In plaats van tijdrovend netwerkkabels trekken, kun je gebruikmaken van bestaande coaxkabels of telefoonkabels. Dit werkt over langere afstanden maar ook in een thuisnetwerk. Er zijn snelheden mee haalbaar tot enkele honderden Mbit/s, genoeg voor snelle internetaansluitingen.
Welke internetkabel heb je nodig? Voor het aanleggen van internet- of telefoniebekabeling heb je een netwerkkabel nodig. Je hebt dan de keuze uit de niet-afgeschermde UTP-kabel of de afgeschermde netwerkkabel, zoals de FTP (Foiled Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) of S/FTP kabel.
Een bekabelde Ethernet-verbinding geeft u een snelle internetverbinding: sluit het ene uiteinde van de Ethernet-kabel aan op uw router thuis en sluit vervolgens het andere uiteinde aan op de Ethernet-poort op uw Windows-pc.
Steek het uiteinde van de telefoonkabel met de groene stekker in de eerste groene poort van het modem en het andere uiteinde in je basisstation. Check of je een kiestoon hoort en bel een 10-cijferig nummer. Als het lukt om te bellen, dan is je telefoon verbonden met het modem.
Diensten zonder kabels
Ook internet kun je thuis via het mobiele netwerk ontvangen. Bijvoorbeeld met T-Mobile 4G voor Thuis en KPN Internet Buitengebied 4G. Deze opties zijn wel duurder, dus voor de lange termijn kan het verstandiger zijn om zelf voor een nieuw aansluitpunt te betalen.
Je eigen modem aansluiten is eenvoudig. Je sluit deze aan op het punt waar de internet verbinding jouw huis binnenkomt. Dit is doorgaans een glasvezel aansluiting of een kabel aansluiting. Voor DSL internet noemen we dit het ISRA-punt, deze is echter steeds vaker vervangen door glasvezel.
In Nederland kent men drie typen internetlijnen: coax, glasvezel en de telefoonkabel (ook wel DSL genoemd).
Deze aansluiting wordt ook gebruikt voor het aansluiten van een netwerkkabel op bijvoorbeeld een computer. Om de connectie te kunnen maken tussen een RJ11- en een RJ45-aansluiting kan er gebruik worden gemaakt van de RJ11- naar RJ45-DSL-kabel (1 meter).
De kabel tussen een telefoonapparaat en een analoge poort van de FRITZ!Box (bijvoorbeeld FON 1) mag doorgaans maximaal 100 meter lang zijn, dit is echter afhankelijk van het gebruikte telefoonapparaat.
Gebruik altijd CAT5e internetkabels. Deze zijn van hoge kwaliteit en geschikt voor ons Gigabit netwerk. Zo heb je een hogere internetsnelheid. Controleer of je internetkabels goed zijn aangedrukt en in één van de 4 poorten (INT) van je modem zitten.
Sneller en stabieler dan wifi
Dan haal je via de kabel echt de allerhoogste snelheden. Bovendien is je internet constant snel. Door de directe verbinding heb je geen vertraging die ontstaat door andere apparaten die wifi gebruiken.
Internet, bellen en tv via de kabel verloopt, anders dan bij ADSL, voor iedereen snel genoeg. Meestal worden er drie verschillende snelheden aangeboden: het instappakket, dat tussen de 25 en 50 Mbit/s ligt, het standaardpakket met 150 Mbit/s en het snelste pakket met een snelheid van 200 Mbit/s of meer.
Met een internetkabel kun je allerlei apparaten verbinden met het internet. Je herkent de aansluiting voor een netwerkkabel aan de vorm: de ethernet connector heeft een opvallende vorm die maar op één manier in de poort past.
Hoe ziet een UTP-kabel eruit? Een UTP-kabel ziet eruit als een kabel met daarin vier aderparen. De aderparen zijn verdeeld in genummerde categorieën die de kwaliteit aangeven. Een aderpaar kan herkend worden aan de kleur issolatie van de ader zelf.
UTP kabel Cat6 - Deze internetkabel is perfect wanneer jij thuis een snel en betrouwbaar netwerk wilt aanleggen. Deze kabel is KPN geschikt en is door de stugge kern achter muren of in leidingen te plaatsen.
Meeste P1 Kabels zijn 6 aders ipv 4
P1 kabel besteld ipv de standaard RJ11 telefoon kabel. Omdat de P1 kabel standaard 6 aders heeft. Dit product wordt verkocht als P1 kabel maar heeft maar 4 aders (Standaard telefoon kabel).
Een UTP (RJ45) connector is het punt waar de UTP kabel een signaal afgeeft. De kwaliteit van een UTP kabel is afhankelijk van de connector. De kabel connector wordt ook wel een RJ-45 connector genoemd. Net zoals UTP kabels, bestaan deze netwerk connectoren ook uit diverse categorieën.
Het verschil zit in de manier waarop de connector is bedraad en het aantal draden dat is gebruikt. In een RJ11 kabel worden 4 draden gebruikt en in een RJ12 6 draden. De RJ12 kabel is daardoor geschikt voor bedrijven met een gecentraliseerd telefoonnetwerk.
Je provider gebruikt DSL om via de telefoonlijn digitale informatie te versturen. Dit signaal wordt door je DSL-modem opgevangen en omgezet in een bruikbaar internetsignaal. Je gebruikt dan een DSL-splitter om het signaal te verdelen zodat je kunt bellen, internetten en tv kijken.
Ligt er Cat5e (te herkennen aan opschrift op de kabel), dan is het voldoende voor glasvezel. Deze kabel gaat namelijk tot een snelheid van 1GB, toch adviseren wij om altijd te kiezen voor Cat6.
Wanneer je een kabel aan wilt leggen vanaf jouw glasvezel modem naar bijvoorbeeld een ethernet switch of router kan dit gewoon met cat6 patchkabels.
Zonder modem kun je geen internet ontvangen in je huis. Het internet komt binnen via de kabel, ADSL of glasvezel. De modem vertaalt het internet signaal en stuurt dit naar je laptop, zodat je het internet kunt gebruiken. Een router verdeelt het internet signaal weer over meerdere apparaten in je huis.
Als je gebruik wilt maken van vast internet, dan heb je twee apparaten nodig: een modem en een router. Je router is het centrale punt in je wifi-netwerk. De router verdeelt je internetverbinding tussen de verschillende apparaten op het wifi-netwerk. Een router koppelt aan elk apparaat een IP-adres.