Het is ook prima te doen met andere fruitsoorten. Citroenen werken zeer goed, evenals sinaasappelen. Het fruit werkt als een soort batterij en wanneer je niet genoeg hebt aan één citroen of sinaasappel, dan kun je er gerust meerdere gebruiken.
Een powerbank
De powerbank gebruiken we steeds meer. Een powerbank is een draadloze oplader waarmee je een smartphone, tablet of zelfs laptops mee op kunt laden, eigenlijk een soort grote batterij die je kunt opladen en waar je op een later moment stroom uit kunt halen.
Je hebt namelijk wel iets meer nodig dan de ingrediënten uit je maaltijdsalade. Om je smartphone op deze manier op te laden, heb je 800 appels en aardappelen nodig die aan elkaar zijn verbonden met zink- en koperdraden. Deze opstelling genereert een elektrische stroom van gemiddeld 20 mAh en ongeveer 6 volt.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat. Op die manier is de accu niet alleen weer sneller opgeladen, maar verklein je ook de kans op oververhitting van de batterij. Dat levert op de lange termijn schade op.
Snelladen tot 80% is efficiënter
De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen. Over je hele reis gerekend is je totale laadtijd dan ook korter als je twee keer stopt bij een snellaadstation en tot 80% oplaadt dan één keer tot 100%.
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45% en 75% is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65% en 75% te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Problemen met de oplader
Probeer het eens met een officiële oplader. Als dat niet werkt zou het probleem aan het kabeltje kunnen liggen. Probeer op te laden met een ander kabeltje en mogelijk lukt het nu wel. Dan zou het nog aan de adapter kunnen liggen en even een andere adapter gebruiken zorgt voor meer antwoorden.
Zo ga je te werk
Steek in elke aardappel een spijker. Maak aan de andere kant een sneetje. Daar steek je het koperen muntje in, op zo'n manier dat de draad uit de aardappel omhoogsteekt. Verbind het koperdraadje van de ene aardappel met de spijker van de andere.
Laad jezelf geestelijk op
Begin met het opladen van je geest zodat je weer lekker helder, ontspannen en gefocust wordt. Het opladen van je geest doe je door te mediteren. Dit kun je doen door een meditatie oefening uit te voeren, of door bijvoorbeeld een dag lang je best te doen om heel mindful te leven.
Heb ik de originele oplader nodig voor mijn smartphone? Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, je hebt niet per se de originele oplader nodig om je telefoon van stroom te voorzien. Sterker nog, in werkelijkheid kun je vrijwel iedere adapter en/of kabel gebruiken.
Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Volgens experts minimaal een keer per week. Zet je telefoon uit, wacht minimaal een minuut zodat hij ook echt uit is, en dan kun je hem weer opnieuw aanzetten. Als je je batterij zo lang mogelijk 'gezond' wilt houden, zou je deze ook hélemaal moeten laten leeglopen voor je hem weer oplaadt.
Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.
Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto. Zolang de temperatuur van je accu binnen de voorgeschreven normen blijft, kan er niet heel veel mis gaan. Echter, moet je in je achterhoofd houden dat je auto consequent aan de snellader hangen de levensduur van je accu kan verkorten.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
Gemiddeld sta je bij een snellader tussen de 20 tot 40 minuten aan de paal. Maar omdat auto's steeds sneller kunnen snelladen en de accucapaciteit van nieuwe elektrische auto steeds meer toeneemt, sta je in de toekomst alleen maar korter langs de weg te laden.
Mogelijk kom je bij de website IMEI.info uit. Deze site werkt heel simpel. Vul simpelweg het IMEI-nummer van je Android-smartphone in waarna je een tabel met allerlei specificaties te zien krijgt. Soms staat hierin precies op welke datum je toestel geproduceerd is.