Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Het is een experiment dat in de psychologie wordt beschreven als een van de moeilijkste experimenten: vier minuten onafgebroken oogcontact brengt mensen dichter bij elkaar dan welk contact ook. Elkaar echt in de ogen kijken is niet makkelijk. Elkaar langer dan een minuut in de ogen kijken is eng en confronterend.
Het maken van oogcontact heeft vaak te maken met het feit of iemand zelfverzekerd dan wel onzeker is. Zo kan iemand die zich zeer zelfverzekerd voelt, iemand strak aan blijven kijken, zonder 'weg te kijken'.
De ogen fungeren als een poort tussen wat wij zien en wat wij voelen. Vandaar ook dat het diep in de ogen kijken zo onvoorstelbaar intiem, zo confronterend, zo transcenderend is. Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat.
Het is belangrijk dat je tijdens een gesprek een paar seconden iemand aankijkt en vervolgens even wegkijkt. Ongeveer 60% van de tijd oogcontact maken is een goede richtlijn. Op het moment dat iemand je tijdens het gesprek langer dan drie seconden aankijkt, kan het al gauw een ongemakkelijk gevoel creëren.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Zelfs aan de randen van ons gezichtsveld kunnen we het verschil zien tussen iemand die naar ons staart en iemand die naar iets anders tuurt. Dat danken we deels ook aan de bouw van onze ogen. Door het vele oogwit is het goed zichtbaar als pupillen jouw kant op staren.
Hij kijkt je recht in de ogen wanneer hij tegen je praat, hij raakt je arm even aan of steekt je haar achter je oren. Alle excuses zijn goed om jou - zijn crush - stiekem even aan te raken.
Een man die je leuk vindt kan er niets aan doen. Elke keer dat hij je ziet of je hoort praten moet hij te glimlachen. Neemt het hem maar niet kwalijk. Het is een instinctieve reactie van hem om je te laten zien dat hij het goed meent.
Seksuologe legt uit hoe je dat herkent. “Hersenen en hormonen bepalen niet alles” Elkaar diep in de ogen kijken, niets anders kunnen denken dan 'waaauw' en dan de vonk van passie die overslaat. We zien het vaak op het grote scherm, maar ook in het echte leven komt het voor: chemie.
Oogcontact. Een belangrijk non-verbaal signaal tijdens het flirten is het tot stand brengen van oogcontact. Niet alleen kun je hiermee duidelijk maken dat je iemand leuk vindt, het is ook een relatief veilige manier om erachter te komen of iemand hetzelfde van jou vindt.
Als iemand naar je staart, is dat dus omdat hij meer informatie over je moet verkrijgen. In feite geeft je non-verbale taal, vooral die van je gezicht en je ogen, veel informatie over je mentale toestand. Je ogen bevatten ook veel relevante sociale informatie, waaruit anderen kunnen afleiden wat je denkt.
Volgens de onderzoekers kunnen we het gevoel aflezen aan de oogbewegingen, doordat die een universele rol bij het zicht spelen. Als we met onze ogen knijpen, blokkeren we het licht en verscherpen we focus en contrast, wat handig is als je iemand tegenover je hebt die je niet vertrouwt.
Als iemand je niet durft aan te kijken
Ze vinden het bedreigend omdat ze niet weten wat anderen (over hen) denken als zij ze aankijken. Daar hebben ze vaak ideeën over die niet altijd waar zijn. Ze voelen zich angstig of verlegen.
Hoe gaat het verder als uw kind een lui oog heeft? Als een lui oog wordt ontdekt als uw kind nog heel jong is, kan het luie oog vaak weer goed leren zien. Het is dan meestal niet nodig het goede oog lang af te plakken. Een paar uur per dag tijdens een paar maanden is vaak genoeg.
Als we naar de mond, hals of borst van iemand kijken dan is dat een positief signaal. Hij of zij houdt oogcontact met je en kijkt niet weg. Langer dan 3 seconden is een goed teken. Dit signaal werd vroeger gebruikt om aan te geven dat je niet gevaarlijk was.
Wat betreft de blik van een verliefde man, is er nog een ander aspect dat heel onthullend is. Hij kijkt naar je lippen. Het maakt ook niet uit of je praat of zwijgt. In het geval van een verliefde man zegt dit soort blik alles.
Een vrouw toont aantrekkingskracht wanneer ze haar nek laat zien. Ze schudt haar haar naar achteren bijvoorbeeld, of tilt haar kin een beetje omhoog en haar hoofd naar achteren. Goed teken! Evolutionair gezien ook logisch, want de nek geeft feromonen vrij.
Jullie hebben in elkaars ogen gekeken
In elkaars ogen kijken, wegkijken en weer kijken. Ja, flirten bestaat voor een groot deel uit oogcontact en dat is niet voor niets. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat oogcontact kan leiden tot verliefdheid.
Oogcontact is het elkaar aankijken tijdens een ontmoeting of een gesprek. Het is een vorm van non-verbale communicatie. Door middel van oogcontact zijn emoties, intenties, zelfverzekerdheid, zwaktes en meer informatie, naast de normale communicatie die er meestal is, te herkennen.
Te weinig oogcontact kan ons onbewust wat vertellen over de gesprekspartner: namelijk dat hij weinig zelfvertrouwen of weinig interesse heeft, of dat hij wantrouwend is. Heb je moeite met oogcontact maken? Probeer dan deze oefening: Kijk iemand aan als je met hem in gesprek bent.
Hij/zij reageert heel heftig op kleine gebeurtenissen. Hij zij wordt dan bijvoorbeeld woedend of heel verdrietig. Hij/zij is vaak in de war, gedraagt zich vreemd of maakt vreemde opmerkingen. Hij/zij doet (bijna) niets meer.
Het vinden van het genot in het luisteren naar en praten met de persoon. Het hebben van vertrouwen in de persoon en het gevoel hebben dat ze jouw vertrouwen waard zijn. Het vinden van kleine genoegens in de kleine dingen die de persoon doet, zoals hun glimlach, stem of geur.