Macs zijn geen uitzondering. Er zijn steeds meer virussen die de Mac-beveiliging in gevaar brengen vanwege de toenemende populariteit van producten van Apple. MacOS heeft net als ieder ander apparaat antivirus nodig.
In principe heb je geen anti-virus of virusscanner nodig op je Mac. macOS en OS X zijn instaat zichzelf te beschermen mits je altijd de meest recentste software- en beveiligingsupdates installeert.
Een virusscanner is noodzakelijk op elke computer die permanent met internet verbonden is. Zeker wanneer het een Windows-pc betreft. Want Windows is 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Virussen en andere kwaadaardige software maken om Windows-pc's aan te vallen is daarom lucratief voor elke internetcrimineel.
Hoe beveilig ik mijn Mac-apparaat tegen malware? Installeer gerenommeerde gratis antivirussoftware voor de Mac, zoals AVG Antivirus, om uw Mac te controleren op malware. Gebruik de software om op virussen en andere malware, waaronder ransomware, te scannen en deze te verwijderen.
Apple heeft een eigen antivirussoftware om zijn gebruikers te beschermen. Daardoor heb je ook op een Mac geen aparte virusscanner nodig, mits je voorzichtig bent. De meeste virussen komen namelijk op een computer binnen, doordat de gebruiker zelf niet oplet en op een onveilig bestand of linkje klikt.
Als je merkt dat je wachtwoorden of je beveiligingsvragen zijn gewijzigd, betekent dat dat je Mac mogelijk is gehackt. Bevriest je apparaat of crasht het? Malware of virussen kunnen veel van je besturingssysteem vragen, waardoor het kan bevriezen of crashen.
In het algemeen behoort de antivirusscanner van McAfee tot de allerbeste op de markt. Als je op zoek bent naar betrouwbare beveiliging tegen zowel bekende als 'zero-day' bedreigingen, dan is McAfee echt een goede keuze met perfecte detectiepercentages van malware, snelle scans en eenvoudig inplannen van scans.
Microsoft Defender (voorheen Windows Defender genoemd) had in het verleden een matige reputatie. Maar tegenwoordig scoort het programma best goed in de tests. Er zijn uitgebreidere virusscanners, maar Defender is een aanrader: het is gratis, werkt goed en krijgt geregeld nieuwe updates.
Waarschijnlijk omdat virusuitbraken op mobiele apparaten veel minder vaak voorkomen. Toch zijn er afgelopen jaren verschillende uitbraken van een mobiel virus gerapporteerd. Gelukkig zijn de meeste van deze uitbraken beperkt tot Android devices.
Bij een Mac hebt u minder snel problemen met de beveiliging dan bij een Windows-pc. Voor de Mac worden namelijk minder virussen gemaakt, maar ze zijn er wel degelijk. Andere gevaren voor de Mac-gebruiker zijn malware, phishing en indringers (hackers).
Windows-beveiliging is ingebouwd in Windows en bevat het antivirusprogramma Microsoft Defender Antivirus. (In eerdere versies van Windows 10 werd Windows-beveiliging ook wel Windows Defender-beveiligingscentrum genoemd.)
Kunnen iPhones een virus krijgen? Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
Gratis antivirussen zoals Bitdefender, Avira en TotalAV zijn vrij goed, en ze kunnen een behoorlijke bescherming bieden. Gratis antivirussoftware beschikt echter niet over alle extra functies die nodig zijn voor volledige online bescherming.
Is er een gevaarlijk virus op je iPhone aanwezig, dan kan een dergelijke app dat niet zien. Apple heeft nog meer maatregelen ingesteld om je te beschermen tegen virussen en andere malware. Je kunt alleen apps installeren via de App Store en deze apps zijn vooraf al gecontroleerd op eventuele virussen en malware.
Instellingen. Site-instellingen. Advertenties. Selecteer de gewenste optie als standaardinstelling.
Norton is beter qua beveiliging, prestaties en extra functies. Als je de beste bescherming wilt in 2023, ga dan voor Norton . McAfee biedt betere klantenondersteuning dan Norton. Als je een veilig, rijk uitgerust en beginnersvriendelijk internet beveiligingspakket wilt, ga dan voor McAfee .
Android-toestellen bieden veel meer flexibiliteit, wat echt geweldig kan zijn voor ontwikkelaars en gebruikers die hun toestellen graag aanpassen en personaliseren. Maar, iOS is veel moeilijker te hacken dan Android (hoewel iPhones nog steeds kwetsbaar zijn voor een reeks cyberaanvallen).
Zelfs met de geïntegreerde beveiliging van Apple loopt je iPhone nog steeds risico om gehackt te worden. Een klik op een dubieuze link of per ongeluk een schadelijke app downloaden is genoeg om je gegevensbeveiliging bloot te stellen.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.