De Poolster is de voorste ster van het pannetje van de
Dat is echter niet het geval. De Poolster is weliswaar gemakkelijk met het blote oog zichtbaar, maar er zijn tientallen sterren die een grotere schijnbare helderheid hebben. De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond.
Momenteel bevindt Polaris – de huidige Poolster – zich op circa 1 graad van de hemelnoordpool.
De Poolster is een gewone ster, net als alle andere. Maar toevallig wijst de draaiingsas van de aarde er naartoe. Als je op de noordpool staat, staat de Poolster dus recht boven je hoofd, in het zenit. Het maakt dan niet uit of de aarde ronddraait: de Poolster blijft altijd op dezelfde plek staan.
De Poolster is niet een ster zoals onze zon: de ster is ongeveer 4000 keer groter dan onze zon. De ster behoort tot een sterrensysteem dat minstens drie sterren bevat. Bovendien is de Poolster de helderste en dichtstbijzijnde Cepheïde, een kort-variabele ster.
Dit zijn sterrenbeelden die dicht bij de poolster staan. De poolster is een hele heldere ster die vanuit Nederland elke nacht te zien is. Hij beweegt haast niet, omdat deze ster bijna in het verlengde van de aardas ligt. Een bekend sterrenbeeld dat in de buurt van de poolster staat is de Grote Beer.
Als een lichtstraal door die trillende lucht gaat, wordt het licht ietwat gebroken. Het resultaat is een fonkelende ster. Het licht van een ster die laag boven de horizon staat, moet een langere weg door de dampkring afleggen. Daarom zullen die sterren meer flikkeren.
Sirius. De helderste ster aan de hemel is dan weer niet noodzakelijk de ster die van zichzelf het felst straalt. Sirius is voor een groot deel zo helder doordat hij tot de meest nabije sterren behoort. De op een na helderste ster Canopus oogt iets zwakker dan Sirius, maar staat wel ruim 35 keer zo ver weg.
,,De poolster is de enige ster die altijd op dezelfde plek aan de hemel staat. Hij staat precies boven de Noordpool.
Hij pakte zijn wapens en zou de beer gedood hebben als niet de oppergod Zeus de beer ineens van de aarde weghaalde en aan de hemel zette. Diana wilde niet, dat de beer uit zou kunnen rusten als hij onder de horizon was. Vandaar dat je de Grote Beer altijd kunt zien.
De Poolster is bij ons altijd te vinden in noordelijke richting. Startrail: wordt bekomen door de Poolster te fotograferen voor een langere tijd. Vind de Poolster! De bijzondere ster van het noorden bevindt zich in het sterrenbeeld Kleine Beer (Ursa Minor), meer bepaald in de staart.
De avondster / morgenster of ook wel Venus genoemd. Deze planeet dankt haar benaming omdat we haar vaak zien in de ochtendperiode en enkele uren na zonsondergang. Interessant om weten is dat Venus na de zon en de maan het helderste object is aan de hemel.
Zichtbaarheid van Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus met het blote oog.
De helderste ster aan de nachtelijke hemel ('s winters)
Sirius straalt ongeveer 25 keer zo veel licht uit als onze eigen zon. Er bestaan sterren met een nog veel grotere lichtkracht, maar Sirius staat ook nog eens vrij dichtbij, op een afstand van 'slechts' 8,6 lichtjaar (ongeveer 80 biljoen kilometer).
Die twee heldere bollen naast de maan zijn geen sterren, maar Venus en Jupiter. Misschien is het je de afgelopen avonden al opgevallen: naast de maan zijn twee heldere bollen te zien. Dat zijn geen sterren, maar Jupiter en Venus.
Gedurende de nacht lijken alle sterren door de rotatie van de aarde in een baan om de pool heen te draaien. De Poolster beweegt vrijwel niet, zodat deze altijd op dezelfde plaats aan de hemel te vinden is.
Sterren bewegen natuurlijk niet alleen naar ons toe of van ons af, maar ook zijwaarts. Die beweging is dus te 'zien' aan de hemel (door iedere paar jaar nauwkeurige positiemetingen te doen met telescopen) en deze beweging wordt de eigenbeweging van de sterren genoemd.
Een ster is een bolvormig hemellichaam bestaande uit lichtgevend plasma met daarin voornamelijk (ongeveer 72% van de massa) waterstof en daarnaast ongeveer 26% helium. In sterren is de druk en temperatuur van de inwendige gasconcentratie zo hoog dat er kernfusiereacties plaatsvinden.
Dit boek geeft antwoord op de vraag hoe de sterren en sterrenbeelden heten die we in onze streken 's nachts aan de hemel zien staan. Daartoe zijn 48 sterrenkaarten opgenomen: voor elk van de 12 maanden telkens één van de westelijke, noordelijke, oostelijke en zuidelijke sterrenhemel.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 4:24 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 3:46 uur).
Het zijn de planeten Venus en Jupiter die vlak bij elkaar staan. Die twee heldere sterren in de avondschemering, ze zijn je de laatste tijd vast opgevallen. Het zijn geen echte sterren, maar de planeten Jupiter en Venus.
De sterren die 's nachts recht boven je staan, fonkelen minder dan sterren die je vlak boven de horizon ziet. Dat komt omdat het licht van sterren dichtbij de horizon een langere afstand in de atmosfeer aflegt naar jouw ogen dan het sterlicht pal boven je. De sterren aan de horizon knipperen dus het meest.
Er zijn ook noordelijke en zuidelijke poolsterren. Dus de noordelijke poolster staat boven de noordpool. De zuidelijke poolster staat boven de zuidpool.
De Poolster, die op het noordelijk halfrond als oriëntatiepunt kan worden gebruikt, is niet te zien op het zuidelijk halfrond.
Jupiter en Venus zijn vooral aan het begin van de avond te zien, tussen zonsondergang en ongeveer 20.30 uur. Daarna gaan de planeten onder en zijn ze niet goed meer zichtbaar.