Kaviaar is
De kaviaar, Vivace Caviar gedoopt, wordt geoogst nadat met een echo is gecheckt of de eitjes volgroeid zijn. Vervolgens wordt bij de steur een proteïne ingespoten die de 'bevalling' op gang brengt. Wat bij vissen inhoudt dat de eitjes loskomen van een membraan in de buikholte.
Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, zijn de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Het woord kaviaar komt van het Perzische woord woord خاگآور (Khag-avar). De steur leeft van nature in de Kaspische regio.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Het 'oogsten' van de kaviaar wordt met de hand gedaan wanneer de vissen niet meer leven. Als eerste wordt de buik open gesneden waarna de zakjes met eitjes worden verwijderd. Deze zijn dan nog git zwart en zullen later mooi glanzen wanneer het zout wordt toegevoegd.
De steur, waar kaviaar vandaan komt, legt erg weinig eitjes (ze doen er 10 - 15 jaar over). Omdat de 'wilde' steur beschermd is en niet mag worden gevangen, worden ze gekweekt om toch kaviaar te kunnen produceren. Dit is een intens, langdurig en kostbaar traject, wat ervoor zorgt dat het geen goedkope lekkernij is.
Hoewel het onbevruchte eitjes zijn, vergelijkbaar met de eieren van een kip die worden geconsumeerd, behoort kaviaar toch niet toe tot de vegetarische gerechten. De steur moet namelijk gedood worden om de eitjes te bemachtigen.
Bij CAVIARPASSION.COM begint de prijs vanaf 35€ voor 20 gram Baeri Selection. De kaviaarprijzen veranderden zeer vaak in het begin van de jaren 2000, maar sinds 2010 zijn ze veel stabieler geworden.
Gebruik absoluut geen metalen lepel, het metaal heeft namelijk direct invloed op de kaviaar, en kan de smaak teniet doen. Gebruik de lepel om de kaviaar uit het blik te scheppen, begin aan de rand van het blik en schep naar binnen toe, dit om het beschadigen van de kaviaar te voorkomen.
Sterker nog: een steur van 300 kilo levert soms wel 45 kilo kaviaar op. Wat gebeurt er daarna? Nadat de eitjes uit de steur zijn gehaald worden ze supersnel gewassen, gezeefd, gesorteerd op grootte en gezouten. Dat zouten is nodig om het rijpingsproces tegen te gaan.
Almas is de duurste en meest exclusieve kaviaar ter wereld. De kaviaar wordt ook wel 'nec plus ultra' genoemd, wat betekent 'het beste van het allerbeste'. De Almas kaviaar is afkomstig van de Beluga, de grootste steur van alle soorten.
Kaviaar is viskuit van de steur, een vis die voorkomt in de Volga, de Kaspische Zee, de Zwarte zee en andere plaatsen.
wilt u echt gek doen? U kan natuurlijk ook kiezen voor een echte kaviaar. De prijzen zijn echter een stuk hoger. Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
Deze steur moet op zijn minst 20 jaar oud zijn mocht het een gemiddelde gewicht van tussen de 20 en 30 kg aan kaviaar produceren. Met een lengte van 260 tot 600 cm en een gewicht van 50 tot 250 kg is dit de grootste steur die onze kaviaar produceert. De Beluga produceert ook de de grootste soort eitjes.
De intensiteit van de zoutige vissmaak bepaalt de kwaliteit. Goede kaviaar heeft geen duidelijke intensiteit, maar juist een onverwachte boterachtige smaak. Alleen kaviaar van slechte kwaliteit heeft een intense zoute, visachtige smaak. Het gezonde zwarte goud.
Kwekers moeten tien jaar wachten op eitjes van het vrouwtje van de gueldenstaedti, de Russische steur waaruit oscietra-kaviaar wordt gehaald. Voor de huso huso, de soort die beluga oplevert, moeten ze zelfs achttien jaar geduld hebben. Bovendien zijn sommige soorten moeilijk te kweken.
Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Om alle aroma's van kaviaar optimaal te ervaren, is het niet nodig om veel meer dan een stukje brood of een blini met een beetje echte boter of zure room te serveren. Perfect met een glaasje witte wijn of champagne. Gebruik steeds een parelmoeren, houten of plastic lepeltje.
Hoe lang kan ik kaviaar bewaren? In de ongeopende verpakking blijft kaviaar ongeveer een maand goed in de koelkast (tussen 0 en 4°C). Na opening kunt u de kaviaar nog 24 uur bewaren in de koelkast. Vries kaviaar nooit in, anders verliest deze zijn textuur.
Regelmatig kaviaar eten kan uw immuunsysteem stimuleren en zorgt ervoor dat uw lichaam toegang heeft tot een heel scala nuttige voedingsstoffen. Kaviaar is het perfecte ingrediënt voor uw spijsvertering en een gezond dieet als u vitaminen en mineralen wilt toevoegen op een manier die zowel heilzaam als heerlijk is.
Kaviaar smaakt helemaal niet vissig, maar dat is normaal, enkel zeevissen smaken naar vis. Deze kaviaar is erg vet en smaakt wat notig. De korreltjes springen open op de tong, goede kaviaar moet wat beet hebben, niet te plat. Doe er vooral niets anders mee: geen slaatjes, geen toastjes.
Lompviseitjes is een goedkoop alternatief voor kaviaar. De eitjes zijn lang houdbaar en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als garnering. De lompvis, ook wel snotolf genoemd, waar de eitjes uit worden gehaald, worden niet heel groot (volwassen vrouwtjes worden 30 cm).
Wat is kaviaar? Hoe zeer we ook houden van kaviaar, als er íéts is wat het niet is, dan is het wel veganistisch. Voor kaviaar worden immers onbevruchte viseitjes van de steur gewonnen. Deze vis wordt niet alleen overbevist, de vis legt bovendien alles behalve jaarlijks eitjes.
Bij de traditionele manier van kaviaar 'oogsten', wordt de vis (meestal een steur) gevangen, gedood en opengesneden om de duizenden zoute eitjes eruit te halen.
Tegenwoordig wordt steur wereldwijd gekweekt in Frankrijk, China, Verenigde Staten, Italië, Israël, Bulgarije, Polen enz. De plaats waar de vissen leven heeft echter weinig invloed op de kwaliteit van de kaviaar. Het is de steursoort die elke kaviaar een eigen karakter geeft.