Die slaagde en sindsdien staat het wereldrecord voor diepste duik ooit op zijn naam. Gabr dook tot een diepte van 332,25 meter in de Rode Zee bij Egypte.
Diepste SCUBA-duik
In 2014 dook een Egyptische man naar een diepte van 332 meter, een nieuw record in het Guinness World Record voor de diepste ooit geregistreerde duik. De duik duurde 12 minuten om naar beneden te gaan, maar 15 uur om te stijgen om decompressieziekte te voorkomen.
Moderne onderzeeboten kunnen in ieder geval dieptes van enige honderden meters bereiken; van de Russische militaire onderzeeboot Komsomolets (circa 1989) is bekend dat het diepterecord op 1000 m lag.
De beroepsduiker levert een grote inspanning onder water, hij duikt dieper (soms wel tot 450 meter!), en gebruikt mede daarom meestal geen SCUBA (Self Contained Breathing Apparatus) maar luchtvoorziening vanaf de oppervlakte, waarbij de lucht via een slang (de zgn umbilical) naar de duiker toegevoerd.
Fransman duikt naar diepte van 120 meter en breekt eigen wereldrecord freediven. De Franse freediver Arnaud Jerald (26) heeft het wereldrecord freediven gebroken. Hij dook naar een diepte van 120 meter en bleef 3 minuten en 34 seconden onder water.
Hij hield 24 minuten en 33 seconden zijn adem in, een record! De man heeft jaren getraind voor de record-poging. Hij kon zijn adem steeds iets langer inhouden.
Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
Voor recreatieve duikers geldt dat een diepe duik een duik is die gemaakt wordt op een diepte tussen de 18 meter en maximaal 40 meter diep. Overigens wordt door veel duikbonden zoals PADI geadviseerd niet dieper te duiken dan 30 meter en wordt 40 meter diep als de uiterste limiet beschouwd.
Uniek. Vanaf volgend jaar maakt Ocean Gate Expeditions het mogelijk om op speciale duikmissie te gaan richting het wrak van de Titanic. Het belooft een unieke beleving te zijn, want het totaal aan mensen dat de Titanic heeft gezien is op een paar handen te tellen.
Een recreatieve duiker komt tot een meter of 40
Met meer trainingen en ervaring kun je als recreatieve duiker tot zo'n 40 meter diepte komen. Alles dieper dan 40 meter wordt als technisch duiken gezien. Dit is vooral voor professionele duikers weggelegd.
De oceaan is bij het Titanic-wrak 3800 meter diep.
Victor 6000 kan tot 6.000 meter duiken. De Titanic ligt op zo'n 3.800 meter en de Titan kan duiken tot een diepte van 4.000 meter.
De Titan kan alleen van buitenaf worden opengemaakt. Er zijn maar weinig boten die zo diep kunnen duiken. Veel militaire onderzeeërs kunnen bijvoorbeeld slechts tot 1000 meter diep komen. Ook duikers kunnen niet tot een dergelijke diepte komen.
Zonder zuurstof duiken tot dieptes van 70 meter - Nieuws - Universiteit Utrecht.
Druk en ademhaling
Dus als je 30 meter diep duikt, is de druk op jouw lichaam ca 4 bar (één bar luchtdruk + drie bar waterdruk). De kracht die het water dan op je lichaam uitoefent is enorm. Op elke vierkante centimeter van je lichaam werkt een kracht van 40 N. Op je hele lichaam een kracht van ca 700 kN.
– Open Water Divers mogen duiken met een gebrevetteerde buddy of duikprofessional plannen en maken naar een maximale diepte van 18 meter/60 voet. – Scuba Divers mogen alleen onder rechtstreeks toezicht van een PADI-professional duiken naar een maximale diepte van 12 meter/40 voet.
Om 19:30 uur op de avond dat de Titanic de ijsberg raakte, was het 0,5 graden. Toen het schip zonk, was het water zo'n 2 graden onder het vriespunt.
Zo'n 100.000 euro. Dat bedrag zal u moeten neertellen als u volgend jaar een uitje wil maken naar het wrak van de Titanic. Een Britse touroperator plant vanaf mei 2018 namelijk enkele excursies. Misschien wel de laatste kans om nog een glimp op te vangen van het legendarische schip.
Er paste 40 mensen in de reddingsboten maar veel boten vertrokken met veel minder passagiers. Twee uur later was de hele Titanic gezonken. Slechts 706 mensen hebben de ramp overleefd.
Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren. Water is veel zwaarder dan lucht.
Dat is bijzonder, want de drukomstandigheden zijn op zo'n grote diepte extreem. Op 8 kilometer diepte ervaar je meer dan 80 megapascal. Dat is 800 keer de druk die op het oceaanoppervlak komt.
Een klein deel van de stikstof wordt in het bloed opgenomen en opgeslagen in het lichaam. Het lichaam moet de opgenomen stikstof zelf uitwassen via de longen en dat kost tijd. Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min. 18 uur na de laatste duik niet vliegen.
De meeste duikers klaren hun oren zodra ze onder water zijn (dus al op 1 meter), en dan telkens opnieuw op bijvoorbeeld 3 meter, 5 meter, 7 meter, enzovoort. Dus ook als je een hoekduik in het zwembad maakt en maar twee meter onder water komt, moet je klaren.
Hoe diep ga je? Met de nodige training en ervaring kun je als recreatieduiker tot maximaal 40 meter diepte duiken. Beginnende duikers blijven ondieper tot ongeveer 18 meter.