Wanneer men de granaat wegwerpt zorgt een interne veer ervoor dat de ontstekingshefboom wegspringt en daardoor de slagpin inslaat op het slaghoedje. Na een vertragingstijd van 4 seconden zal de kleine springlading in de knalkoker ontploffen.
Een granaat die zo'n 4.000 km per uur gaat, vliegt natuurlijk aardig rap. Maar ook de tegenstanders gaan hard; de hypersonische BrahMos 2 haalt snelheden van bijna 9.000 km/u.
aanvalshandgranaten; veroorzaken een schokgolf en soms ook een enkele scherf maar hebben geen sterke scherfwerking zodat ze kunnen worden geworpen zonder dat de werper zelf dekking heeft. Ze worden gebruikt om de tegenstander uit te schakelen, te verwarren en te desoriënteren.
Een handgranaat kost volgens Aalbersberg nu 5 tot 20 euro. "Ze zijn heel goedkoop en makkelijk te verkrijgen. Ze liggen gelukkig nog niet op de markt, maar het is voor ons een zorgwekkende trend", zegt hij tegen AT5. Voorheen kostten ze 50 tot 100 euro.
De F1 bevat 60 gram explosieve lading (TNT). Het totale gewicht van de granaat is ongeveer 600 gram.
Terwijl de standaard artilleriegranaat van de VS ongeveer 800 dollar per stuk kost, hangt aan de Excalibur een prijskaartje van naar schatting 110 duizend dollar.
De handgranaat werd bijna 1000 jaar geleden uitgevonden in China, maar werd in Europa pas populair in de Eerste Wereldoorlog. Een granaat wordt zo genoemd omdat hij op een granaatappel lijkt.
Hij bevat 48,5 gram kruit per stuk: bijna 25 keer zoveel als in Nederland per knaller is toegestaan. Het bezitten ervan komt je te staan op een boete van 340 euro.
Het is een steilbaanwapen; de loop wordt gericht in een hogere hoek dan 45 graden. De granaat gaat met een steile baan omhoog, en komt vervolgens nagenoeg loodrecht naar beneden. Dit maakt het wapen uitermate geschikt voor inzet tegen doelen achter een dekking en in heuvelachtig terrein.
Een moderne granaat (in België vaak obus genoemd) is een type projectiel dat in verschillende vormen bestaat. Tot in de negentiende eeuw waren granaten bolvormige projectielen van ijzer of staal, soms gevuld met buskruit of andere strijdmiddelen en ontstoken door middel van een buis.
Geschiedenis van de granaat
De Eerste Wereldoorlog was de eerste oorlog waarin de moderne handgranaat op grote schaal werd gebruikt, hoewel de eerste vermelding van granaten al stamt uit de achtste eeuw.
Een Stungranaat, ook wel bekend als flitsgranaat of aanvalshandgranaat, is een niet-dodelijk wapen.
Een handgranaat bestaat in wezen uit een metalen huls met daarin een explosief poeder. Als het poeder ontploft, gaat de huls kapot, waardoor duizenden kleine stukjes metaal met een enorme vaart alle kanten op vliegen.
Granaat is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep mineralen, waarvan pyroop de bekende dieprode kleur heeft, met een hardheid van 6,5 – 7.
De granaat is een van de hardste edelstenen. Granaten worden diep in de aarde gevormd, in de binnenste aardmantel of de overgang naar de buitenste aardmantel. Granaten zijn vaak bestanddeel van dieptegesteentes.
Glas voelt warmer aan dan een echte edelsteen. Ook het gewicht zou iets verraden over de echtheid van de steen. Granaat is van nature zwaar, dus bij een erg lichte Granaat zou je wel eens een nepperd in handen kunnen hebben! Sommigen zouden zelfs de energie van de steen kunnen voelen.
„Een tankgranaat kost tussen de 3.000 en 4.000 euro, een raket van een Apache al gauw tien keer zoveel.” Helaas heeft de tank een imagoprobleem, zegt majoor Sander Donker, die onder meer in Irak heeft gediend en nu met de landmacht meedenkt over de toekomst.
De Pantserhouwitser 2000NL (PzH2000NL) is het zwaarste geschut van de landmacht. Het 155mm-(krombaan)geschut kan tot op 50 kilometer afstand vijandelijke doelen onder vuur nemen.
De combinatie van de schietbuis en deze munitie maakt het mogelijk te schieten tot afstanden van 40 km of meer. Door de kromme baan en de grote schootsafstanden is het mogelijk om doelen te treffen die vanaf de stukken niet zichtbaar zijn.
De maximumhoeveelheid flashkruit per ontploffing van siervuurwerk in Nederland is 4 gram, terwijl de zwaarste Cobra (Cobra 8) 100 gram van dit kruit bevat. Sommige Nederlandse media trekken de vergelijking tussen cobra's en een handgranaat. Cobra's zijn gemaakt voor een zo hard mogelijke knal.
Illegaal vuurwerkDe Cobra 6 is illegaal, net als veel andere extreem harde knallers. “Het is niet getest of gekeurd", waarschuwde de politie al eerder. "Het kan sneller of onverwacht afgaan, waardoor mensen niet op tijd weg kunnen komen. Of het bevat flitskruit, dat zorgt dat de explosie veel harder kan zijn.”
De Cobra's kosten zo'n vijf euro per stuk. De Cobra 6 is een staaf van zo'n vijftien centimeter, met daaraan een redelijk lange lont. Na het aansteken ontstaat er een klein vuurfonteintje, waarna het projectiel ontploft. In een Cobra 6 zit 73,50 gram flashkruit (ook wel flitskruid genoemd) in totaal.
Granaat is de perfecte steen voor crisissituaties en situaties waarin het leven uitzichtloos lijkt. De steen geeft kracht en energie, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, zelfvertrouwen, wilskracht en vitaliteit. Het bevordert hoop en moed, optimisme, levensvreugde en overlevingsdrang.
Granaat komt van het Latijnse woord granatus (met korrel) en is al sinds de oudheid een geliefde edelsteen. Werd vaak gebruikt als amulet tegen het boze oog. In de Middeleeuwen werd granaat 'karbonkel' genoemd.
Het aantal afgeschoten granaten tijdens de Eerste Wereldoorlog was bij: Duitsland 275 miljoen, Frankrijk 200 miljoen, Groot-Brittannië 170 miljoen, Oostenrijk-Hongarije 70 miljoen en Rusland 50 miljoen. Totaal zijn door deze landen 765.000.000 granaten afgeschoten.