Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.
Ontstoken tandvlees spoelen met kamillethee of zout helpt niet omdat het onvoldoende de bacteriën weghaalt. Het drinken van kamillethee kan wel de pijn verzachten. Spoelen met zout wordt soms aangeraden door de tandarts, maar dat is over het algemeen bij problemen met een andere lokale oorzaak.
Bijwerkingen van spoelen met zout water
Het gevolg is dat de buitenste laag op je tanden, tandglazuur, erdoor kan gaan slijten. Dat afslijten van glazuur is een slechte zaak, want als je tandglazuur eenmaal weg is, kan het niet meer terugkomen. Je tanden kunnen zo heel gevoelig worden.
Kalmeer gezwollen ogen en absorbeer overtollig vocht door de ontstekingsremmende voordelen van zout.
Van ontstoken tandvlees kunt u, al na een paar weken, afkomen door consequent elke dag de tandplak op de juiste manier te verwijderen. Dit doet u door twee keer per dag uw tanden goed te poetsen, en dagelijks stokers of ragers tussen de tanden en kiezen te gebruiken.
Om de pijn te verzachten van ontstoken tandvlees, kun je onder andere een paracetamol innemen. Dit zal tijdelijk de pijn verzachten, maar om ontstoken tandvlees te behandelen is er meer nodig. Poets altijd twee keer per dag je dagen en flos hierbij ook, zo kan je de ontsteking al een stuk minder maken.
Bij ontstoken tandvlees zal de tandarts alle tandplak en -steen verwijderen. Eventueel moet je een mondspoeling gebruiken om de ontsteking te genezen. Poets 2x per dag minimaal 2 minuten en reinig 1x per dag de ruimtes tussen je tanden en kiezen als je een tandvleesontsteking hebt.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Spoelen met zout water
Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.
Chloorhexidine remt de vorming van tandplak waardoor tandvleesontsteking vermindert en er ook minder bloeding is. Spoelen met deze mondspoeling mag meestal maar 1-2 weken.
Spoel de mond vier keer per dag met een zoutoplossing. Hiermee reinigt u de gehele mondholte. Doe dit gedurende één minuut en vergeet daarbij de wangzakken niet. U kunt de zoutoplossing eenvoudig zelf maken door twee theelepels keukenzout op te lossen in één liter (lauw) kraanwater.
Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen die je tandvlees flink kunnen gaan irriteren. Bovendien zetten de bacteriën in je mond suikers uit eten en drinken om in zuren die je tandglazuur aantasten. Ook kunnen de (gif)stoffen die de bacteriën produceren je tandvlees irriteren.
Door de antibacteriële eigenschappen van gember, kan het helpen bij de bestrijding van orale bacteriën. Deze bacteriën kunnen de oorzaak van parodontitis zijn, wat een ernstige tandvleesontsteking is. Bovendien helpt gember een slechte adem te bestrijden, doordat het je gehemelte reinigt.
Ontstoken tandvlees gaat niet vanzelf over. Het is daarom belangrijk om er niet te lang mee rond te lopen. Dit kun je zelf doen tegen ontstoken tandvlees: Houd je gebit, je tandvlees en je tong schoon.
Hoelang duurt het voordat een tandvleesontsteking over is? De duur van de ontsteking is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Gingivitis is met goede mondverzorging vaak binnen twee weken genezen. Wanneer er sprake is van parodontitis, duurt het herstel langer.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt ontsmet zeewater niet.
Zout is het oudste antibacteriële middel van de natuur en wordt al duizenden jaren gebruikt om voedsel te conserveren. Het doodt bacteriën door osmose.
Hoewel mondwater veel bacteriën in je mond kan doden, wordt het door veel tandartsen afgeraden.
De meest bekende merken mondwaters zijn : Listerine, Oxyd8, Oxyd Plus, Halita, Perio Aid, Oxyfresh, CB12, PerioTherapy, Corsodyl, Odol, Bluem, Zendium, Oral B, Aquafresh en Paradontax waarvan Oxyfresh wereldwijd het meest populair is vanwege haar effectieve werking tegen verschillende orale ongemakken en tegelijkertijd ...
Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
In de kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie genaamd, gebruiken we thee en kruideninfusies (thee waarmee je je mond spoelt) om de problemen te verzachten en op te lossen in de mond. Zo kan je je mond spoelen met een thee gemaakt van goudsbloem, pepermunt en kamille &/of goudsbloem, tijm, argrimonie en duizendblad.
Aftreksels van salie worden bijvoorbeeld gebruikt in gorgelmiddelen bij mondontsteking, tandvleesontsteking en amandelontsteking. Saliethee helpt ook bij bloedend tandvlees en keelpijn. Wrijf maar eens met een salieblaadje over het ontstoken tandvlees. Werkt perfect!
Het is ontzettend belangrijk om niet met ontstoken tandvlees rond te blijven lopen! Tandvleesontsteking kan, wanneer het niet op tijd wordt behandeld, leiden tot parodontitis. De ernstige vorm van tandvleesontsteking. Bij parodontitis laat het tandvlees los van je tanden en kiezen.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.