Verblijfsvergunning regulier
Wilt u in Nederland wonen om te werken, studeren, voor uitwisseling of om bij uw (niet EU/EER- of Zwitsers) familielid te verblijven? Vraag dan een reguliere verblijfsvergunning aan. Soms moet u daarvoor eerst een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) aanvragen.
Betekenis verblijfsvergunning
type II: verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd regulier. type III: verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel. type IV: verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd asiel. type V: EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene.
Type III: “ASIEL BEPAALDE TIJD”. Deze verblijfsvergunning wordt verleend aan vreemdelingen aan wie op asielgronden verblijf in Nederland voor bepaalde tijd wordt toegestaan. De verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel wordt in beginsel voor een periode van drie of vijf jaar verleend.
Type Document II. REGULIER ONBEPAALDE TIJD. Deze vergunning kan worden verstrekt na verblijf van minimaal 5 jaar op basis van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd regulier. Arbeid is vrij toegestaan, een tewerkstellingsvergunning is niet vereist.
Type IV: verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd
Dit is een vergunning voor personen die voor onbepaalde tijd asiel hebben gekregen in Nederland. Zij hebben al minimaal 5 jaar een vergunning asiel voor bepaalde tijd gehad en hebben nog steeds bescherming in Nederland nodig.
Nederland heeft verschillende documenten voor vreemdelingen. Een verblijfsvergunning voor wie langer dan 90 dagen in Nederland blijft. Een vreemdelingenidentiteitsbewijs zolang iemand nog geen verblijfsvergunning heeft. En documenten voor geprivilegieerden, zoals diplomaten.
Welke verblijfsvergunning u aanvraagt is afhankelijk van uw situatie. U wilt uw partner naar Nederland laten komen om bij u te wonen. U wilt uw minderjarige kind naar Nederland laten komen om bij u te wonen. U wilt een eerste verblijfsvergunning voor uw kind aanvragen.
Bijvoorbeeld een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd met als doel 'humanitair niet-tijdelijk'. Dit noemen we 'sterker verblijfsrecht'. Sterker verblijfsrecht vraagt u aan bij de IND. De IND stelt als voorwaarde dat de aanvrager een inburgeringsdiploma heeft.
In Mijn IND ziet u uw persoonlijke gegevens en de status van uw aanvraag. Om Mijn IND te gebruiken, moet u inloggen met DigiD met sms-code.
Kinderen kunnen pas onbepaalde tijd aanvragen als zij minimaal 13 jaar oud zijn en sinds hun 8e jaar een geldige verblijfsvergunning hebben. In die 5 jaar hebt u al die tijd uw hoofdverblijf in Nederland gehad. U hebt altijd op tijd uw verblijfsvergunning verlengd.
De reguliere vergunning voor onbepaalde tijd kan na vijf jaar verblijf op grond van een vergunning voor bepaalde tijd worden verkregen, mits betrokkene duurzaam beschikt over voldoende middelen van bestaan. Deze eis vervalt na tien jaar verblijf.
Deze verblijfsvergunningen regulier zijn verblijfstitels die bijvoorbeeld het recht geven om in Nederland te verblijven voor arbeid, studie, gezinshereniging of gezinsvorming. Een verblijfsvergunning regulier wordt afgegeven voor bepaalde of onbepaalde tijd.
De verblijfsvergunning regulier bepaalde tijd heeft een bepaald verblijfsdoel. Het verblijfsdoel is de reden waarom u in Nederland bent komen wonen. Een verblijfsdoel is tijdelijk of niet-tijdelijk. Het verblijfsdoel staat op de achterkant van het verblijfsdocument.
Dit strikte onderscheid wordt ook wel de 'waterscheiding' genoemd. Een groot verschil tussen 'asiel' en 'regulier' zit in de aanvraagprocedure. Een asielzoeker reist meestal illegaal (zonder visum) naar Nederland en dient vervolgens in een aanmeldcentrum een asielaanvraag in.
Als u niet binnen 3 jaar klaar bent met uw inburgeringsexamen, krijgt u een boete van DUO van maximaal € 1250. U krijgt een boete als u: niet binnen 1 jaar de participatieverklaring tekent. niet binnen 3 jaar uw inburgeringsexamen haalt.
Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland verblijven? Dan heeft u mogelijk een verblijfsvergunning nodig. In veel gevallen moet u ook een visum voor lang verblijf aanvragen voordat u naar Nederland reist. Dit visum heet ook wel een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).
Als het inburgeren echt niet lukt, kunt u misschien ontheffing van de inburgeringsplicht krijgen. U hoeft dan het inburgeringsexamen niet meer te halen. Ontheffing vraagt u aan bij DUO. Moet u inburgeren van de gemeente, dan vraagt u ontheffing aan bij de gemeente.
Asielzoekers die in Nederland mogen blijven, krijgen een verblijfsvergunning op grond van hun asielaanvraag. Maar sommigen krijgen op andere gronden een verblijfsvergunning. Een 'reguliere verblijfsvergunning'.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Na een ononderbroken rechtmatig verblijf van 5 jaar kan een vreemdeling in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, dient eerst het Inburgeringsexamen te zijn behaald. Hierna kan de aanvraag worden ingediend.
13. De verblijfscodes 31 en 32 (zie Achtergrond, onder 1.) zijn aan de orde indien men nog in afwachting is van de definitieve beslissing op de aanvraag tot het verlenen van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd regulier dan wel voor bepaalde tijd asiel.
Zo zit het met verblijfstitels
Zo is er code 26: een tijdelijke verblijfsvergunning asiel. Of code 25: een reguliere vergunning voor onbepaalde tijd. En er is ook code 98: geen verblijfsrecht (meer).