De islam is de jongste wereldgodsdienst, ten minste vijfhonderd jaar na alle andere religies ontstaan. Het geloof is onder de Arabieren verspreid door de profeet Mohammed, die leefde van circa 570 tot 632.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden.
Het christendom was al eerder ontstaan. Daar heb je als het goed is al les over gehad.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
De Vijf Wereldgodsdiensten Christendom, Jodendom, Islam, Boeddhisme, Hindoeisme.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Meer en meer Nederlanders manifesteren zich uitdrukkelijk als niet-gelovig (agnost, atheïst) en er is de groep die zich oriënteert op de hedendaagse spiritualiteit.
Van alle Nederlanders is zo'n 6% moslim, in 2050 is dat naar verwachting bijna 10%, met hoge concentraties in sommige stadsdelen.
De Koran portretteert Jezus Christus, ook Isa al-masieh (de Messias) genoemd, als een bijzonder mens, bij zijn geboorte, bij zijn sterven en tijdens zijn leven.
Een God die er bijvoorbeeld uitziet als een oude vaderlijke man met een grote witte baard die zich gevestigd heeft op een wolk in de lucht en daar vandaan neerkijkt op zijn schepping. De visie van God in de Islam is niet identiek aan het beeld wat vele niet-moslims hebben van God.
De rooms-katholieke en de protestantse richtingen ontstonden in het westen. De orthodoxe variant ontstond in Griekenland en verspreidde zich naar het oosten. Welke stroming was er het eerst? De katholieken vinden dat zij dat zijn.
In de volgende slides worden de religies genoemd in chronologische volgorde: van meest oude religie (hindoeïsme) naar de nieuwste (islam). Wat weet je over het hindoeïsme?
Voordat het jodendom een officiële godsdienst werd, zou er zo'n 3000 jaar geleden al een Joods volk zijn geweest dat leefde in slavernij onder de Egyptenaren. In die tijd van onderdrukking ontstond het joodse geloof. Het bestaan en de belevenissen van het Joodse volk staat beschreven in hun heilige geschriften.
De profeet Mohammed richtte in 610 na Christus de islam op. Volgens moslims stuurde hun god Allah de engel Gabriël naar Mohammed om hem uit te leggen hoe mensen moesten leven.
Het woord 'atheïsme' is samengesteld uit het Griekse α (a) dat 'niet' betekent en θεος (theos) dat 'god' betekent. Atheïsten ontkennen niet alleen het bestaan van een persoonlijke God, maar ook het bestaan van meerdere goden of een of andere goddelijke werkelijkheid.
Het numerieke hoogtepunt van het atheïsme ligt 50 jaar achter ons! In 1970 was 4,46 procent van de wereldbevolking atheïst, tegenwoordig is dat nog maar 1,89 procent en volgens de prognoses zakt het in 2050 verder af naar 1,51 procent.
Ongelovigen heten atheïst of agnost.
Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. In deze ranglijst is Nederland de koploper. Noorwegen en Zweden volgen op gepaste afstand met respectievelijk 43 en 42 procent.
Niet alle niet-westerse allochtonen zijn islamiet
Zo is bijna driekwart van de niet-westerse allochtonen woonachtig in Zuidwest-Gelderland islamiet, direct gevolgd door Noord Limburg met 73 procent. De gebieden rond de grote steden liggen rond de 50 procent.
voor het eerst waargenomen in Friesland en Groningen, en is sindsdien steeds verder toegenomen. Vanaf 1999 neemt de kerkelijkheid in Nederland in vrijwel alle provincies verder af. Groningen telde met 37 procent in de periode 2004–2008 de minste kerkelijken, Limburg de meeste (82 procent).
Naar schatting is 95 procent van de bevolking boeddhist, daarnaast zijn er aanhangers van de islam, hindoeïsme, taoïsme, confucianisme en animisme.
Over het algemeen houden de meeste Chinezen voor zich wat hun geloof is. Traditionele levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Verder is er een kleine moslim- en christenminderheid.
Er zijn dan ook geen officiële cijfers over de religieuze overtuiging van Chinezen, al zijn het boeddhisme (tussen 660 miljoen en 1 miljard volgers), taoïsme (400 miljoen) en traditionele Chinese religies het grootst.