Waarom is updaten belangrijk? Updates houden je software goedwerkend en veilig. In niet bijgewerkte software zitten mogelijk zwakke plekken. Hackers zijn daarvan op de hoogte en weten zo precies hoe ze makkelijk computersystemen kunnen binnendringen. Ze stelen dan gegevens of installeren ransomware.
Als je je telefoon niet meer kunt updaten, bijvoorbeeld omdat het toestel te oud is, dan kunnen er problemen ontstaan. Je telefoon kan bijvoorbeeld bepaalde functies missen en er kunnen beveiligingsproblemen optreden. Ook wordt je telefoon hoogstwaarschijnlijk een stuk trager en zal de batterij sneller leeg gaan.
Updates zijn bedoeld om fouten te repareren en nieuwe functies toe te voegen. Als je deze updates niet uitvoert en dus de kwetsbaarheden niet repareert, kunnen hackers daar misbruik van maken. Ze kunnen dan op het besturingssysteem van je computer of laptop inbreken en zo toegang krijgen tot je gegevens.
Het belang van updaten
Door te updaten werk je je computerprogramma's en apps bij naar de nieuwste versie ervan. Door te werken met de laatste versie loop je de minste kans op virussen. Een virus maakt namelijk gebruik van kwetsbaarheden in oudere versies van programma´s.
Om te zorgen dat je persoonlijke gegevens op je smartphone beschermd blijven tegen inbraak door hackers én te zorgen dat je software up-to-date is, is het belangrijk om altijd de software te updaten als er een update klaarstaat.
Als de opslagruimte van uw Android-apparaat helemaal vol is, kunt u geen updates downloaden en installeren. U hebt waarschijnlijk meer vrije ruimte nodig dan de grootte van de volledige update — terwijl de Android-update wordt geïnstalleerd, worden tijdelijke bestanden aangemaakt en vervolgens verwijderd.
Elk toestel vergt specifieke aanpassingen op de hardware, en dat brengt ook een lange en intensieve testfase met zich mee. Dit proces duurt gemiddeld zo'n twee maanden voor een 'normale' update.
Werk de software van uw apparaat bij om de nieuwste functies, verbeteringen en bugfixes te krijgen zodat het apparaat optimaal presteert. Als een software-update beschikbaar is, wordt (pictogram Systeemupdate) weergegeven op de statusbalk.
Er zijn 3 besturingssystemen op de markt: Android, Apple (iOS) en Windows Mobile.
Terwijl Android 10 in september 2019 is geïntroduceerd. Ook veiligheidsupdates blijven achter. Uit ons onderzoek naar smartphone veiligheidsupdates van augustus 2017 bleek dat de helft van de Android-smartphones een veiligheidsupdate van een half jaar oud of ouder heeft, of gewoonweg geen informatie hierover geeft.
Over Pixel-updates
Als je je apparaat hebt gekocht in de Google Store, krijg je updates meestal binnen 2 weken. Als je het apparaat ergens anders hebt gekocht, kunnen de updates langer duren. Pixel-telefoons krijgen updates voor beveiligingsproblemen die worden vermeld in onze openbare Android-beveiligingsbulletins.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Windows updates voor veiligheid zijn veruit de belangrijkste. Dat zit zo: in een complex operating system als Windows worden regelmatig nieuwe gaten of zwakke punten van de beveiliging ontdekt. De veiligheidsupdates vullen deze gaten op, zodat ze niet misbruikt kunnen worden door hackers of malware.
Updates pauzeren
Vaak gaat de installatie soepel en werken de nieuwe functies goed. Maar als het misgaat, dan gebeurt dat meteen bij heel veel mensen. Zo hadden veel gebruikers in mei 2019 opstartproblemen omdat een update niet goed werkte op hun pc.
Gratis updates zijn beschikbaar via Windows Update in Instellingen>Updates en beveiliging. Voor bepaalde functies is specifieke hardware vereist.
Waarom krijgen telefoons updates? Android updates zijn belangrijk om je telefoon in topvorm te houden. Zo download je met een update de nieuwste functies, de beste beveiliging en vinden er ook bugfixes plaats.
Een upgrade brengt meestal grotere veranderingen met zich mee, zoals volledig nieuwe functionaliteit, een nieuwe gebruikersinterface of een nieuw ontworpen achterliggend systeem. Updates zijn meestal te herkennen aan het feit dat het tweede of een later getal van het versienummer met 1 verhoogd wordt.
Je kunt snelle beveiligingsmaatregelen later opnieuw installeren of wachten tot ze permanent worden geïnstalleerd als onderdeel van een standaard software-update. Als je bijwerkt naar de nieuwste versie van iOS of iPadOS, krijg je toegang tot de nieuwste functies, beveiligingsupdates en oplossingen voor problemen.
De updatetijd hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de Bluetooth-verbinding tussen de smartphone en de eBike, aangezien de overdracht van de update het langste deel is. Zorg ervoor dat beide apparaten dicht bij elkaar staan om een soepel updateproces te garanderen.
iOS 16 is standaard al geïnstalleerd op de nieuwe iPhones van 2022: de iPhone 14 (Plus) en de iPhone 14 Pro (Max). Helaas zijn er dit keer verschillende modellen die buiten de boot vallen. Die hebben geen iOS 16 compatibiliteit, en blijven dus steken op iOS 15.
Apple biedt gemiddeld 5 jaar software-ondersteuning aan iPhones, soms 6 jaar als de hardware krachtig genoeg is. Dat is veel langer dan bij Android! In 2021 koos Apple er bijvoorbeeld voor om de iPhone 6S (2015) en de iPhone SE (2016) binnen de boot te houden. 6 jaar ondersteuning dus.