Hoewel ik het sollicitatieproces bij uw organisatie erg positief heb ervaren, heb ik toch besloten om uw aanbod niet te accepteren. De reden hiervoor is dat ik een andere baan aangeboden heb gekregen die beter bij mijn interesses, vaardigheden en ambities past. Nogmaals bedankt voor uw interesse.
Bel de organisatie en vertel dat je de uitnodiging afslaat + de korte versie van je reden daarvoor. Stuur de organisatie een mail en leg kort uit waarom je je terugtrekt uit de sollicitatieprocedure.
Als je alleen je motivatie en CV hebt verzonden via een vacatureportaal, kan je vaak je sollicitatie terugtrekken met één klik op de knop. Indien je hebt gesolliciteerd bij een recruiter of via een tussenorganisatie, kan je die persoon mailen dat je je sollicitatie terugtrekt. Zorg dat je dit op een nette manier doet.
Vertel (opnieuw) waarom jij de juiste kandidaat bent
Vat nog eens goed (en kort) samen wat jij als persoon komt brengen en wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Vertel waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Welke kwaliteiten heb jij, waarmee jij je onderscheid van de rest.
Wanneer je vorige sollicitatie al weer een tijdje geleden was en je voldoet aan de functie-eisen, kun je meestal prima opnieuw solliciteren. 'In principe kun je dit doen, als je ervan overtuigd bent dat je in de tussentijd meer relevante ervaring hebt opgebouwd', zegt directeur Ben Holewijn van NEWPEOPLE.
De toezegging kan bindend zijn
Er is sprake van een arbeidsovereenkomst als een sollicitant en een werkgever het eens zijn dat ze een arbeidsovereenkomst willen sluiten en als ze ook akkoord gaan over de uit te oefenen functie en het loon dat zal worden betaald. Dat akkoord moet geenszins op papier staan.
Tips voor het schrijven van een afwijzingsbrief
Hanteer één auteur in de brief. Neem genoeg ruimte in de brief om de afwijzing te onderbouwen, maar houd het zo bondig mogelijk. Erken de tijd en moeite die de kandidaat in de sollicitatie heeft gestoken. Beëindig de brief op een positieve manier.
“Een vuistregel is dat je twee tot drie dagen kunt nemen voor je uiteindelijke antwoord”, stelt ze. “Als de werkgever vaag blijft over wanneer antwoord wordt verwacht, dan heb je mogelijk tot maximaal een week de tijd, maar veel hangt af van de omstandigheden.”
Je hebt het recht om bij een nieuwe baan te onderhandelen over je salaris. Vraag na of er afspraken in de cao of bedrijfsregeling staan over het salaris. Natuurlijk maken wij ons bij cao-onderhandelingen al hard voor jouw salaris, maar dit betekent niet dat er geen ruimte is om te onderhandelen.
In het tweede sollicitatiegesprek is er meer ruimte om over jezelf te vertellen en je ideeën uit te drukken. Laat je enthousiasme en interesse blijken met de vragen die je stelt. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de rol, het team waarin je komt te werken of de organisatie.
Gewoonlijk worden nog twee of drie andere kandidaten voor een tweede gesprek uitgenodigd. Jij bent natuurlijk heel geschikt voor de vacante functie, maar dat zijn die andere kandidaten waarschijnlijk ook! Benut de (korte) tijd die je hebt dus goed om dit tweede gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden.
Het feit dat je elders solliciteert, vormt geen reden voor je werkgever om je te ontslaan om een dringende reden.
Vraag naar de reden van afwijzen en probeer deze in steekwoorden op te schrijven. Geef aan dat je dit als belangrijk verbeterpunt ziet en dat je dit nog even moet laten bezinken en vraag of je nog even contact op mag nemen als je nog vragen hebt. Bedank voor de genomen moeite en wens ze succes met de gekozen kandidaat.
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt. Als ik de pakketbezorger of mijn mondhygiënist of de boekhouder bedank, vind ik “Tot je dienst” een gepaste reactie.
De sollicitatie zelf nabellen helpt je in het eerste geval af van je twijfel en je kunt de persoon aan de lijn direct bedanken voor de kans. Mocht je het niet geworden zijn, dan kun je vragen op welke basis deze beslissing genomen is. Zo ben je in staat te werken aan verbeterpunten.
Reageren op een afwijzing doe je door een bedankmail te sturen. Geef hierin aan dat je het jammer vindt dat de keuze niet op jou is gevallen. En dat je graag voor toekomstige vacatures in hun gedachten blijft.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.