilt elke slaapcyclus. De duur kan variëren van 5 tot 45 minuten. Meestal zijn de remperiodes kort in het begin en langer naarmate de nacht vordert. Om die reden herinner je je meestal eerder dromen die je aan het eind van de nacht (of in de vroege ochtend) gehad hebt.
Een goede nachtrust
Minstens 85% van de tijd dat je in bed ligt, slaap je. Je valt na een half uurtje of minder in slaap. (Maar liefst 1/3 heeft volgens het onderzoek langer nodig.) Je wordt niet vaker dan 1 keer per nacht wakker.
“Mensen die niet diep genoeg slapen, voelen zich overdag niet goed uitgerust. Niet diep genoeg slapen kan te maken hebben met het gebruik van bepaalde middelen, zoals alcohol of slaaptabletten. Je slaapt dan wel, maar de kwaliteit is niet optimaal. Diep kunnen slapen hangt ook samen met de opgebouwde slaapdruk.
Het horloge meet de tijd die tussen iedere hartslag zit. Dit wordt vervolgens gecombineerd met de bewegingsmeter. Op basis van deze gegevens kan het horloge bepalen of je slaapt, wakker bent en in welk slaapstadium je je bevindt.
De diepe slaap is de fase die je nodig hebt om te herstellen en fris wakker te worden. Wanneer je niet genoeg diepe slaap hebt is de kans groter dat je suf en somberder wakker wordt. Andere gevolgen van te weinig diepe slaap zijn gewicht aankomen en overdag moeite hebben met concentreren en sociaal zijn.
Wat gebeurt er bij te weinig REM-slaap? Te weinig REM-slaap heeft vervelende gevolgen. Doordat het brein je ervaringen 's nachts niet goed heeft kunnen verwerken, krijg je het gevoel van een 'vol hoofd'. Je langetermijngeheugen verslechtert, net als je vermogen om je te concentreren en om dingen te relativeren.
De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Diepe slaap is de herstellende slaap die nodig is om je elke dag op je best te voelen. Bij gezonde volwassenen, zal ongeveer 13 tot 23 procent van de slaap diep zijn. Dus wanneer je 8 uur per nacht slaapt, komt dat neer op 62 tot 110 minuten diepe slaap.
De meest voor de hand liggende oorzaak van moe wakker worden, is te weinig slaap. Hoeveel slaap we nodig hebben, verschilt per persoon. Sommige mensen worden al uitgerust wakker na zes uur slaap, terwijl anderen zich pas na tien uur slapen helemaal fit voelen.
Sommige mensen denken dat ze nooit dromen en dus geen REM-slaap hebben. Dit kan niet, iedereen droomt. Ook wanneer men wakker wordt en men zich geen droom kan herinneren. Wanneer er geen lichamelijke verlamming ervaren wordt tijdens de REM-slaap spreken we van een REM-gedragsstoornis of REM behavior disorder (RBD).
Slapen in het donker is gezonder
Japanse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen blootstelling aan licht tijdens het slapen en symptomen van depressie bij volwassenen. * De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort.
Na de WhatsApp-vinger, Facebookrug en het Instagram-oog duikt een nieuw fenomeen op: slaapsms'en. Volgens deskundigen de nieuwste variant van slaapwandelen. Blijkbaar zijn sommige mensen zo geobsedeerd door hun mobiel, dat ze ook tijdens hun slaap gewoon door WhatsAppen en sms'en.
De betrouwbaarheid en validiteit van de trackers en smartwatches is afhankelijk van de loopsnelheid, concluderen de onderzoekers. Er komt niet één absolute winnaar uit het onderzoek. Gemiddeld doen de consumenten trackers en smartwatches het beter bij gemiddelde en hoge snelheden, dan bij lage snelheden.
Een van de manieren om bij te dragen aan een goede diepe slaap, is niet te zwaar te tafelen en geen alcohol te drinken in de laatste uren voor het slapengaan. Een goed verduisterde omgeving speelt een belangrijke rol: de aanmaak van melatonine, het hormoon dat u slaperig maakt, wordt afgeremd door licht.
Als je de vraag of het goed of slecht is om in bed te blijven op Google opzoekt, dan krijg je direct allerlei enge artikelen die waarschuwen voor de fysieke en mentale gevolgen van lang in bed blijven liggen. Je zou er hoofdpijn van krijgen, stress, depressie, zwakkere spieren en doorligplekken.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Teveel stress, een slaapgebrek, teveel cafeïne of bepaalde angsten kunnen een dergelijke slaapschok triggeren. De overgang van waak naar slaap kan dan wat langer duren, waardoor je een schok of vallend gevoel ervaart. Het kan ook zijn dat je niet comfortabel ligt, en dat je nachtrust daardoor wordt verstoord.
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker. Daarnaast hebben volwassenen veel minder vaak een lucide droom.
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.