Bij de 13 wekenecho is het kind kleiner en minder ver ont- wikkeld. Er is minder zichtbaar dan bij de 20 wekenecho, maar sommige vaak ernstige afwijkingen zijn al wel te zien. Waarom zou ik bij 13 weken geen echo laten doen? De 13 wekenecho is niet verplicht.
Het geslacht
Bij de 13 wekenecho krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is.
De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen. Het is om die reden geen onderdeel van de 13 wekenecho en de echoscopist kijkt er dus niet naar. Het is belangrijk dat u een weloverwogen beslissing neemt over wel of niet meedoen aan de 13 wekenecho.
Er is nog weinig duidelijk over de betrouwbaarheid van de 13 wekenecho. Een vroege studie wijst uit dat 1 op de 100 vrouwen een ongunstige uitslag krijgt. De ernst van deze afwijkingen kan erg verschillen en is vooraf niet altijd goed te bepalen. Maar, in de meeste gevallen is de uitslag van de echo dus geruststellend.
Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.
Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niets van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.
Inmiddels is na 13 weken zwangerschap ook je buik groter geworden. Een paar centimeter onder je navel kun je zelfs de bovenkant van de baarmoeder voelen als je op je rug gaat liggen. Deze voelt als een harde rand.
Je kunt de baby in je buik laten onderzoeken met een bloedtest (de NIPT) en een echo. Deze onderzoeken laten zien of de kans groter is dat je baby downsyndroom, een open rug of een andere afwijking heeft.
In week 13 is het geslacht van je kindje zover ontwikkeld dat we heel regelmatig een geslachtsbepaling kunnen doen, bij ongeveer 98% is het geslacht van het kindje zien.
In week 13 steekt je kindje alle energie in het groeien. De organen zijn ontwikkeld en liggen op hun plek. Ook komt er steeds meer vruchtwater zodat je kindje goed kan bewegen en zijn de botten in het ontwikkeling.
De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie. De onderzoekers willen onder andere weten hoe vaak de echoscopist iets ziet wat een afwijking kan zijn. Op basis van internationaal onderzoek gaan we er nu van uit dat dit gebeurt bij ongeveer 5 van de 100 zwangeren.
Vanaf 14 weken is het geslacht daarom zeker goed te beoordelen via de echo. Je kunt dan duidelijk met de echo het schaambot of penis waarnemen.
Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Vanuit de basisverzekering krijg je standaard twee echo's aangeboden. Dat zijn de termijnecho (rond de 10 à 12 weken) en de 20 weken echo (het structureel echoscopisch onderzoek), die vanaf 19+0 weken zwangerschap gedaan wordt.
Tijdens uw zwangerschap kunt u bloedonderzoek, een echo-onderzoek en de NIPT laten doen. Na de geboorte wordt bij de baby onder andere het gehoor getest en bloed afgenomen (hielprik). Deze testen onderzoeken of de baby ziekten of aandoeningen heeft.
Termijnecho. De termijnecho is voor de meesten de eerste echo tijdens de zwangerschap. Deze vindt plaats tussen de 10 en 11 weken zwangerschap en is bedoeld om te bepalen hoever je in de zwangerschap bent en wat de uitgerekende datum is.
Wat zie je op de eerste echo? Met de 10-weken echo zie je veel meer dan met acht weken. Maar ook dan kan je vaak al het hoofdje, de beetjes en armpjes onderscheiden. Daarnaast zie je het hartje knoppen, wat een heel speciaal moment is.
Derde trimester
Je buik groeit niet alleen door de baby, maar ook door de grootte van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en extra vocht. Ook slaat je lichaam de nodige vetreserves op die ervoor zorgen dat je buik in omvang toeneemt. Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst.
Nu je in de 13e week van je zwangerschap zit, zijn de eerste drie spannende maanden voorbij.
13 weken zwanger: jouw symptomen
De ongemakken van het eerste trimester - vermoeidheid, misselijkheid en frequent plassen - zijn al heel wat verminderd en je hebt nu eindelijk de kans om te genieten van je zwangerschap. Veel vrouwen voelen tijdens dit tweede trimester zelfs een golf van energie!
Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uit ziet dan normaal. De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom.
Bij ongeveer 20 van de 1.000 vrouwen lukt de NIPT niet en komt er geen uitslag.
Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog, waardoor het kindje beter te zien is. Bij de vaginale echo zit een volle blaas in de weg. We vragen je daarom vooraf even te gaan plassen.