Dan is het aan te raden om een ijsblokje te pakken en deze in een theedoek te wikkelen. Vervolgens plaats je de theedoek op de puist. Dit zorgt er namelijk voor dat de zwelling en de roodheid minder wordt. De puist zal dan in ieder geval minder zichtbaar wordt.
Honing schiet te hulp! Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Probeer het eens met citroensap
Door citroensap namelijk, droogt de puist namelijk uiten zo verdwijnt de puist sneller van je gezicht. Dep met een wattenstaafje en een beetje sap op het puistje. Laat citroensap zeker een nacht intrekken.
Helaas werkt het toch niet hetzelfde. IJs kan wel tijdelijk de pijn verminderen door de huid er omheen te verdoven. Ook zal de roodheid afnemen doordat de bloedvaten tijdelijk worden 'bevroren', maar ijs pakt niet de bron van het probleem aan.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol. Deze producten irriteren en beschadigen de huid en maken het bacteriën nog makkelijker om lelijke ontstekingen te veroorzaken.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Raak de puistjes zo weinig mogelijk aan. Was je huid alleen met lauw water, zonder zeep. Een gel met benzoylperoxide van de drogist kan helpen. Bij erge acne kan je huisarts medicijnen geven.
Dat zit als volgt: Wanneer er door de huid te veel talg wordt geproduceerd, is de kans op acne groter. En daar komen hormonen om de hoek kijken, want een verhoogde talgproductie wordt vaak hormonaal aangestuurd. Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes.
Puistjes behandelen met tandpasta is niet zo slim
Want hoewel tandpasta goed is in bacteriën doden, is het ook een kei in je huid laten uitdrogen. Na de reageerbuistest smeerden de onderzoekers de tandpasta op de huid van tien mensen met acne.
Voorkomen van onderhuidse puisten
We raden je aan geen vette producten te gebruiken. Een vette huid is een kritieke factor voor het ontstaan van acne en blinde puistjes. We raden je aan je gezichtscrème te vervangen door een olievrije gezichtscrème zoals de NIVEA vochtinbrengende dagcrème.
Vaseline is een goede manier om de huid vet te houden, maar helpt niet tegen puisten. Wel kan je, nadat een puistje een korstje is geworden, de huid plaatselijk verzorgen met vaselinezalf.
Helaas is het een hardnekkige opvatting dat zon, zee en strand erg goed zijn voor je huid. Bij sommige huidaandoeningen kan UV licht of zout water (mits goed gecontroleerd) inderdaad een positieve werking hebben, maar bij acne is dit verraderlijk en onwaar.
Prik het puistje schuin aan (níet verticaal)
Prik het puistje schuin aan. Dus niet het naaldje recht of verticaal in het witte puntje steken. Anders druk je als het ware de pus en het talg alleen maar verder naar binnen.
Puistjes op het voorhoofd zouden bijvoorbeeld een verband kunnen hebben met spijsverteringsproblemen of blaasproblemen. Stress en het drinken van te weinig water kunnen ook oorzaken zijn van puistjes op het voorhoofd. In sommige gevallen is de oorzaak wat makkelijker vast te stellen.
Acne is een onschuldige aandoening, die bij de meeste patiënten na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening.
De aandoening komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Acne treedt op steeds jongere leeftijd op, omdat kinderen vroeger in de puberteit komen. Meestal geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Lichte vormen van acne worden met op de huid aan te brengen lotions en crèmes met benzoylperoxide of retinoïden behandeld. Sommige van deze geneesmiddelen kunnen zonder recept bij de apotheek of drogist worden gekocht of de huisarts schrijft een recept voor. Door deze middelen schilfert de huid af.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Laat het niet langer dan 3 minuten intrekken, dit kan de huid uitdrogen. Herhaal dit voor ongeveer 4 dagen achter elkaar en je zal zien dat je huidconditie verbeterd is.
De antibacteriële eigenschappen van honing helpen je huid in de strijd tegen puistjes, eczeem en andere huidproblemen. Doordat honing water aantrekt, is het een geweldig hydraterend middel.
Net zoals een droge huid verhelpen, is het niet zo dat wanneer je veel water gaat drinken opeens al je puistjes verdwijnen. Maar door water te drinken, zorg je er wel voor dat je lichaam en zo ook je huid in staat is om afvalstoffen en toxines (die puistjes kunnen veroorzaken) makkelijker weg te voeren.