Verwarm de frituurpan tot 180 graden. Bak de voorgebakken patat af in kleine porties tegelijk. Haal de frietjes uit de frituurpan als ze drijven en mooi goudbruin kleuren. 2-3 minuten is voldoende.
Afbakken. Verwarm je frituurvet tenslotte tot 170°C-180°C en bak de afgekoelde en voorgebakken frieten tot ze goudbruin zien. Bak zeker niet al je frieten in een keer maar bak liever meerdere keren kleinere porties zodat het frituurvet mooi op temperatuur blijft.
Je bakt friet/patat goudgeel door ze op maximaal 175 °C te verhitten, kleine hoeveelheden in de frituur te doen en de friet op tijd eruit te halen.
Voorbakken. Daarna kun je de friet het best nog voorbakken. Dit doe je door ze gedurende 5 minuten te frituren op ongeveer 160°C. Laat ze vervolgens uitlekken en bak tijdens het uitlekken de volgende portie ook voor.
Om de perfecte luchtige binnenkant te krijgen, die nog echt naar aardappel smaakt, ga je eerst op lage temperatuur frituren. Zo kan de friet eerst garen, zonder te verbranden. Dunnere Franse frietjes gaan 3-4 minuten op 160 graden en daarna nog 3-4 minuten op 190 graden. Dikke friet geef je een paar minuten langer.
De tweede keer bakken maakt de frieten krokant. Op dat moment worden de 'pureestaafjes' als het ware toegeschroeid. Dat moet aan een voldoende hoge temperatuur gebeuren want anders nemen de staafjes te veel vet op. Dat afbakken gebeurt best bij een temperatuur van ongeveer 170 à 175°C.
Laat de friet tussen de twee bakrondes afkoelen tot kamertemperatuur. Dit doe je omdat ze anders slap worden bij het afbakken omdat ze de warmte, die ín de friet zit, nog niet kwijt zijn. Je moet ze daarom ook niet in het mandje boven het hete vet laten hangen, maar echt even uitschudden en uitgespreid wegzetten.
Maar over het algemeen hoor je vaak terug dat de friet verdeelde over de 2 bak fases een 11 tot 13 minuten moet bakken. En ook hier zijn de meeste die een 8 tot 10 minuten voorbakken en 3 tot 4 minuten afbakken. Tussen de fases door laten we de friet afkoelen op de vergaarbak van de bakwand.
Bereiding: Verwarm de oven voor tot 230°C. In mijn oven worden de frieten het lekkerst als ik de ovenstand zonder heteluchtcirculatie maar met boven- en onderwarmte gebruik. Boen de aardappels goed schoon.
Voor knapperige frietjes moet je je olie tot 180° verwarmen. En net op die temperatuur gaan sommige oliën oxideren. Die oxidatie heeft geen invloed op de smaak, maar geeft wel toxische moleculen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Een friet is gaar als hij barst wanneer je hem aan de uiteinden buigt.
Door de frieten voor het bakken eerst 30 tot 45 minuten te laten weken in een bak met koud water (en vervolgens supergoed af te drogen), worden ze extra krokant. Zorg wel dat ze door en door droog de bakplaat op gaan!
Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zet de lege bakplaat een kwartiertje in de warme oven, zodat deze goed opwarmt. Haal voorzichtig uit de oven en spreid de friet uit op de hete bakplaat. Zet 5 minuten in de hete oven.
GENT (ANP) - Mensen die thuis patat bakken, kunnen de rauwe frietjes beter eerst tien minuten in heet zout water leggen met een scheutje azijn en dan afdrogen. Dat vermindert de kankerverwekkende stoffen acrylamiden met ongeveer 60 procent.
Antwoord van Jeroen Meus
Tenzij we het over 'gepocheerde frieten' hebben, vers gesneden frieten die éénmaal zijn voorgebakken op 140°C. Wanneer je ze goed afdekt en tussen keukenpapier bewaart, kan je ze een dag later nog bakken.
175°C | 4 min. Ontdooid: 2 minuten. Bij voorkeur frituren in olie.
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Over het algemeen wordt zo'n 250 gram friet per persoon ingeschat. Als je voor 1 à 2 personen wilt frituren, heb je dus vaak aan een kleine frituurpan met een bakcapaciteit of laadvermogen van 500 gram voldoende.
Sommige recepten zeggen de frietjes te spoelen eens ze gesneden zijn, andere raden aan dat net niet te doen: er blijft zo meer zetmeel op de frietjes zitten, wat ze krokanter maakt. Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet).
Bestel je een frietje moeilijk, krijg je een puntzak friet met de saus onderin de punt. Knappe gozer die dit er makkelijk uitkrijgt. 'Friet extra moeilijk'? Da's een patatje met zuurvlees, curry, mayo en uitjes.
Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Als het gaat om een aardappelsoort die echt geschikt is voor friet dan is dat bintje of frieslander. De twee soorten lijken op elkaar en zijn beide uitstekend voor frieten. Het is aan te raden om grote bonken van deze aardappelen te bestellen, zo kunt u patat van een mooi formaat maken.