Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Verschil tussen schoonmaakazijn en natuurazijn
Het grootste verschil zit 'm in de zuurtegraad. Schoonmaakazijn bevat ca 10% azijnzuur (RIVM, 2019) en natuurazijn 4%. Onder andere hierdoor is natuurazijn geschikt voor consumptie en schoonmaakazijn absoluut niet, ook niet als je het verdunt met water.
Het werkt zo; Meng 1 liter water met 1 liter (schoonmaak)azijn in een grote emmer. Schrob dit mengsel over het schoon te maken deel bestrating.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden. Daarom wordt het vaak ook nadrukkelijk in de gebruiksaanwijzing vermeld.
Ramen lappen met azijn
Azijn zorgt voor glanzende ramen. Zeker in het geval van een vetlaagje op de ruiten is dit een handig middel. U kunt azijn aan een emmer met warm water toevoegen, maar ook in een plantenspuit doen en de ruiten daarmee inspuiten.
Om gebruik te kunnen maken van schoonmaakazijn in de strijd tegen het onkruid welke zich tussen de tegels bevindt is het belangrijk om een droge dag af te wachten. Bovendien mag schoonmaakazijn niet puur worden gebruikt.
Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden. Vanuit de wortels groeit het onkruid snel weer terug, dat geldt zeker voor soorten met dikke wortels.
Om zware aanslag snel en effectief aan te kunnen pakken is er azijnzuur 20%. Deze oplossing is dus twee keer zo sterk als schoonmaakazijn. Daarnaast is er nog azijnzuur 80%. Van zichzelf is dit veel te sterk om mee te werken, dus zal je zelf eerst even moeten verdunnen.
Enkel inzetten op paden, borders, trottoirs en terrassen (echter raden wij dit niet aan) Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen. Alleen toepassen bij temperaturen boven de 20 graden en niet als het regent.
Schoonmaakazijn is sterker, daar heb je minder van nodig. Azijn kan prima gebruikt worden bij het ontkalken van de kranen. Bij hardnekkige kalk de azijn een nachtje in laten trekken door een doek gedrenkt in de azijn om de kraan te wikkelen. De losse onderdelen kun je een nachtje in een bakje met azijn laten staan.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Een eerste do voor het verwijderen van groene aanslag op tegels in de tuin, is het gebruik van schoonmaakazijn. Je hebt het vast wel in een keukenkastje of de schuur staan. Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels.
Als je het terras gaat schoonmaken met azijn mix je eenzelfde hoeveelheid warm water en schoonmaakazijn in een emmer. Bijvoorbeeld één liter azijn en één liter water. Giet het mengsel gelijkmatig over droge tegels en laat het opdrogen. Afhankelijk van hoe zonnig het is duurt dit een paar uur tot een hele dag.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd. Zaadjes komen na het branden weer snel uit.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Iedere glazenwasser gebruikt andere schoonmaakmiddelen. Veel professionele glazenwassers wassen met water en afwasmiddel (werkt ontvettend), maar steeds vaker gebruiken ze 'osmosewater'. Dit speciale water zorgt ervoor dat de ramen vlekkeloos opdrogen, omdat de kalk en andere mineralen eruit zijn gefilterd.
Azijn, spiritus en afwasmiddel
Doe in een emmer met warm water geen speciaal schoonmaakmiddel voor je ramen maar voeg een scheut schoonmaakazijn, een scheut spiritus en een kleine druppel afwasmiddel toe. Een gouden combinatie voor het streeploos schoonmaken van je ramen.
Bij osmose glasbewassing wordt gebruik gemaakt van gedemineraliseerd water. Dit is gewoon water dat door middel van filters ontdaan is van mineralen en zouten. Het wordt ook wel 'osmosewater' genoemd. Er blijft puur water over dat na verdamping geen vlekken achterlaat op ramen en andere oppervlakken.
Veel fabrikanten van koffiezetapparaten verkopen zelf ook ontkalkingsmiddelen, maar deze zijn vaak duur en altijd zeer milieubelastend. Zo pak je het aan met azijn: Vul het reservoir van het koffiezetapparaat. Voeg hier een flinke scheut natuurazijn of twee eetlepels citroensap aan toe.
Je ziet snel genoeg wanneer je waterkoker toe is aan ontkalking. De bodem ligt bezaaid met kalkresten, of ze drijven in het water rond. Maak hier ook een mengsel van een derde deel azijn (witte of schoonmaak) en twee derde water. Een halve liter bij elkaar is vaak voldoende.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.