Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen. Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen.
Je kunt dan om de twee a drie dagen er even een nieuw laagje bij ingooien zodat de hoeveelheid genoeg blijft en de kat weer goed wordt uitgenodigd om naar de kattenbak te gaan. Bij een niet-klonterend grit zal je de gehele vulling na gemiddeld vier tot acht dagen moeten vervangen voor nieuwe.
Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen? Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij.
Hoeveel dit precies is, hangt af van je kat (hoeveel poept en plast hij) en of hij ook buiten zijn behoefte kan doen, het soort kattenbakvulling en hoe vaak je de bak verschoont. Naar schatting gebruikt een gemiddelde Nederlandse kat 50-100 kg kattenbakvulling per jaar.
Daar is die weer, het wondermiddel! Door een laagje baking soda onder het kattengrind te leggen wordt de geur nog beter geabsorbeerd. Zo kun je weer langs de kattenbak lopen zonder je neus dicht te moeten knijpen.
Het is beter om de kattenbak op een plaats te hebben waar uw katten graag en makkelijk komen. Uw kat wil graag comfort. Ze willen ook niet graag trappen lopen of een lange afstand lopen tot ze de kattenbak bereiken. Zet de kattenbak daarom niet in een donkere of verre hoek of kamer.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Urine sijpelt door naar onderin de kattenbak. Een matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, gaat stinken.
Dierenartsen zijn het erover eens dat het het beste is om 1+1 kattenbakken per kat te krijgen. De algemene regel is een kattenbak per kat, plus een extra "huishoud" bak. Bijvoorbeeld, als u 2 katten heeft, is het beste om 2+1=3 kattenbakken in huis te hebben.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Daarnaast is het van belang dat je minstens één of twee keer per maand de kattenbak grondig schoonmaakt. Gooi alle korrels weg en maak de bak met heet water en afwasmiddel schoon. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleek en chloor, omdat dit gevaarlijk is voor de gezondheid van je kat.
Katten hebben meer dan één kattenbak nodig
Katten vinden het absoluut niet fijn om op dezelfde plek te plassen én te poepen. Dat doen ze dus liever op verschillende plekken. Heb je één pluizenbol in huis? Dan heb je minimaal twee kattenbakken nodig.
Een goede plek vinden
Zet de bak in een rustige omgeving zonder doorloop. De gang of naast de tv zijn dus minder geschikte plekken. De badkamer is een optie voor een tweede kattenbak in de woning. In veel huishoudens wordt de badkamerdeur vaak gesloten en niet iedere kat kan of mag wachten om zijn behoefte te doen.
Gooi kattenbakkorrels weg bij het restafval. Ze horen niet bij het groente- fruit- en tuinafval (gft), ook niet als ze van natuurlijke grondstoffen zijn gemaakt.
Sommige mensen gooien gebruikte kattenbakvulling in het toilet, maar dit is nooit een goed idee. Vooral klonterende kattenbakvulling kan de afvoer langdurig verstoppen. Daarom moet je kattenbakvulling altijd bij het restafval doen.
Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
Katten worden net zo high van de geur van bleek als van kattenkruid, hoewel er chemisch gezien geen enkele overeenkomst tussen beiden is. De geur van bleek trekt katten aan. Blijkbaar zit er iets in dat het reukorgaan van katten op prettige wijze prikkelt.
Daarnaast is het voor het welzijn van de kat belangrijk dat deze kan communiceren met zijn eigen soort. Hoewel wij natuurlijk ons uiterste best doen, kan een mens nooit een andere kat vervangen. Wanneer u een kitten alleen heeft, en zeker als u de kat binnen houdt, is de kans op gedragsproblemen groter.
Meerdere kattenbakken verspreid door huis
Deze richtlijn geeft aan, dat je minimaal evenveel kattenbakken nodig hebt als dat je katten hebt, plus eentje extra. Zo heeft de kat keuze waar hij zijn behoefte doet. Een kat poept namelijk liever niet waar hij plast en andersom.
Plaats van de kattenbak
De kattenbak moet op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan (dus niet ergens achter in een rommelkast of drie verdiepingen hoger op zolder), maar wel waar hij wat privacy heeft. Niet in een looproute of direct naast een wasmachine of droger.
Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt. - Stress kan om tal van redenen de oorzaak zijn. Dit kan zijn door verhuizing, nieuwe meubels, verbouwing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier maar ook een ander werkschema van de eigenaar kan al een reden zijn.
Buitenkatten maken vaak geen gebruik van een kattenbak. Voor sommige katten is de overgang naar de kattenbak eenvoudig. Anderen hebben meer tijd nodig om het te leren. Begin met een simpele kattenbak en gebruik zachte, zanderige kattenbakvulling.
Ook nadat katten op de kattenbak geweest zijn willen ze nog wel eens als een gek in het rond gaan rennen. Dit komt voornamelijk voor nadat ze gepoept hebben en vrijwel nooit na het plassen. Op zich is dit normaal kattengedrag, maar houd in de gaten dat het niet voortkomt uit pijn, afwijkende ontlasting of stress.
Bij katten vanaf zes maanden is ontworming vier keer per jaar nodig, vooral als een kat veel buiten komt. Heeft uw kat vlooien, of vlooien gehad, dan is ontwormen ook het advies.