Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis. Daarnaast laat de makelaar in de meeste gevallen het huis niet aan alle geïnteresseerden zien. Het zijn er soms gewoon te veel.
Iedereen mag dus maar 1 bod doen. Alleen in dit geval weet iedereen tot wanneer ze de tijd hebben om dat te doen en dat het daarna klaar is. De verkopende makelaar ontvangt dan alle biedingen en zal als de tijd verstreken is, alles verzamelen en met de verkoper bespreken.
Alle bieders kunnen slechts eenmalig een ultiem eindbod doen. Deze dien je voor een bepaalde datum en tijd in bij de verkopend makelaar of notaris, in een gesloten envelop (tegenwoordig kun je jouw bod ook steeds vaker mailen).
De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen. Is er nog geen schriftelijk contract? Dan kan de verkoper de koop van het huis ook nog afzeggen.
Overbieden is niet verplicht maar in een markt met huizentekort heb je niet zoveel keuze. Je kunt verkoopprijzen van soortgelijke woningen opzoeken, aan de hand daarvan kun je zien wat realistisch is. Heel eenvoudig gesteld moet je nooit meer bieden dan je redelijkerwijs kunt opbrengen.
In 2023 is er weer meer te kiezen én hoef je niet meer zo veel boven de vraagprijs te betalen. In veel gevallen is overbieden niet nodig en kan er weer ouderwets over de prijs onderhandeld worden. Als je graag wilt verhuizen, zijn er genoeg redenen om in 2023 op zoek te gaan naar een woning.
Het Economisch Bureau van ABN AMRO houdt in 2023 rekening met een prijsdaling van 6%. Ook in 2024 verwacht het Economische Bureau een daling van 4%. Als het gemiddelde prijspeil op een lager niveau staat zal de interesse voor koopwoningen weer groeien.
Dit betekent niet dat je alleen maar kunt wachten. Je mag je bod namelijk op ieder moment wijzigen, zowel de koopprijs als de ontbindende voorwaarden. Je mag je bod ook helemaal intrekken. Daarnaast kun je bij het uitbrengen van het bod vermelden tot wanneer deze geldig is.
Een bod is bindend wanneer de verkoper het aanvaardt. Met andere woorden, de verkoop of aankoop is op dat moment dus definitief.
Hoelang is mijn bod geldig? Je kan zelf de termijn waarin je bod geldig is beperken door er een einddatum op te kleven. Als je dit niet doet blijft je bod in principe geldig (zelfs als de verkoper het pas na maanden goedkeurt).
Een bod doen aan het einde van een kijkdag kan succesvol zijn. Als dat bod veel zekerheid biedt (weinig voorwaarden en aankoopmakelaar dragen hieraan bij), dan zou het huis aan het einde van de dag zomaar eens van jou kunnen zijn. Het betreft hier je beste bod. Zorg dat je dan wel een eindtijd opneemt in je voorstel.
Bieden op een huis hoeveel onder de vraagprijs? Bod doen op huis ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt.
Een openingsbod is het liefst zo laag mogelijk, maar moet wel realistisch zijn. Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
Laten we meteen duidelijkheid scheppen: je bent niet verplicht om je pand te verkopen als een kandidaat-koper je de vraagprijs biedt. In de rechtspraak wordt het afficheren van de vraagprijs beschouwd als een uitnodiging tot onderhandelen, maar verplicht het je niet om je woning effectief aan die prijs te verkopen.
Een bod intrekken is niets mis mee wanneer je aangeeft dat je bijvoorbeeld spijt hebt van je bod. Het gaat om veel geld en tegenwoordig gaan de verkopen zo snel, dat je misschien achteraf spijt hebt. Geen probleem. Gewoon melden bij de makelaar.
De makelaar is verplicht jouw bod door te geven aan de verkoper. De meeste makelaars sturen je een bevestiging van jouw bod. Dit is niet altijd het geval. Twijfel je dus of jouw bod ook bij de makelaar of de verkoper is aangekomen?
Bepaal de juiste doelgroep voor je huis
Als je dat goed doet kun je er vanuit gaan dat tussen de eerste 10 bezichtigingen de kopers van jouw huis zitten. Dus je moet weten welk type mensen of gezin een huis als dat van jou graag willen hebben, waar ze wonen en wat ze willen uitgeven.
Hoeveel lager je kunt bieden dan de vraagprijs, hangt af van de omstandigheden en de waarde van de woning. Zorg dat je niet te veel onder de vraagprijs gaat zitten. Je bod moet wel realistisch zijn, anders is het voor de verkoper niet interessant genoeg om een tegenbod uit te brengen.
Ja. Het is geen verplichting om het bod te aanvaarden, maar de overeenkomst met de vastgoedmakelaar kan wel vermelden dat de makelaar zijn commissieloon definitief verwerft vanaf het moment dat de koper een schriftelijk geldig bod uitbrengt.
Kijkend naar de laagste transactieprijs kunnen kopers het beste in februari hun slag slaan. De minst gunstige maand om te kopen is juli.
Volgens zowel ABN Amro, Rabobank, ING en DNB zullen de huizenprijzen in 2023 naar verwachting dalen. Dit komt voornamelijk door de stijging van de hypotheekrente. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen over het algemeen een minder hoge hypotheek kunnen krijgen. Ook stijgen de maandelijkse woonlasten.
De jaar-op-jaardaling van huizenprijzen komt in dat scenario in 2024 uit op 3,3 procent. In het scenario met een lagere rente beginnen huizenprijzen in 2024 alweer ligt te stijgen. Door het overloop-effect is ook in dat scenario in 2024 echter nog sprake van een jaar-op-jaardaling van huizenprijzen met 1,5 procent.
Wat wel blijft afkoelen, is de Nederlandse huizenmarkt. Verwacht wordt dat de huizenprijzen in Nederland dit jaar nog flink zullen dalen, en gemiddeld 5,2% lager uitvallen dan in 2022. Pas in 2024 zal de woningmarkt stabiliseren. Dat schrijven de economen van RaboResearch in hun Kwartaalbericht Woningmarkt.
Vooral appartementen en eengezinswoningen worden over het algemeen snel verkocht. Het kleine aantal woningen en de grote vraag zorgen ervoor dat mensen bereid zijn meer te betalen. Daarbij speelt ook mee dat er tegenwoordig vaak sprake is van bieden op inschrijving. Je krijgt dan één kans om een bod uit te brengen.