Het gebruik van magnesium bij de 112 deelnemers resulteerde na zes weken in een significante verbetering van depressie- en angstsymptomen. Dit positieve effect trad relatief snel – al na twee weken – op.
Magnesium en depressie
Magnesium speelt een vitale modulerende rol in de biochemie van de hersenen. Zo beïnvloedt het anti-stressmineraal verschillende neurotransmissie routes die verband houden met het ontwikkelen van depressies.
Magnesiumbisglycinaat bevordert slaap en ontspanning. Ideaal om in te zetten bij angst en stress en slaapproblemen door spanning. Slik de supplementen voordat je gaat slapen. Magnesiumcitraat kan goed zijn om in te zetten bij vermoeidheid.
Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week. Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden.
We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Magnesium tekort symptomen
Tintelend of verdoofd gevoel. Vermoeidheid, slapeloosheid, algehele malaise. Hoofdpijn en migraine.
Het blijkt dat magnesiumcitraat bij sommige mensen energie opwekkend werkt. Om die reden kun je dit beter in de ochtend nemen. Magnesiumbisglycinaat heeft een ontspannende werking en kan beter in de avond worden genomen om de nachtrust te bevorderen.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
De meesten van ons hebben weleens last van spanning, angst of stress. Gelukkig kan de natuur ons ondersteunen, met rustgevende voedingsstoffen zoals lavendel, kamille, kava, citroenmelisse, saffraan, tryptofaan, inositol en magnesium. Ook hebben we tips bij het kiezen van natuurlijke rustgevende supplementen.
Je zou er niet meteen aan denken maar je leefstijl kan je depressie wel degelijk beïnvloeden. Een gezonde levensstijl waar je alle nodige vitamines binnenkrijgt, kan ervoor zorgen dat je humeur verbetert. Denk hierbij voornamelijk aan vitamines C en D, ijzer, zink, foliumzuur, omega 4-vetzuren en selenium.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
Gesprekken met een psycholoog (psychotherapie) en medicijnen werken bij een depressie even goed. Door psychotherapie leert u wat u het beste kunt doen als u zich somber of depressief voelt. Als u zich in de toekomst nog een keer zo voelt, kunt u die adviezen weer gebruiken.
Een van die stoffen is serotonine. Die stof heeft invloed op op ons humeur. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen wordt verlaagd. Een serotoninetekort kan zelfs leiden tot depressie.
Depressieve klachten kunnen leiden tot een tekort aan vitamine D. Het idee hierachter is dat mensen met depressieve klachten minder vaak buiten komen en zo minder vitamine D aanmaken door contact met de zon. Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt in het lichaam door blootstelling aan de zon.
Laat u niet leiden door uw eigen somberheid. Probeer regelmatig te bewegen. Een stuk wandelen of fietsen is vaak al voldoende. Door lichaamsbeweging wordt een stofje aangemaakt in de hersenen, endorfine, waardoor u zich geestelijk prettiger voelt.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Een onrustig gevoel kan ontstaan op het moment dat je geen controle meer hebt over een situatie. Misschien omdat je iets spannends moet doen, maar je niet weet wat je precies kunt verwachten. Of omdat je zóveel taken hebt, waar je eigenlijk niet aan toe komt.
Ontspannen doet ieder op zijn eigen manier. Kies de ontspanning die bij u past. Bijvoorbeeld muziek luisteren, een boek lezen, of wandelen. Ook ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness kunnen helpen om te ontspannen en spanningsklachten verminderen.
Een hoge inname van vitamine B6 zou daarom zeker voor minder angstgevoelens kunnen zorgen. Het helpt het lichaam om remmende neuronen aan te maken, die voor rust in het hoofd zorgen.
Krijg je doorheen de dag geregeld last van stress, vermoeidheid, futloosheid of flauwte? Dan heb je eenvoudigweg een gebrek aan magnesium. Het kostbare mineraal is cruciaal voor een goede werking van het organisme. Ons lichaam kan de stof echter niet zelf aanmaken en moeten het mineraal dus uit voeding halen.
ATP wordt namelijk pas actief wanneer het gebonden is aan magnesium. Dit kan ervoor zorgen dat je vaak moe bent.
Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant je spieren, bloedvaten en zelfs je hersenen. Daardoor kun je bijvoorbeeld meer ontspannen slapen.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.