Als de beer naar jou toe komt: ga naast elkaar staan, maak je zo groot mogelijk, praat duidelijk, kijk de beer niet aan. Loop langzaam achteruit. - Laatste redmiddelen: klim in een boom, gooi je rugzak NIET weg, gebruik (als je weet hoe) je bearspray en bangers.
Bij een agressieve zwarte beer is het devies: bluffen. Maak u groter dan u bent, zwaai rustig met uw armen heen en weer, praat met een lage, rustige stem en – als de beer toch aanvalt – vecht! Een zwarte beer kunt u daarmee nog wel intimideren en misschien kiest hij het hazenpad.
Een volwassen bruine beer heeft geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge beren worden weleens bedreigd door bijvoorbeeld een tijger. Mensen vormen de grootste bedreiging voor de bruine beer.
De bruine beer houdt niet echt een winterslaap, maar wel een winterrust. Deze wordt gehouden in een ondergronds hol of een grot. Deze bedekt hij met twijgen, mos, bladeren en ander droog materiaal.
De gevaarlijkste soort beren zijn ijsberen. Beren komen af op wat voor hun voedsel lijkt. Niet alleen jouw voedsel maar ook alles wat in hun neus als lekker ruikt.
Een bruine beer zal alleen toeslaan of agressief zijn wanneer hij zich bedreigd voelt, hij jongen bij zich heeft of zelf gewond is geraakt. In Europa leven alleen bruine beren in het wild. Zwarte beren en grizzlyberen zijn een stuk gevaarlijker.
De natuurlijke vijanden van de Aziatische zwarte beer zijn de tijger (Panthera tigris) en de wolf (Canis lupus). Een grotere bedreiging voor zijn voortbestaan is echter de mens.
Wat is berenspray? Het is een afschrikmiddel dat capsaïcine bevat, de bijtende stof die in chilipepers zit. Berenspray is vergelijkbaar met pepperspray en wordt geleverd in een kleine, draagbare spuitbus en is bedoeld om een beer af te schrikken bij een aanval.
Waar leven beren? Zoals gezegd leven de grootste beren in Canada, de Verenigde Staten en Alaska. De op drie na grootste beer, de Europese bruine beer, komt voor in Scandinavië, Centraal-Europa (o.a. in de Alpen) en Oost-Europa (Roemenië en de Balkan). In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km².
Berenspray valt voor de luchtvaart onder chemische stoffen. Het mag niet in je handbagage, en ook niet in de bagage in het ruim. Probeer berenspray dus niet mee te nemen naar het buitenland of terug naar Nederland, want het mag niet mee aan boord.
Zijn vacht is bruin, beige en soms zelfs kastanjebruin of zwart. De bruine beer is heel gespierd en heeft heel veel kracht in zijn poten. Maar ook al is de bruine beer heel dik, toch is hij super behendig. Wist je dat hij in bomen kan klimmen en een snelheid kan halen van 55 km per uur?
Valkuil. De valkuil 'beren op de weg zien' heeft te maken met de kernkwaliteit 'realiteitszin'. Je bent realistisch ingesteld en nuchter. Maar je bent ook serieus.
De bruine beer komt tegenwoordig nog voor in Noord-Amerika, Azië en Europa, maar is in Nederland ongeveer achthonderd jaar geleden uitgestorven. De bruine beer is onderverdeeld in vele ondersoorten, zoals de Europese beer (Ursus a. arctos), de grizzlybeer (U.
Het lokaliseren van zijn prooi
Meer dan een miljard receptorcellen zijn hier verbonden met meer dan tien miljoen zenuwcellen. Deze zenuwcellen zijn aan de hersenen gekoppeld. Hierdoor kan hij een rottend karkas op meer dan een anderhalve kilometer afstand ruiken.
Maleise beren leven voornamelijk solitair, maar heel soms ook in kleine groepen. Overdag slapen ze in een holle boom en 's nachts klimmen ze rond in de bomen op zoek naar voedsel. Op de grond zoeken ze naar insecten, onder andere in holle boomstammen.
In Europa leeft de Europese bruine beer. Eens waren ze in Europa talrijk, maar momenteel komen nog slechts restpopulaties voor, onder andere in Scandinavië, Oost-Europa (vooral in Roemenië) en Azië.
Ze kunnen hiermee makkelijk wortels en knollen uit de grond halen en in bomen klimmen. Met een krachtige beet, of een rake klap met hun voorpoot halen ze ook vis uit het water. Ze gaan vaak op hun achterpoten staan of klimmen in bomen om in de omgeving naar voedsel te zoeken. Ook zien ze uit naar gevaar.
Zwarte beren kunnen zeer goed boomklimmen. Klim enkel in een boom als u een grizzly ziet, en dan enkel als u voldoende tijd heeft om hoog genoeg in een boom te klimmen. Houdt er rekening mee dat een grizzly in 1 seconde 15 meter kan overbruggen en tot drie meter hoog is als hij op zijn achterpoten gaat staan.
Zoek een ijsbeer nooit actief op, maar als je er per ongeluk eentje tegenkomt kan je het best eerst rustig afwachten en proberen te kijken wat de ijsbeer gaat doen. Dan proberen grote gebaren en lawaai te maken - dit schrikt de ijsbeer soms echt af.
Grizzlyberen kunnen volwassenen doden en opeten, net als zwarte beren. In 1992 werd een jongetje van zes gedood en deels opgegeten door een grizzly in Alaska.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
Hou intussen je berenspray klaar voor gebruik. Zorg ervoor dat je altijd berenspray bij hebt. Koop in de plaatselijke outdoor shop voor iedereen een busje en hang het altijd aan je gordel. Lees op voorhand goed de instructies, met een beer voor je neus lukt dat niet meer zo goed.
Een volwassen beer kan wel 65 kilometer per uur rennen! Dat betekent dat hij in de bebouwde kom zomaar de snelheidslimiet kan overschrijden.