Voor alle soorten geldt: goede compost herken je aan mooie rulle, zwarte aarde. Het is heel los en korrelig, en juist geen vaste stof. Compost is vochtig en hoort niet te stinken. Het ruikt juist een beetje naar bosaarde.
Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval).
Hoogwaardige compost vormt een uitstekende, milieuvriendelijke grondverbeteraar, die er onder meer voor zorgt dat water en meststoffen beter worden vastgehouden. Compost draagt bij aan verbetering van het bodemleven en zorgt dat humus optimaal gedijt.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
De compost die u koopt bij Directplant is vrij van onkruidzaden, schimmels of ander ziekten. Compost is 100% pH neutraal en kan bij alle tuinplanten worden gebruikt. Heeft u struiken en planten die van zure grond houden, dan kunt u Vivimus voor zuurminnende planten of tuinturf aan de tuingrond toevoegen.
De eigenschappen van goede compost
Voor alle soorten geldt: goede compost herken je aan mooie rulle, zwarte aarde. Het is heel los en korrelig, en juist geen vaste stof. Compost is vochtig en hoort niet te stinken. Het ruikt juist een beetje naar bosaarde.
Het planten gebeurt best tussen eind september en november. Door compost te gebruiken bij de aanplant van de bloembollen, geef je hen de beste start voor de aanstaande lente.
Humus zorgt voor een kruimelstructuur en dit is voor de moestuin de ideale structuur. Daarnaast zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen en water makkelijker in de grond worden vastgehouden, waardoor de planten hier meer van kunnen profiteren. Daarom is compost hier vaak een betere keuze dan mest.
Compost kunt u niet ongemengd als potgrond gebruiken. In het voorjaar de grond uit de bloembakken vermengen met (maximaal) 20 procent compost. Bij het oppotten de potgrond vermengen met 10 procent compost of jaarlijks een dun laagje bij de plant strooien.
In een moestuin die rijk is aan voedingsstoffen kan het volgens de ecologische vereniging geen kwaad om de bodem eens te laten 'uitmijnen' door eens een jaar geen compost te gebruiken. “De groenten zullen de overschotten aan nutriënten opnemen en afvoeren via de oogst”, adviseert Velt.
GFT-compost (ook wel recro compost genoemd) is een zeer mooie, fijne bodemverbeteraar die veel wordt toegepast in de groenvoorziening en de fijne tuinbouw. De compost voegt stabiele humus en meststoffen toe aan de bodem en zorgt zo voor een vliegende start van uw planten.
Compost niet in de grond werken
Juist niet! Door de compost op de grond aan te brengen, wordt het bodemleven flink gestimuleerd. De wormpjes en andere hele nuttige beestjes laten die laag compost die je hebt opgebracht vanzelf 'verdwijnen' in de bodem.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Heel goed idee zelfs! En met dat verteren van het mos, dat valt best mee als er voldoende afwisselend materiaal bij het composteren gebruikt wordt...
Compost zeven wordt een eenvoudige klus met een roterende compostzeef. Hoe zuiverder de compost, hoe beter de resultaten. De compostzeef filtert onverteerde delen, takken en andere ongewenste substanties uit uw compost.
Compost spreid je, afhankelijk van het type beplanting en de hoeveelheid meststof die je eerder al had aangebracht, tot 5 cm dik uit en hark je daarna onder het oppervlak. Compost bevat grote hoeveelheden fosfaat en kalium.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken.
V Kan ik de vloeibare voeding en compost bewaren? A Ja, de vloeistof kan opgevangen worden in een geschikte fles (ook bijvoorbeeld een plastic melkpak) en opgeborgen worden op een koele en donkere plek. Het is zeker 3 tot 6 maanden houdbaar. U kunt de compost in zakken doen en bewaren voor later gebruik.
Hij vangt voldoende water op in de droge zomer en laat het teveel aan water doorsijpelen na een hevige plensbui. De lente, maar ook het najaar, is het uitgelezen moment om de tuin te verwennen met deze extra vitaminekuur. Strooi fijne compost op het gazon, zo ben je die 'rosse plekken' alweer een stapje voor.
1 keer per jaar is een laagdikte van +/- 1,5cm compost over uw tuin verspreiden voldoende. Standaard wordt gerekend met 10kg compost per m2 tuinoppervlakte. Een big bag van 700kg is dus voldoende voor een tuinoppervlakte van +/- 70m2. Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed.
Als je zelf compost maakt, kun je het onkruid goed gebruiken. Er zitten vaak veel voedingsstoffen uit de bodem in het onkruid, door het te composteren blijven ze in de tuin (wet van de teruggave of law of return). Als het onkruid veel zaden bevat, heb je een hete composthoop nodig.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!