Als u een hekel hebt aan 'Gecondoleerd' kunt u ook zeggen: 'Mijn medeleven met uw verlies'.
Sterkte wensen met woorden
Vaak kiezen we voor de woorden 'ik wens je veel sterkte' in moeilijke situaties. Als iemand ziek is of iemand ergens zijn zorgen over heeft geuit. Het is een goedbedoelde wens, een wens dat iemand staande blijft in een moeilijke situatie.
Zet je woorden om in daden. Laat de rouwende niet alleen weten dat je klaarstaat, maar laat dit ook zien. Help bijvoorbeeld met praktische zaken. Laat de cliché uitspraken zoals "hij of zij is nu op een betere plek" voor wat ze zijn en gebruik troostende woorden waar de rouwende écht wat aan heeft.
Ik wens je een spoedig herstel met een kaartje om op te fleuren! Een beetje aandacht en een lieve groet, dat doet je vast en zeker goed! Sterkte! Ook al zit 't even tegen, blijf vertrouwen in jezelf, blijf geloven in goede dingen, je herstel komt dan vanzelf.
Wij hebben enkele voorbeeldzinnen, om iemand sterkte te wensen tijdens een moeilijke tijd, op een rijtje gezet: “Ik wens je sterkte tijdens deze moeilijke periode en denk wat vaker aan je.” “Ik hoop dat het snel beter mag gaan en duim voor je.” “Sterkte tijdens deze moeilijke periode.
Zeg het met bloemen en breng zo je boodschap over! Stuur bijvoorbeeld een mooie bos witte rozen om iemand sterkte te wensen. Of ga juist voor een bont boeket, bijvoorbeeld met gemengde rozen of tulpen, om wat kleur in iemands leven te brengen. Mooie bloemen zijn een liefdevol gebaar om sterkte te wensen.
Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen? ' Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je het niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is en niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.
Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn «gecondoleerd (met uw verlies)», «sterkte», «innige deelneming» of «oprechte deelneming» de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven. Heb je de overledene in kwestie wél goed gekend, dan is een persoonlijke boodschap op zijn plaats.
Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om te beginnen met een persoonlijke noot. Begin dus niet meteen met “gecondoleerd”, maar schrijf bijvoorbeeld eerst dat je het nieuws hebt gehoord en dat je aan de nabestaanden denkt. Op die manier laat je zien dat je echt betrokken bent.
Kun je overigens 'van harte gecondoleerd' zeggen of schrijven? Ja, zegt Onze Taal. Het is een welgemeende versterking van 'gecondoleerd'. Een nadeel is alleen dat van harte associaties oproept met feestelijke gelegenheden, omdat het ook los voorkomt als verkorting van van harte gefeliciteerd.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Wanneer je niet goed weet wat je kunt doen of zeggen, is het oké om dat te delen: 'Ik zie dat je het moeilijk hebt en ik wil je graag helpen, maar ik weet niet goed wat ik kan doen of zeggen. Weet gewoon dat ik er graag wil zijn voor jou als je daar nood aan hebt.
Het beste wat je kunt doen is die persoon sterkte wensen. Geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen. Geef dat gewoon eerlijk toe.
Een cadeautje meenemen is altijd goed. Neem iets mee waar de zieke wat aan heeft. Ligt iemand veel in bed, dan kan dat een zachte pyjama of een groot T-shirt zijn. Maar ook een boek of een tijdschrift, of muziek of een film.
Met een bijzonder kikker artifact dat je kunt laten spreken breng je jouw boodschap persoonlijker over dan ooit tevoren. Zo kun je jouw beterschap-wens, opkikker tekst of hart onder de riem écht laten overkomen zoals jij hem bedoelt.
Traditionele teksten
Gecondoleerd met dit enorme verlies. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
'Rustig, zonder wijsneuzig commentaar luisteren naar wat een ander te vertellen heeft' is haar advies. 'Geef als je iemand wilt steunen die echt opgesloten zit in zijn eigen misère de ruimte en laat hem alleen over zichzelf praten. ' Praten helpt de ander bij het verwerken van het onvermijdelijke.