iOS-apparaten (zoals iPhones en iPads) zijn voorzien van een van de beste beveiligingen van alle apparaten in 2023, maar je kunt nog steeds gehackt worden terwijl je ze gebruikt. iOS heeft een aantal zeer indrukwekkende ingebouwde beveiligingen.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Op je iPhone staan vaak veel persoonlijke gegevens die alleen voor jouw ogen bestemd zijn. Denk daarbij aan wachtwoorden, notities en foto's. Je beveiligt je iPhone heel eenvoudig met bijvoorbeeld Face ID of een toegangscode. Zo weet je zeker dat je gegevens veilig zijn als het toestel zoekraakt of gestolen is.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Als inloggen niet meer lukt, breng dan alle betrokken partijen op de hoogte. Dit kunnen al uw mailcontacten zijn, of bijvoorbeeld de webwinkel waar u het account had. Neem contact op met uw provider of maak gebruik van de helpfunctie van uw e-mailservice. Controleer uw computer op virussen, malware en keyloggers.
Een gehackte telefoon kan serieuze gevolgen hebben in je dagelijkse leven. Wachtwoorden kunnen gestolen worden, maar hackers kunnen ook aan de haal gaan met bankgegevens waarmee ze bijvoorbeeld je rekening kunnen plunderen.
Hoe kun je virussen op je telefoon voorkomen? Met virusscanners voorkom je dat malware op je telefoon komt. En als het dan wel gebeurt, dan helpen ze je met een virus op je telefoon te verwijderen. Daarnaast is aan te raden om apps alleen uit de Apple App Store en Google Play Store te downloaden.
Als je al jaren voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan de hacker gemakkelijk toegang krijgen tot je iCloud- of Google-account. Daar vindt de hacker dan opgeslagen foto's en video's, maar ook volledige WhatsApp-gesprekken.
Meekijken met wat je typt
In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen. Bijvoorbeeld via een keylogger, waarmee al je aanslagen op je smartphonetoetsenbord worden geregistreerd.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Wat je ook kunt doen. Is *#21# bellen om inkomende telefoontjes direct door te schakelen naar je voice mail. Als iemand dan belt, gaat hij meteen naar je voicemail. Je moet hem dan wel weer even uitzetten als je wel weer bereikbaar wil zijn.
Als je gehackt bent, loop je het risico dat malware zich ongemerkt op je computer heeft geïnstalleerd. Gebruik daarom een goed antivirusprogramma om je pc te scannen. Alle volgende stappen halen immers weinig uit zolang hackers een toegangspoort tot je computernetwerk hebben.
Controleer datalekken.
Ga met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com en scatteredsecrets.com. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op deze sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
“Haveibeenpwned.com” is een website, gelanceerd door beveiligingsspecialist Troy Hunt, waarop je als surfer zelf kan testen of je e-mailadres en wachtwoord achterhaald zijn uit één van de opgespoorde databanken met gehackte gegevens.
Gebruikers van Apple devices beschikken al jaren over gegevensbeveiliging van topkwaliteit via Gegevensbescherming, het geavanceerde bestandsversleutelingssysteem dat is ingebouwd in iPhone, iPad en Mac. “Apple maakt de veiligste mobiele devices die er zijn.
Kunnen hackers toegang krijgen tot de camera van uw iPhone of iPad? Mocht u zich afvragen of hackers toegang kunnen verkrijgen tot uw Apple camera's, dan kunnen we vrij kort zijn. Het antwoord is ja. De naam die vaak wordt gebruikt voor het hacken van een (telefoon)camera is 'camfecting'.
Is er een gevaarlijk virus op je iPhone aanwezig, dan kan een dergelijke app dat niet zien. Apple heeft nog meer maatregelen ingesteld om je te beschermen tegen virussen en andere malware. Je kunt alleen apps installeren via de App Store en deze apps zijn vooraf al gecontroleerd op eventuele virussen en malware.
Wanneer je verstandig omgaat met je Mac en geen illegale applicaties download en installeert is er vaak niets aan de hand. Daarnaast beschikt macOS standaard over een eigen "anti-virusprogramma". Dit wordt ook wel XProtect genoemd en is onderdeel van File Quarantine en GateKeeper in macOS (OS X).
Je account kan zijn gehackt als je het volgende opmerkt: Je e-mailadres of wachtwoord is gewijzigd. Je naam of geboortedatum is gewijzigd. Er zijn vriendschapsverzoeken verzonden naar mensen die je niet kent.