De schofthoogte wordt gemeten vanaf het hoogste punt boven de schouder tot aan de grond, langs het voorbeen. Bij een schofthoogte tot 147 cm spreken we van pony's, boven de 147 cm van paarden. De hoogte van volwassen paarden varieert sterk: van 147 tot 180 cm bij sportpaarden.
Ook volwassenen kunnen op pony's rijden. De Haflinger en Ijslander zijn bijvoorbeeld geschikt voor de wat grotere ruiters. Belangrijk is daarbij een evenwichtige lengte- en gewichtsverhouding tussen pony en ruiter.
In Nederland kennen we vijf categorieën als het gaat om pony's met een bepaalde stokmaat. Het gaat dan om: Categorie A: stokmaat tot 117 cm. Categorie B: stokmaat van 117 cm t/m 126,9 cm.
Is de pony 8 jaar of ouder dan krijgt hij een levenslang FEI certificaat. Is de pony 7 jaar of jonger dan krijgt hij een FEI certificaat voor 1 jaar. Bij die meetsessie gelden de volgende regels: Max 148 cm zonder hoefijzers en max 149 cm met hoefijzers. Geen tolerantie meer mogelijk voor extra cm!
Categorie A: stokmaat tot 117 cm. Categorie B: stokmaat van 117 cm t/m 126,9 cm. Categorie C: stokmaat van 127 cm t/m 136,9 cm.
categorie A: pony's met een stokmaat van 1,09 m en minder dan 1,17 m. categorie B: pony's met een stokmaat van 1,17 m en minder dan 1,27 m. categorie C: pony's met een stokmaat van 1,27 m en minder dan 1,37 m. categorie D pony's met een stokmaat van 1,37 m tot en met 1,48 m.
Alleen in Nederland heb je een zogenaamde E-pony. In het buitenland is de D-pony de grootste pony. In Duitsland bijvoorbeeld mogen E-pony's (en dus kleine paarden) ook in de hogere sport zoals Lichte Tour mee rijden.
De regel voor wat een paard aankan
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
Klasse's bij paarden en pony's
B: De B staat voor beginners, de hindernissen zijn hier 1,00m hoog. L: De L staat voor licht, hier zijn de hindernissen 1,10m hoog. M: De M staat voor midden, hier zijn de hindernissen 1,20 m hoog. Z: De Z staat voor zwaar, hier zijn de hindernissen 1,30 m hoog.
Bij een schofthoogte tot 147 cm spreken we van pony's, boven de 147 cm van paarden. De hoogte van volwassen paarden varieert sterk: van 147 tot 180 cm bij sportpaarden.
De shire is een paardenras afkomstig uit Engeland. Met een schofthoogte van gemiddeld 1,80 meter behoren de paarden van dit ras tot de grootste ter wereld. De shire behoort tot de koudbloedrassen en wordt voornamelijk gebruikt als trekpaard.
De Welsh pony (sectie B) is groter dan de Welsh mountain pony (sectie A). De schofthoogte is tot 1,37 m. Deze pony's hebben dezelfde uiterlijke kenmerken als de sectie A.
Eenmalige kosten
Een pony kost 150 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
In hun geboorteland Engeland worden Shire Horses, de grootste paarden ter wereld, ook wel liefkozend 'Gentle Giants' genoemd. Want in tegenstelling tot hun imposante verschijning, tonen ze een zeer zachtaardige kant.
Voor sommige paarden is 13 procent van hun eigen gewicht al zwaar, voor andere dieren ligt die grens op 20 procent. Dit betekent dat de ruiter van een pony van 350 kilo maximaal tussen de 45,5 en 70 kilo mag wegen, inclusief zadel en kleding.
Over het algemeen ondervinden paarden weinig problemen met tussen de 15 en 20% van hun eigen gewicht. Dit is inclusief tien kilo voor het harnachement. Een voorbeeld: een paard met een gewicht van 600 kilo kan bij gemiddeld 17,5% van zijn eigen gewicht dan 105 minus 10 kilo (harnachement) is 95 kilo dragen.
Hij weegt tussen 410 en 545 kilo. Shetland Pony. Dit is een van de kleinste paardenrassen die er bestaan. Hij wordt niet hoger dan 110 centimeter en zijn gewicht ligt tussen 180 en 200 kilogram.
Falabella's zijn voor paarden uiterst klein: de stokmaat is kleiner dan 108 cm. Het paardje lijkt wat betreft zijn proporties en zijn overige lichaamsbouw veel meer op een paard dan op een pony. Vele vachtkleuren komen voor: bruin, zwart en, in mindere mate, gespikkeld en palomino.
Tijdens het eerste levensjaar groeien zij snel en bereiken 43% van het volwassen gewicht na zes maanden en na één jaar hebben zij 61% van het volwassen gewicht bereikt en ca. 90% van de volwassen hoogte.
Eerst stond pony Thumbellina nog in dit recordboek als kleinste pony. Zij was bij de geboorte 28 centimeter lang. Ondertussen is deze dwergpony gegroeid tot 44 centimeter en is Einstein nu dus de kleinste pony ter wereld.
De stokmaat van een pony meet je door de hoogte van de schoft te meten. De schoft ligt net achter de nek van een pony, aan het eind van de manenkam.
Grote paarden dragen gemiddeld 330 dagen (11 maanden). Minipaarden staan erom bekend dat hun draagtijd korter is. Sommige minipaarden bevallen al rond de 300 dagen van een gezond veulen. Op basis van het gemiddelde zou je uit kunnen gaan van 320 dagen dracht bij minipaarden.
Een Shetlander mag maximaal 107 centimeter groot worden en valt daarom onder pony's. Maar het kan nog kleiner: de Mini-Shetlander is een speciaal gefokt ras van de Shetlanders met een stokmaat die niet hoger is dan 87 centimeter.