Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel. Gebruikt men een metalen lepeltje zorg er dan voor dat deze niet te dicht bij de wanden van de magnetron staat. Dit veroorzaakt weerkaatsing en verstrooiing van de microgolven en vertraagt het kookproces.
Wanneer je je restje macaroni opwarmt met een lepel, ontstaat er geen vlam in je magnetron. Een lepel is namelijk groot en dik genoeg om de warmte te absorberen. Een vork daarentegen verzamelt de elektrische stroom aan de uiteinden vanwege de lange en spitse vorm. Dit zorgt voor vonken en uiteindelijk brandgevaar.
Dit kan soms helpen om de vloeistof beter te verwarmen. Maar doe nooit een losse lepel in de magnetron. En een vork, of ander bestek mag ook niet; met name een vork kan vonken en brand veroorzaken. Bij twijfel kun je beter geen metalen voorwerpen gebruiken.
Vloeistoffen in de magnetron
Een andere stof die je beter niet zomaar in de magnetron kunt zetten is een kop of glas water. De microgolven verhitten het water heel snel, maar van buiten zie je dat niet. Het water gaat niet borrelen zoals wanneer je het op het fornuis zou verwarmen.
Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden. Let erop dat het glas geen metalen versiering of metalen onderdelen heeft. Gebruik geen gebarsten of beschadigd glas.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Hoelang water in microgolf? Verwarm het water 30 seconden op de helft van het vermogen van de magnetron. Laat het voor een minuut staan.
Uit onderzoek aan de Universiteit van Newcastle blijkt, dat het zetten van een kop thee in de magnetron zelfs voordelen heeft. De methode die volgens het onderzoek het beste werkt is: Zet een mok met koud water en een theezakje 30 seconden in de magnetron.
Er wordt aangeraden om een kunststof lepeltje of roersstaafje in je glas te leggen als je water wilt koken in de magnetron. Het water zou dan niet kunnen overkoken of zelf ontploffen bij gebruik.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij. Deze zogenoemde microgolven zijn niet radioactief en ongevaarlijk.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Bij magnetrongebruik ontstaan vonken doordat er tussen geleidende materialen energieverschil ontstaat. Daarom mogen er in de magnetron geen of zeer beperkt metalen delen worden gebruikt. De delen die geschikt zijn voor magnetrongebruik, hebben een speciale behandeling ondergaan.
Metalen borden en schalen zijn niet geschikt voor magnetrons, omdat het metaal de microgolven reflecteert en het voedsel daardoor niet gekookt wordt. Het metaal veroorzaakt bovendien vonken, waardoor uw apparaat beschadigd kan raken.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten…
Geloof ons: water kun je echt beter opwarmen in een waterkoker of een steelpannetje. Heet water uit de magnetron kan gevaarlijk makkelijk voor nare brandwonden zorgen. Tijdens het verwarmen in de magnetron ontstaan er geen bubbels die het water enigszins afkoelen, hierdoor is het gloeiend heet als het eruit komt.
Integendeel. Koude koffie heeft namelijk al een andere chemische samenstelling dan warme koffie, maar wanneer je dat koud kopje opwarmt, verandert die opbouw nog eens. Koffie bestaat uit zo'n 850 aromatische bestanddelen en oliën, die grotendeels verloren gaan tijdens het opwarmen.
Aardappelen koken in de microgolfoven of stoomoven
Vul een microgolfbestending kommetje met een bodempje water, voeg de aardappelblokjes toe en kook ze gaar in een 7-tal minuten op 600 Watt. Naarmate je per keer meer aardappelblokjes wil garen, kan er wat meer kooktijd nodig zijn.
Doe daarvoor stukjes groenten, zoals bijvoorbeeld stronkjes broccoli of worteltjes in een schaal en voeg een scheut water toe. Dek de kom af met een deksel, bord of magnetronfolie (er moet wel wat lucht kunnen ontsnappen) en verhit afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 1 tot 6 minuten in de magnetron.
Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.