Meestal hoeft voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning te worden aangevraagd. Alleen als het gebouw een monument is, of als sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht is een omgevingsvergunning vereist. Ook wanneer zonnepanelen op open terrein worden plaatst kan een vergunning vereist zijn.
In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Uw gemeente informeert u hierover.
Recht op zon
De rechter oordeelt zonneklaar: een zonrecht bestaat niet, maar er kan wel sprake zijn van onrechtmatige hinder. De hinder moet daarbij zo ernstig zijn dat het onrechtmatig is. De rechter beoordeelt dit per geval en weegt de omstandigheden mee. Dat het dakkapel enige hinder geeft, lijkt duidelijk.
Zonnepanelen op een schuurdak is ideaal. Op veel schuren kunnen zonnepanelen goed aangesloten en de omvormer goed geplaatst worden. Kiest u voor een zonnepanelensysteem met micro-omvormers? Dan hoeft er geen omvormer in de schuur geplaatst worden.
Hoeveel zonnepanelen mag je plaatsen? Er staat geen maximum aantal zonnepanelen beschreven voor het vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen. Zolang je je houdt aan de regels voor het vergunningvrij plaatsen mag je zoveel zonnepanelen plaatsen als je zelf wilt.
Panelen moeten op het eigen dakdeel blijven
Zonnepanelen op een schuin dak moeten netjes binnen de grenzen van het eigen dakdeel blijven. Steken ze uit, dan kunnen de buren bezwaar maken. Liggen de panelen op een plat dak, dan dient een brede rand vrij te blijven, geldt als leidraad binnen het burenrecht.
Hoeveel zonnepanelen mag je hebben als particulier? Je mag zoveel zonnepanelen op het dak leggen als jezelf wil. Zolang je op je eigen dak blijft is het prima.
1-fase of 3-fase aansluiting
Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen.
Met een overdekte terrasoverkapping kunt u ook genieten van het voorjaarszonnetje. Dat zonnetje kan echter ook optimaal gebruikt worden, door direct in uw overkapping zonnepanelen te plaatsen. Zo werkt het zowel verkoelend als dat u voldoende licht blijft houden op uw terras. Én u wekt stroom op via de zonnepanelen.
Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
Een huurder doet er verstandig aan schriftelijke toestemming aan de verhuurder te vragen, voordat hij zonnepanelen wil aanbrengen. Indien de verhuurder de gevraagde toestemming weigert, kan de rechter een vervangende machtiging verlenen.
Plaatsing zonder vergunning
Zo mag het zonnepaneel niet uitsteken over de erfgrens of dakrand. Het is daarbij verstandig ze niet dichter dan twee dakpannen vanaf de nok te plaatsen. Hetzelfde geldt voor wat betreft de afstand tot aan de dakgoot. Daarnaast moeten de zonnepanelen direct op het dakvlak worden geplaatst.
Schapen die in weilanden met zonnepanelen grazen profiteren van de schaduw tijdens heet weer, en van voedzamer gras. Daarnaast verhinderen de dieren de er onkruid op de panelen groeit.
Een set van 4 zonnepanelen hebben in de meest gunstige ligging heeft een gemiddelde opbrengst van €465,- per jaar. Hierbij wordt er gerekend met een lagere kWh-prijs van €0,338 waardoor de opbrengst in werkelijkheid alleen maar hoger kan uitvallen.
Renoveer je een woning of een gebouw? Dan ben je per 1 februari 2022 verplicht een minimumwaarde hernieuwbare energie (HE) toe te passen in het geval dat het een ingrijpende renovatie is en je een installatie voor ruimteverwarming of ruimtekoeling plaatst, (deels) vernieuwt, verandert of vergroot.
Zonnepanelen kunnen dus op zowel schuine als platte daken worden gelegd. Is de constructie van jouw carport niet geschikt voor zonnepanelen, dan kan je de constructie verstevigen of een nieuwe carport plaatsen. Bij het plaatsen van een nieuwe carport zijn er diverse opties, zoals geïntegreerde zonnepanelen in het dak.
De meest bekende vorm is een zadeldak. Deze kenmerkt zich door de omgekeerde V-vorm. Bij deze daken is het op beide zijden mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.
Als je carport een goede oriëntatie heeft is het een uitstekende plaats om zonnepanelen op te laten installeren. Qua oriëntatie is het zuiden perfect, maar het westen en oosten zijn goede alternatieven afhankelijk van verschillende factoren. Het is dan wel belangrijk dat de zon niet door obstakels geblokkeerd wordt.
Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
De groepenkast in je meterkast is het punt waar elektrische energie binnenkomt. Omdat het hier gaat om elektriciteit, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Voor een zonnepanelen installatie moet de groepenkast voldoen aan de NEN1010 norm.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Hoeveel stroom mag je terugleveren? Lange tijd mocht je maximaal 5.000 kWh terugleveren. Sinds 2014 hoef je je geen zorgen meer te maken over een maximum. Er zit alleen wel een verschil in de tarieven onder en boven je eigen verbruik in een jaar.
Micro-omvormers worden steeds vaker toegepast bij zonnepanelen. Ze zijn kleiner dan normale omvormers en bieden in bepaalde situaties veel voordelen ten opzichte van de grote omvormers. Een micro-inverter is namelijk in staat om de maximale opbrengst uit een zonnesysteem te halen.
Je hebt 12 zonnepanelen nodig om in een jaarlijks stroomverbruik van 4000 kWh te kunnen voorzien. Dit is een schatting, het aantal zonnepanelen kan per situatie verschillen en is onder andere afhankelijk van eventuele schaduwwerking en de hellingshoek van je dak.