Het antwoord is: ja, zonder enig bezwaar! Het hart is weliswaar harder en vezeliger dan het vruchtvlees. Als je hem niet rauw wilt eten (wat trouwens zonder meer mogelijk is), kan de kern van de ananas gewoon verder worden bewerkt. Op die manier kan het smakelijke hart van de vrucht uitstekend worden gebruikt.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
De harde huid kun je gewoon eraf snijden en weggooien, maar je doet er goed aan om de kern, ook wel ananashart genoemd, wel te bewaren. Deze kern is namelijk een goed bron van bromelaïne, wat regelmatig als voedingssupplement wordt voorgeschreven vanwege de mogelijk bijzondere eigenschappen.
In ananas, en vooral ook in de harde kern, zit bromelaïne. Dit stofje zorgt ervoor dat ananas bij sommige mensen in de mond prikt. Maar het is ook een goede stof. Het wordt medicinaal ingezet, heeft van nature ontstekingsremmende eigenschappen en heeft invloed op onze immuuncellen.
Ja! Het is veilig om de kern van een ananas te eten. Hoewel het minder sappig en iets bitterder is in vergelijking met het vruchtvlees eromheen, is er niets onveiligs aan het eten van een ananaskern.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Ananas werkt tegen een heleboel vervelende kwaaltjes. Een aantal: slijmvliesontsteking, wormen, verstopping en maagproblemen. De zoete vrucht bevat een heleboel antioxidanten. Deze bestrijden vrije radicalen in je lichaam en maken op die manier de kans op kanker kleiner.
Bromelaïne is een enzym uit ananas. Enzymen zijn verschillende stoffen die onder andere bij de spijsvertering zijn betrokken en een rol hebben in het splitsen van voedingsstoffen. Bromelaïne is een eiwitsplitsend enzym. Dat betekent dat het eiwitten uit voedsel kan afbreken zodat het lichaam het kan opnemen.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af. De proteïnen in je tong, wangen en gehemelte worden door het eten van die ananas zullen dit dus ook waarnemen.
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw. Niet langer, want wij hebben de oplossing.
Prikkend gevoel
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een proteolytisch enzym. 'Proteo' komt van proteïnen en 'lysis' betekent afbreking. Het enzym breekt dus proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
'Zachte, zoete en fruitige smaken zijn over het algemeen positief voor de smaak van sperma. Mango, ananas en kiwi's bijvoorbeeld. Daarnaast is het drinken van voldoende water goed om te zorgen dat de in het lichaam aanwezige afvalstoffen worden afgevoerd en daardoor minder invloed kunnen hebben op de geur en smaak.
Als je een paar stukjes voor de maaltijd eet, kan je het spijsverteringsproces al op gang brengen. Het enzym bromelaïne is namelijk een stimulans voor de spijsvertering doordat het klachten in het maag-darmkanaal kan verminderen. Na de maaltijd afsluiten met een paar stukjes ananas heeft hetzelfde verlichtende effect.
Leg de ananas dwars op je snijplank en snijd vervolgens de boven- en onderkant eraf. Bij het afsnijden van de onderkant is het prettig als de snede recht is zodat de ananas stevig op de snijplank kan staan.
Kalium. Kalium in ananas is een belangrijk element in het gezond houden van het hart. Het reguleert de bloeddruk en is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels.
Wanneer je vocht vasthoudt tijdens warme (zomer)dagen kun je ook eens denken aan voedingsmiddelen die een vocht afdrijvend effect hebben. Voorbeelden hiervan zijn brandnetel kruidenthee, verse ananas en asperges.
Ananas is vetverbrandend.
FOUT! Er bestaat geen voedingsmiddel dat zomaar vet verbrandt.
Ontstekingen bij de gewrichten, denk eens aan ananas
Wanneer je het inneemt op een lege maag, kan deze stof werken als een middel dat ontstekingen bestrijdt. Dit zorgt voor het verminderen van de gewrichtspijn ten gevolge van artrose en zwellingen als jicht.
Artritis is een ontsteking van de gewrichten die kan worden veroorzaakt door reumatische aandoeningen. Onderzoek heeft aangetoond dat de bromelaïne in ananas kan helpen om de pijn die bij deze aandoening ontstaat te verminderen. De reden hiervoor is dat de stof ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
Ananas is een grote vrucht. Dit fruit bestaat uit vele besjes die zijn samengegroeid. De ananas kan wel ruim 4 kilo en 30 cm lang worden!
Ananas – Deze fruitsoort is met name goed voor de huid waarop cellulitis voorkomt. Ananas is een vetafbreker. Niet alleen in de maag, maar ook in de huid. Eet daarom regelmatig ananas, want dan krijg je veel bromelaine binnen, het enzym dat vet afbreekt en dus ook die ranzige vetbultjes die cellulitis eigenlijk zijn.