5. Koud water vermindert acne. Als je je huid afspoelt met koud water, zullen de poriën zich sneller sluiten. Hierdoor krijgt vuil geen kans meer om in de poriën en dat voorkomt puistjes en acne.
Koud water helpt je om de huid weer te hydrateren en de poriën te sluiten. Dit kan helpen om acne te verminderen en geeft je huis een gezonde glow.
Je wast je gezicht met ijskoud water
Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden. Je kunt je gezicht het beste wassen met lauw water.
Het antwoord is een simpele 'nee'. Je huid is een gevoelig orgaan. Een ijskoude wasbeurt kan aardig heftig zijn voor de (kwetsbare) huid. Door te douchen en je gezicht te reinigen met een temperatuur die dicht bij je lichaamstemperatuur ligt, behandel je de huid milder.
Maar ook je maag of je luchtwegen zijn niet dol op ijskoud water. Zo wordt het vet van eten door koud water sneller hard en vertraagt het je spijsvertering en zorgt koud water dat je bloedvaten samentrekken.
Als je lichaam plotseling in koud water komt, krijg je een 'koude-shock': een stressreactie waarbij je lichaam als een reflex in de overlevingsstand schiet om vitale organen te beschermen. Je kerntemperatuur moet op peil blijven en daarom neemt je lichaam maatregelen om warmteverlies tegen te gaan.
Koud weer verbetert je teint en verjongt de huid. De kou zorgt er volgens velen dermatologen voor dat het verouderingsproces van de huid wordt tegengegaan en helpt de huid strak en stralend te houden. Extra tip: plens 's ochtends extra koud water op je gezicht.
Uit ander onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks koud douchen 29% minder vaak ziek worden (2). Of in ieder geval: ze meldden zich minder vaak ziek op het werk of op school. Aan het onderzoek deden ruim 3000 mensen mee.
Koud water verwijdert moeilijker onzuiverheden en overtollig vet. Het beste is dus dat je je haar wast met warm water en daarna je haar naspoelen met koud water, zo krijg je extra glans en geef je je haar echt een boost.
Acne ontstaat door verstopte of ontstoken talgkliertjes. Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen.
Stip het puistje aan met een speciale gel of serum die intensief de ontsteking remt en helend werkt (met salicylzuur, niacinamide en/of zink). Gebruik dat zodra je het puistje op voelt komen en gebruik dat regelmatig de hele dag door.
Wassen met lauw water
Een verhoogde talkproductie is vaak de oorzaak van acne. Het helpt al een heel stuk door dagelijks je gezicht te wassen met lauw water.
Net zoals een droge huid verhelpen, is het niet zo dat wanneer je veel water gaat drinken opeens al je puistjes verdwijnen. Maar door water te drinken, zorg je er wel voor dat je lichaam en zo ook je huid in staat is om afvalstoffen en toxines (die puistjes kunnen veroorzaken) makkelijker weg te voeren.
Tips tegen puistjes
Was je gezicht elke dag met lauwwarm water. Gebruik zo min mogelijk zeep. Dep je gezicht voorzichtig droog (niet hard wrijven). Gebruik liever geen make-up op de plaatsen waar puistjes zitten.
Koud douchen is een flinke boost voor je stofwisseling en zet die bruine vetcellen lekker aan het werk. Maar hoelang moet je nou koud douchen om af te vallen? Om van de positieve effecten te profiteren, is het wel zo dat je je koude douche een paar minuten vol moet houden.
"Je te vaak wassen doet meer kwaad dan goed", vertelt dermatoloog Katherine Ashenburg. "Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen.
Het zorgt voor een glowing skin en glanzend haar
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen.
De droge lucht om ons heen trekt als het ware het vocht uit onze huid. Hierdoor kun je last krijgen van een typische 'winterhuid': droge handen, schrale lippen, ruwheid, jeuk, bultjes, schilfers of zelfs pijnlijke plekken.
Droge huid door te heet douchen
Wanneer je te heet en lang doucht, kun je je huid en haar beschadigen. Je huid wordt droog, kan worden en wordt kwetsbaar voor eczeem. Het beste is om de warme douche af te wisselen met een koude douche. Douche bijvoorbeeld 3 minuten met warm water en 1 minuut met wat kouder water.
Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt hierover aan Bedrock dat warm water de bloedcirculatie in het lichaam verbetert. Ook is het wat 'zachter' voor de organen (sommige mensen krijgen een naar gevoel van bijvoorbeeld koud water op de lege maag) en helpt warm water voedsel sneller afbreken.
Wanneer je het ijskoude water in gaat, reageert je lichaam op de grote temperatuursverandering. Je lichaam probeert zich zo snel mogelijk op te warmen. Eerst trekken de bloedvaten zich samen door de kou en daarna worden je bloedvaten wijder om het lichaam op te warmen tegen de kou.
In warm kraanwater kunnen schadelijke metalen opgelost zijn, zoals koper afkomstig van een koperen voorraadvat van een boiler of CV-ketel, en van koperen leidingen in de woning. Ook kunnen waterkranen aan warm water bijvoorbeeld nikkel, chroom en cadmium afgeven.