De 43-jarige bakker Domi Vélez is door de International Union of Bakers and Confectioners tijdens de telematische verkiezing World Baker 2021 in München tot beste bakker ter wereld gekozen.
Bakkerij Nollen is door de onafhankelijke vakjury van de BakkersVakWedstrijden uitgeroepen tot beste bakker van Nederland van het jaar 2019/2020.
In veel ambachtelijke bakkers bedrijven begint de bakker op doordeweekse dagen rond twee uur 's nachts. Hoe groter de bakkerij, hoe eerder hij begint. Voor de zaterdag begint hij vaak al op vrijdagavond. De bakker is meestal in het wit gekleed.
Volgens een studie van het Observatoire du Pain uitgevoerd in november 2017 telt Frankrijk 33.000 bakkerijen en 85% van de Fransen bezoeken nog dagelijks een bakkerij.
Wat is, wat doet een bakker? Je bereidt brood, speciaal brood, luxebrood, broodjes, gebak of taarten. Je gebruikt daarbij bloem of halfbereide producten en andere ingrediënten.
Het aanvangssalaris van een Bakkers en banketbakkers bedraag meestal tussen de € 1.455 en € 2.221 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.798 en € 2.641 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Het gemiddelde salaris voor a bakker (m/v) is € 13,51 per uur in Nederland. 830 salarissen doorgegeven, bijgewerkt om 27 mei 2023.
Borgesius is de grootste bakker van Nederland. Alle acht industriële Borgesius bakkerijen leveren aan Albert Heijn. Daarnaast zijn er nog elf industriële Goedhart bakkerijen, tevens van de familie Borgesius, die aan de overige retail leveren.
Inmiddels zijn er 140 Echte Bakkers die ons keurmerk mogen dragen. Samen hebben zij ruim 330 winkels. De eigenaren van deze winkels zijn zelfstandige ondernemers die zijn toegelaten omdat ze de beste zijn.
Er zijn ruim 3.190 brood- en banketbakkerijen in Nederland (CBS, 2021). Industriële bakkerijen produceren het brood voor de supermarkten. Ruim 80% van het brood wordt verkocht in de supermarkten. Het aantal ambachtelijke bakkerijen is dalend.
Als een bakker zijn deeg kneedt, bakt en verkoopt op eenzelfde plaats, dan is het een warme bakker. Als een bakker zijn deeg kneedt, bakt en verkoopt op eenzelfde plaats, dan is het een warme bakker.
Waarom moet een bakker vroeg opstaan? Tot zo'n 10 jaar geleden moesten bakkers rond middernacht hun warme bed verlaten. Dat was 'broodnodig'. Je moest toen echt nog van nul beginnen: het deeg kneden, laten rijzen, afbakken en afkoelen.
Als je in de ambachtelijke bakkerij werkt, zijn de werktijden afhankelijk van jouw werkzaamheden en functie. De banketbakker begint meestal iets later dan de broodbakker. Hoe vroeg je moet opstaan ligt dus aan je werkzaamheden en de planning in de bakkerij waar je werkt.
Hebreeërs waren eerste banketbakkers
Er bestaat onder historici geen discussie over wie de eerste banketbakkers waren. Dat waren de Hebreeërs die leefden in de huidige landen Israël, Jordanië en Irak. Zij maakten in het tweede millennium voor Christus al banket.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
De nieuwe eigenaar van Bart's Retail is de nieuw opgerichte holding Vital Food Group B.V.; tot deze holding behoort ook Bakerstreet Holding B.V. De aandelen van Bart's Retail, met het hoofdkantoor in Beuningen en van Bakerstreet, met het hoofdkantoor in Utrecht, zijn overgedragen aan de nieuwe holding.
Banket wordt gemaakt en verkocht door een banketbakker. Het verschil met een bakker is de verkoop van producten. Een banketbakker verkoopt bijvoorbeeld geen brood en zal slechts voor speciale gelegenheden door consumenten worden bezocht: verjaardagen of bruiloften bijvoorbeeld.
Winstmarges verschillen per sector. In het algemeen kun je stellen dat een marge van 5% laag is, 10% is gemiddeld en 20% is positief. Het is zoeken naar een balans tussen de winst die je wilt maken en wat realistische prijzen zijn die je aan je klanten kunt/wilt vragen.
Bakker is een van oorsprong Nederlandse achternaam, die mogelijk is afgeleid van het beroep bakker. In 2007 waren er in Nederland 55.273 naamdragers, waarvan de grootste concentratie op Urk. Daar had namelijk 5,80% van de inwoners deze achternaam. Het is de zesde meest voorkomende achternaam in Nederland.
Om een bakkerij te starten is het hebben van een diploma niet verplicht. Natuurlijk moet u wel goed weten wat u doet en kennis van zaken hebben; productkennis, kennis van ondernemen, van hygiëne en HACCP en weten welke informatie u klanten moet kunnen verstrekken.
Bakker of bakkerin is een beroep dat kan onderverdeeld worden in twee grote groepen: Iemand die als beroep brood, koek en dergelijke bakt en verkoopt, een ambachtelijke bakker genaamd. Broodslijter of venter, die niet zelf bakt, in Nederland een koude bakker genaamd.
BACU, de bakkerij die supermarktketen Jumbo voorziet van brood en gebak, neemt de vestigingen over. Ook de 250 man personeel gaan mee naar de nieuwe eigenaar. Met de overname kan de lening van 50 miljoen euro worden afgelost die Jumbo eind 2020 deed aan de kopers van HEMA, de familie Van Eerd en investeerder Parcom.
Het aanvangssalaris van een Bakkers en banketbakkers bedraag meestal tussen de € 1.703 en € 2.496 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.969 en € 2.859 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Het loon van een zelfstandige bakker: 2.300 euro netto.
Minimum en maximum salaris voor Bereiders van fastfood - van € 548 tot € 2.758 per maand - 2023. Het aanvangssalaris van een Bereiders van fastfood bedraag meestal tussen de € 548 en € 1.753 bruto per maand.