Een burn-out maar toch blijven werken zal je lichamelijke en geestelijke klachten alleen maar verergeren. De burn-out is een signaal voor je lichaam dat er iets niet goed is en je zult dit dan ook serieus moeten nemen.
Soms lukt het om (gedeeltelijk) te blijven werken. Soms is het nodig om even helemaal niet te werken. Bespreek dit met uw werkgever en de bedrijfsarts. Neem ook altijd contact op met de bedrijfsarts als uw klachten komen door problemen op het werk.
Gemiddeld kost herstel na een overspanning zo'n 3 maanden. Herstellen van een burn-out duurt langer: Reken op ergens tussen de 3 maanden en een jaar.
Begin dan eerst met hulp op afstand. 113 is dag en nacht bereikbaar via 113 en gratis via 0800-0113. Praat of chat vertrouwelijk met een hulpverlener. Dit kan anoniem.
Huisarts. Als je vermoedt dat je een burn-out hebt, kun je het beste eerst naar de huisarts gaan voor een definitieve diagnose. Veel symptomen van een burn-out, zoals de extreme vermoeidheid, kunnen ook andere medische oorzaken hebben en de huisarts kan deze voor je uitsluiten door bij voorbeeld bloedonderzoek te doen.
Burn-out kan zich in zowel fysieke als emotionele symptomen uiten. Velen worden daarvan beschreven in de 12 fasen van burn-out. Lichamelijk moe en uitgeput, hoofdpijn of andere ziekten en niet kunnen eten of slapen zijn typische symptomen zijn van een burn-out.
Een burn-out is het gevolg van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je voelt je letterlijk opgebrand. Een burn-out is dus niet alleen een psychisch probleem, maar ook duidelijk te voelen en merken in je lichaam.
Een gevoel van watten in je hoofd bij burn-out komt vaak voor – ook wel omschreven als hersenmist of brain fog. Concentreren lukt niet meer, evenals het maken van de juiste keuzes, dingen onthouden of helder nadenken. Door watten in je hoofd bij burn-out kun je het gevoel hebben alsof je hoofd vol zit.
Het verschil is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.
Als u in verband met uw burnout ziek bent, dan is ontslag vrijwel onmogelijk, zelfs als er sprake is van een wettelijke ontslaggrond. De zieke werknemer geniet namelijk extra ontslagbescherming. De zieke werknemer kan daarom bijna altijd succesvol verweer voeren tegen de ontslagwens van de werkgever.
Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Burnout en ziek zijn
Indien uw burnoutklachten dusdanig ernstig zijn dat u uw eigen werk niet meer kunt verrichten bent u arbeidsongeschikt, ofwel ziek. In beginsel kunt u niet worden ontslagen als u ziek bent. Dit betekent dat uw werkgever het dienstverband niet rechtsgeldig kan opzeggen zolang u nog ziek bent.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
De bedrijfsarts voert bij jouw burn-out een arbeidsdeskundig onderzoek uit om te beoordelen hoe belastbaar je bent en zal adviseren wanneer en hoeveel uur je eventueel weer kunt gaan werken. Dit kan zeer stressvol zijn, vooral als je niet het gevoel hebt dat je voldoende hersteld bent om weer aan het werk te kunnen.
“Rust uit en leer niks doen zonder schuldgevoel, maar houd wel structuur in je dag aan. Ga wat rondhangen, maar voorkom dat je meer gaat piekeren. Buitenlucht, een wandeling maken, naar de sauna, een massage, dat soort dingen doen vaak goed. Maar sporten is bij mensen met een burnout weer géén goed idee.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Schakel dan hulp van anderen in, maar ga zeker niet proberen de perfectionist uit te hangen, want dat komt je genezingsproces niet ten goede. Een burn-out kan gepaard gaan met gebrek aan levenslust en depressieve gevoelens.
Ben je benieuwd welke beroepen een hoge werkdruk hebben? Uit een onderzoeksrapport van het CBS blijkt dat koks, juristen en artsen de hoogste werkdruk ervaren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor beveiligingspersoneel, chauffeurs en hoveniers is de werkdruk juist het laagst.
Dit komt enerzijds door de hoeveelheid stresshormonen in je lijf. Die zorgen ervoor dat je al te lang alert en scherp hebt moeten zijn. Dat zorgt ervoor dat je psychisch vermoeid raakt. Anderzijds komt het omdat je hoofd vol zit door alle informatie die je dag in dag uit te verwerken krijgt.
Soms barst je in huilen uit of word je heel boos en driftig: je hebt het gevoel dat je de controle kwijt raakt. Je neemt weinig of geen initiatief: je bent apathisch vaak en je voelt je wezenloos. Je bent prikkelbaar. Je voelt je emotioneel uitgeput: moeite met slapen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid.
De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.
Een burn-out lichtzinnig afdoen als pure uitputting of een tijdelijke labiele gemoedstoestand is gevaarlijk. Iemand met klachten moet altijd zorgvuldig onderzocht worden en zo snel mogelijk behandeld. Anders dreigen er ernstiger problemen.