€ 13.39 13 . In mijn winkelmandje. Je kan maar een maximum aantal van 13 bestellen van dit type product.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
De test meet bepaalde waarden, waarmee bepaald kan worden of u een blaasontsteking heeft. De betrouwbaarheid van de test is minimaal 94,4%. Op basis van leukocyten is betrouwbaarheid 94,4%, van nitriet 98,4% en van bloed 98,9%.
Vang (liefst 's morgens) verse middenstroomurine op in een proper potje. Haal de teststrip uit de verpakking en dompel hem gedurende twee seconden onder in de urine. Leg de teststrip op de aluminium verpakking en laat deze gedurende exact één minuut liggen zonder aan te raken. Lees onmiddellijk daarna het resultaat af.
Als je denkt dat je te maken hebt met een blaasontsteking kun je je urine in eerste instantie laten testen via de huisarts. Neem contact op met de assistente. Bij de apotheek kun je opvangbakjes kopen voor urine. Er wordt aangeraden om de urine binnen twee uur na het plassen te laten onderzoeken.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Don't: je plas ophouden
Maar wanneer de nood hoog is, is het belangrijk om je plas vooral niet op te houden, maar meteen naar het toilet te hollen. Wanneer je hiermee (te lang) wacht blijven ook de bacteriën in dat gebied rondzwerven. En dat wil je nou juist niet.
Dit bloed- en urineonderzoek valt onder de basisverzekering van uw zorgverzekeraar, zoals de meeste diagnostische onderzoeken die worden uitgevoerd op verzoek van een huisarts of verloskundige. Dit betekent dat ze vergoed worden.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Hoe wordt een blaasontsteking aangetoond? Een urineonderzoek op de huisartsenpraktijk is vaak voldoende om een blaasontsteking aan te tonen. De uitslag is meestal binnen een dag bekend.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken.
Hoe stelt je arts de aandoening vast? De arts stelt de diagnose meestal op basis van de klachten. Als deze bij een vrouw duidelijk wijzen op een blaasontsteking, is een urineonderzoek niet nodig. In alle andere gevallen zal de arts je urine onderzoeken.
Er is sprake van een urineweginfectie na een positieve nitriettest of na een urinesediment met ten minste 20 bacteriën per gezichtsveld of een dipslide met ten minste 104 kolonievormende eenheden per ml urine bij vrouwen met klachten van een pijnlijke en/of frequente mictie.
Een blaasontsteking is meestal onschuldig en kan eenvoudig met medicijnen (antibioticum) worden behandeld. Wordt een blaasontsteking niet op tijd behandeld, dan kunnen de bacteriën vanuit de blaas 'opstijgen' naar de nier. Er kan dan een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) ontstaan.
Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking. Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen.
Meestal gaat een blaasontsteking binnen een week over en hoeft u niet naar uw huisarts.
Lage rugpijn en buikpijn
Een herkenbare klacht bij een blaasontsteking is uitstralingspijn naar de onderrug en buik. De blaas ligt onder in het bekken. De pijn die daar bij een blaasontsteking optreedt wordt door twee factoren veroorzaakt. Ten eerste is er een lokale zwelling in de blaas vanwege ontstekingsoedeem.
U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af. Bij de apotheek kunt u goed afsluitbare opvangbakjes voor urine kopen. Ook bij de huisartsen aan de balie zijn urine potjes te koop voor 1 euro per stuk. De urine kan het beste binnen twee uur worden onderzocht.
Niet wetenschappelijk bewezen. Toch is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat urine echt goed voor je is. Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft.
Uw huisarts geeft u een set mee voor het opvangen van urine en een instructie. Bij sommige onderzoeken kan het nodig zijn dat u 24 uur lang alle urine verzamelt. Uw huisarts zal u daar meer over vertellen en geeft u de benodigde set mee om de urine op te vangen.
Ook als je geen blaasontsteking hebt, is het goed voldoende (minstens 2 liter) te drinken. Dat is vooral (mineraal) water, maar ook blaas- en nierkruidenthee, brandnetelthee, maar je kunt ook vocht binnenkrijgen door soep te nemen of bijvoorbeeld komkommer. Laat suiker en producten met (verborgen) suiker staan.
Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren. Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.
Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt.