De controlearts kan oordelen dat je afwezigheid medisch gerechtvaardigd is. Hij kan ook vaststellen dat je afwezigheid gerechtvaardigd is maar voor een kortere periode dan vermeld op je medisch attest. Je moet je werk dan hervatten op de datum die door hem is bepaald.
De controlearts controleert: of je al dan niet in staat bent om je werk normaal uit te voeren; hoe lang je niet in staat bent om je werk uit te voeren en wanneer je opnieuw aan de slag zal kunnen; of de reden van je arbeidsongeschiktheid recht geeft op een gewaarborgd inkomen.
De controlearts komt bij je thuis en stelt je een aantal vragen, zoals welke medicatie je neemt en welke symptomen je hebt. Hij kan ook een kort medisch onderzoek uitvoeren maar zal geen diagnose stellen.
Werkgever aan arbodienst/bedrijfsarts
Hierbij hoeft uw werkgever alleen de noodzakelijke gegevens door te geven, zoals uw naam, adres en telefoonnummer. Daarnaast kan uw werkgever de arbodienst/bedrijfsarts inlichten over de informatie die u heeft gegeven bij de ziekmelding en over zijn eigen waarnemingen.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
U mag als werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Een werknemer die zich ziekmeldt, heeft het recht om zijn ziektebeeld niet te melden. Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen.
Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.
Bezoek bedrijfsarts is verplicht
Je mag zo'n uitnodiging niet weigeren. Je bent verplicht om te gaan, ook al word je naar de andere kant van het land geroepen. Lukt het je niet om de afspraak na te komen? Probeer de situatie dan in overleg met je werkgever op te lossen.
Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.
Optioneel lichamelijk onderzoek doen: op de vraag of een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek mag doen is het antwoord 'ja', mits dat nodig is om een gemotiveerde beslissing te nemen. Aan de hand van vastgestelde beperkingen kan de arts beter advies geven. Werknemers mogen lichamelijk onderzoek overigens wel weigeren.
Uw werkgever mag de controlearts meerdere keren naar u toesturen, bijvoorbeeld als u uw ongeschiktheid verlengt, zelfs wanneer u langdurig arbeidsongeschikt bent en geen gewaarborgd loon meer ontvangt.
Wat kan ik doen? Indien u niet akkoord bent met deze vervroegde hervatting, moet u uw huisarts contacteren . Dit contactmoment dient plaats te vinden binnen de twee werkdagen nadat de controlearts zijn beslissing tot vervroegde werkhervatting heeft overhandigd.
Een werknemer mag niet weigeren een controlearts te ontvangen en zich door hem te laten onderzoeken. De patiënt loopt anders het risico zijn recht op loon te verliezen. De controlearts kan een medisch onderzoek uitvoeren en geeft zijn bevindingen weer aan de patiënt.
De artsen bereiken geen akkoord: de behandelende arts vraagt aan de controlearts om een arbitragearts aan te stellen. Die scheidsrechter voert binnen 24 uur na zijn aanstelling een onderzoek uit en beslist onmiddellijk. De arbitrage schort de beslissing van de controlearts op.
Koester geen al te grote verwachtingen van een controlebezoek. Wel kan het een ontradend effect hebben en ervoor zorgen dat werknemers minder geneigd zullen zijn om thuis te blijven. De kostprijs ervan bedraagt zo'n 100 EUR.
De bedrijfsarts is degene die de werkgever adviseert of een werknemer in staat is is om zijn of haar werk te doen. Een huisarts kan de werknemer ook een advies geven, maar voor de werkgever is het advies van de bedrijfsarts altijd leidend.
De bedrijfsarts of arbodienst stelt de beperkingen van uw zieke werknemer vast. Die legt hij vast in een Probleemanalyse. Daarin adviseert hij ook welke mogelijkheden om te werken uw werknemer nog wél heeft.
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een zieke werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is. Een werkgever kan en mag dat niet beoordelen. Het is dan ook belangrijk dat de werkgever de ziekmelding zo snel mogelijk en bij voorkeur binnen een week aan de bedrijfsarts of arbodienst doorgeeft.
"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.
De bedrijfsarts kan wel beoordelen of je ziek bent, een inschatting maken van de duur van je ziekte, bepalen welke taken je nog kunt uitvoeren en advies geven aan je werkgever hoe zij jou kunnen ondersteunen. Is de reden van je uitval werk gerelateerd? Dan is het goed om dit te bespreken met de bedrijfsarts.
Het is een werkgever niet toegestaan om de werknemer te vragen wat de werknemer mankeert, hoe dat komt en welke mogelijkheden de werknemer nog wel heeft om te werken. Een werkgever mag daarom ook geen doktersverklaring van een (huis)arts bij de werknemer opvragen.
Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken. Zolang u niet bij de bedrijfsarts bent geweest en/of de bedrijfsarts niet heeft geconcludeerd dat u weer in staat bent om (eigen of passende) werkzaamheden te verrichten hoeft u dus ook niet te werken.