Van de mannen eten de 36-64- jarigen gemiddeld het meeste vlees (in grammen) en van de vrouwen de 18-35-jarigen.
Wie eten de meeste vlees? Dat zijn met stip de Australiërs en Amerikanen. Maar ook de Argentijnen zijn echte vleeseters. Gemiddeld eten ze daar meer dan 100 kilo per persoon.
Vanaf 6 maanden voeg je vlees, vis, ei of een vleesvervanger bij de groenten . Wit vlees (kip en ander gevogelte) krijgt qua vlees de voorkeur op rood vlees (rund, varken, schaap, lam, geit). Wissel voldoende af tussen beide.
Vlees bevat vitamines, eiwitten en mineralen die belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Maar elke dag vlees eten is niet nodig. Het is niet beter voor de gezondheid van je kind en ook niet goed voor het klimaat.
Het overgrote deel van de volwassenen eet dus nog wel vlees; 20 procent dagelijks en 75 procent niet iedere dag. 5 procent eet geen vlees; 3 procent eet wel vis (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.
Mensen die af en toe geen vlees eten, zijn over het algemeen lichter, hebben een lagere bloeddruk en minder kans op hartafwijkingen, diabetes, prostaatkanker en darmkanker. Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram aan rood vlees.
We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.
Eet je kind geen vlees of vis, zorg dan voor extra ijzer, eiwitten en vitamine B12. Geef niet elke dag hetzelfde, maar juist veel verschillende vleesvervangers. Combineer verschillende vleesvervangers met elkaar. Combineer granen met vitamine C, bijvoorbeeld brood met fruit.
Vlees bevat veel vitaminen en mineralen en andere voedingsstoffen die kinderen nodig hebben. Je kind een stukje vlees geven kan daarom helemaal geen kwaad. Iedere dag vlees te eten geven is misschien weer iets teveel van het goede en is ook helemaal niet noodzakelijk om de gewenste voedingsstoffen binnen te krijgen.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
Geef je kindje maximum 1 ei per week. Een suggestie voor de verdeling van eiwitbronnen per week: 2 keer vers wit vlees: gevogelte zoals kip of kalkoen. 2 keer vers rood vlees zoals biefstuk of varkenshaasje.
Er is wel een advies voor de totale hoeveelheid vlees per week: voor kinderen van 1-8 jaar maximaal 250 gram per week, en voor kinderen van 9 jaar en ouder maximaal 500 gram per week. Let op: dit is het gewicht voor bereiding.
Vanaf 1 jaar kan je kindje alles mee-eten. Natuurlijk moet je het eten soms wat fijner snijden of wat beter prakken. Ook als je kind een peuter is, kun je beter niet te veel zout gebruiken. (Voor jezelf is minder zout ook goed.)
Het minste vlees wordt gegeten in India, gemiddeld 4,4 kg per jaar per persoon. Na Indonesië (11,6 kg) loopt de consumptie gestaag op via Egypte, Thailand, Turkije, Hong Kong, Japan, Colombia, Oekraïne naar Vietnam.
Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon. Zij eten maarliefst 136,5 kilo vlees per persoon per jaar.
Wat is het carnivoor dieet? Het carnivoor dieet bestaat zoals de naam al zegt voornamelijk uit dierlijke producten, zoals eieren, veel vlees, gevogelte en vis. Opvallend is dat daar vrijwel geen koolhydraten en groenten (en fruit) bij gegeten worden.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Dit geldt overigens ook voor gevogelte (denk aan gerookte kipfilet) en vis (bijvoorbeeld gerookte paling en ingeblikt tonijn).
Gezonde opties
Dan is het eigenlijk gewoon een aardappel en daar is dan weer niet zo veel mis mee. Kortom: tot 1 jaar geef je je kind zeker geen gefrituurd voedsel. Daarna kunnen een of twee patatjes niet zo veel kwaad, maar een heel bakje is dan weer geen goed idee. Een betere optie is friet uit de airfryer.
Een kind van 1 jaar mag niet alles eten en dat geldt ook voor grote hoeveelheden zout. Zout is vaak te vinden in kant-en-klare producten of soepen uit zakjes. Ook broodbeleg is een punt van aandacht. Smeerkaas, leverworst en paté zijn producten die een kind van 1 jaar nog niet mag eten.
Je baby kan prima vegetarisch eten, want ook zonder vlees kun je gewoon volgens de Schijf van Vijf eten. Alle baby's drinken melk tijdens de eerste levensmaanden en hun eerste vaste voedsel bestaat uit fruit, groenten en granen. Tot de leeftijd van ongeveer 6 à 8 maanden zijn dus eigenlijk alle baby's vegetarisch.
Verschillende vormen vegetarisme
Andere typen vegetariers zijn; de pescotarier (wel vis maar geen vlees, kip en melkproducten) en de pollotarier (wel kip maar geen vlees, vis en melkproducten). Een andere vorm waarin alle producten met een dierlijke oorsprong worden weggelaten, is veganisme.
Vanaf welke leeftijd kan je kind vegetariër worden? Vanaf het moment dat je baby vast voedsel gaat eten, kan je al kiezen voor een vegetarisch dieet. Als je zorgt voor gevarieerde voeding komt je kleine niks tekort. Je kan ook de beslissing aan je kindje zelf overlaten.
Per jaar eten we met z'n allen meer dan 500 miljoen ton aan rijst. Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld.
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.