Het internet is een wereldwijd computernetwerk. Het woord 'internet' verwijst ook naar een netwerk van met elkaar verbonden computers. Het heeft geen 'eigenaar'. Er is dus niemand die de volledige controle over het hele internet heeft.
Inmiddels is het internet een mondiaal fenomeen, dat het karakter van massamedium heeft gekregen. Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen wel degelijk een eigenaar hebben.
KPN en VodafoneZiggo beheren het netwerk (de aansluiting) én ze leveren de diensten (tv, internet en bellen). De enige andere speler van belang is T-Mobile, die in 2019 het Tele2-netwerk overnam.
Het internet is een netwerk dat computers wereldwijd met elkaar verbindt, en bedrijven, overheden, scholen of personen met elkaar laat communiceren en informatie laat delen. Dit is mogelijk door een combinatie van computers, servers, kabels, satellieten en software.
Op 29 oktober 1969, vandaag precies 50 jaar geleden, werd het eerste bericht via ARPANET verstuurd. Dit netwerk was de voorloper van internet. Het web bestaat dus 50 jaar!
Dit was de voorganger van het internet dat we nu kennen. Het heette Arpanet.
Het is precies dertig jaar geleden dat Nederland als eerste Europese land werd aangesloten op internet. Op 17 november 1988 om 14.28 uur kreeg het Centrum Wiskunde en Informatica als eerste Europese instelling toegang tot het NSFnet, het netwerk dat uitgroeide tot het wereldwijde internet.
Internet is begonnen als ARPANET. Dit was een militair netwerk, dat in 1969 in de Verenigde staten is gebouwd. In eerste instantie was dit netwerk alleen beschikbaar voor de overheid en voor het onderwijs. Vanaf 1993 hebben consumenten echter ook toegang tot internet.
Allemaal problemen die meestal te wijten zijn aan: Het verkeerd plaatsen van met name de draadloze router. Een te grote afstand tussen router en apparaat dat verbinding wil maken met internet. Teveel storingen van andere apparaten in huis, zoals draadloze telefoons, babyfoons, gewapend beton en de magnetron.
Singapore heeft het snelste internet ter wereld, maar ook België scoort relatief hoog in de wereldwijde ranking. Toch doet Nederland het beter met een vijfde plaats! Met een mediaan snelheid van 55,12 Mbps heeft Singapore het snelste internet ter wereld. Zweden haalt een tweede plaats.
KPN NetwerkNL (voorheen bekend als Reggefiber) legt en beheert zo'n 70% van het huidige glasvezelnetwerk. Het bedrijf is alleen verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel en het onderhoud.
Nederland speelt een sleutelrol in het Europese deel van internet; er komen belangrijke internetverbindingen aan land, die samenkomen in de internetknooppunten AMS-ix en NL-ix. Niet zo gek dat er in Nederland tal van grote datacenters zitten van bedrijven als Google en Microsoft.
Maar kan het internet nou vol raken? Ja, het zou heel even kunnen. Maar grote bedrijven zijn de hele dag bezig om het internet groter te maken, zodat dit niet gebeurt. Dit gebeurt door nieuwe kabels aan te leggen en nieuwe routers neer te zetten.
Ze waren gebouwd door drie 'vaders van het internet: Bob Kahn, Leonard Kleinrock en Vint Cerf. De wetenschappers werkten aan een project van het Amerikaanse ministerie van Defensie, ARPAnet genaamd. Hun student Charley Kline was degene die de eerste online boodschap stuurde.
WiFi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken en wordt ook wel geschreven als Wi-Fi of Wifi. WiFi is de afkorting voor 'Wireless Fidelity'. De naam is bedacht met een knipoog naar de audioterm HiFi (High Fidelity = hoge betrouwbaarheid).
De microscoop, telescoop en thermometer.
De microscoop (1595) en telescoop (1608) zijn door echte Nederlanders uitgevonden. De thermometer is daarentegen speciaal, het is uitgevonden door Gabriel Fahrenheit een pool, maar hij heeft grotendeels in Nederland gewoond en in Nederland de thermostaat uitgevonden.
Wifi is een vorm van internet en betekent dus draadloos internet, maar je kunt ook bedraad internetten. Dan sluit je bijvoorbeeld je modem via een kabel aan op je laptop of een ander apparaat. Dergelijke kabels worden ook wel ethernet-kabels genoemd.
In 2019 gaf 97 procent van de inwoners van Nederland van 12 jaar of ouder aan thuis toegang tot internet te hebben, 5 procent meer dan in 2015. Ongeveer 3 procent heeft thuis geen internet, dat komt neer op een groep van 453 duizend mensen.
In 2018 maakt 96,5% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gebruik van internet. 86% hiervan is dagelijks online. 6% van de Nederlanders ouder dan 12 jaar hebben nog nooit geïnternet.
1999/2000 Nederland stapt massaal over op ADSL
Waar de internetsnelheden begin jaren negentig nog 9,6 of 14,4 Kbps waren en sinds ISDN 64 Kbps, werden met ADSL – destijds, nu is het veel meer – snelheden tot 2 Mbps (oftewel 2000 Kbps) mogelijk.
Uitgaande van 1 biljard webpagina's op het surface web, komt het totale web op circa 3 triljoen (3.000.000.000.000.000.000) webpagina's. De Google index bevat ruim 100.000 terabytes, maar Google indexeert niet alles van het surface web.