De patiënt is besmettelijk als er mijten op het huidoppervlak aanwezig zijn. Dat betekent dat iemand besmettelijk kan zijn voor anderen zodra de eerste nieuwe mijten volwassen zijn (vanaf ongeveer 1 tot 2 weken na besmetting), ook als de patiënt nog geen verschijnselen van scabiës heeft.
Hoewel niet zo algemeen als huidaandoeningen veroorzaakt door strikt humane mijtsoorten komt jeuk bij mensen op basis van dierlijke mijten ook voor; er zijn wel 50.000 soorten beschreven.
De beten kunnen erg jeuken, vandaar dat de mijten “straw itch mite” worden genoemd in het Engels. De meeste beten van korenmijten komen voor op de romp, nek, armen en soms in de liesstreek. In extreme gevallen kunnen de beten infecties, koorts, overgeven en gewrichtspijn veroorzaken.
Na 2 weken leggen ze ergens anders in je huid weer nieuwe eitjes. Schurft is vervelend, maar niet gevaarlijk. Het is wel besmettelijk. Artsen noemen schurft ook wel scabiës.
Scabiës of schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje. Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
In de meeste gevallen wordt schurft overgedragen via intensief huidcontact. Besmetting door het dragen van dezelfde kledij of slapen in een besmet bed is ook mogelijk, maar de kans is kleiner omdat de mijt buiten de mens slechts 3 uur kan overleven.
- Verschoon uw beddengoed. - Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 3 dagen vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 3 dagen in een dichtgeknoopte plastic zak op kamertemperatuur of in de vriezer te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
Mag ik werken als ik besmet ben met schurft? Dat mag in de meeste gevallen wel. Als je werkt in de gezondheidszorg of met kinderen is het goed om dit met de bedrijfsarts te overleggen.
Incubatietijd: 2-6 weken. Besmettelijke periode: vanaf moment dat er mijten op de huid zitten (ca. 1-2 weken na besmetting) tot 12 uur na start eerste behandeling inclusief hygiënevoorschriften, mits deze behandeling volledig wordt afgerond.
Hoe meer vocht en beschutting de huisstofmijt heeft om te leven, hoe vaker u dit moet doen. Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld.
Mijten zijn kleiner dan 1 mm en hiermee haast onzichtbaar voor het blote oog. Ze lijken op kleine spinnetjes en hebben een bol lijf met acht poten. In Nederland komen veel soorten mijten voor. Sommige zijn vervelend voor de mens en zuigen bloed.
Iedereen heeft mijten
Daarom hebben de onderzoekers sinds 2013 gezichtsmonsters verzameld van ruim 400 mensen. Op basis van de monsters stelden ze vast dat 100% van de mensen boven de 18 gezichtsmijten heeft. Het is de eerste keer dat er een groep beestjes is beschreven die op alle mensen voorkomt.
Je denkt er misschien liever niet over na, hoeveel en welke beestjes er allemaal in je bed wonen. En al helemaal niet wat ze daar precies uitspoken. Sta ons toe je even met de kriebelige realiteit om de oren te slaan: in een gemiddeld bed wonen zo'n twee miljoen huisstofmijten. Je leest het goed: twee miljoen.
Net als bacteriën en gisten worden ook mijten op de huid van de meeste (volwassen) mensen aangetroffen. Het gaat daarbij om twee soorten uit de Demodex-familie die in de haarzakjes en talgklieren leven, respectievelijk de Demodex folliculorum en Demodex brevis. In principe heb je geen last van al deze 'beestjes'.
Door schurft kunt u over het hele lichaam erge jeuk krijgen, vooral 's nachts en als het warm is. Er kunnen ook rode bultjes en blaasjes ontstaan. U kunt schurft krijgen door contact met iemand die besmet is met schurft. Het heeft niet te maken met slechte hygiëne.
Iedereen kan schurft krijgen. Je kunt besmet raken door langdurig (meer dan 15 minuten) of regelmatig huidcontact met iemand die schurft heeft. Maar ook door gebruik van besmet beddengoed, handdoeken, kleding of knuffeldieren. Je kunt geen schurft krijgen door handen te schudden of iemand kort een knuffel te geven.
Je ziet deze huidproblemen met name aan de polsen of tussen de vingers en tenen, maar je kunt ze ook tegenkomen in de oksels, liezen, voeten, tepels, penis en enkels.
Voice-over: Was alles op 60 graden. Stop spullen die niet op 60 graden kunnen in afgesloten vuilniszakken en zet deze 3 dagen weg bij kamertemperatuur anders blijft de schurftmijt langer leven. Stofzuig tot slot alles van stof wat niet in de wasmachine of vuilniszakken kan.
Bij een groepsbehandeling binnen instellingen volstaat een eenmalige behandeling voor de mensen zonder klachten 5. Bij gewone scabies is de patiënt vanaf 12 uur na het starten van een (adequate) behandeling niet meer besmettelijk. Klachten kunnen na de behandeling nog enkele weken aanhouden.
Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed.
Met elkaar in één bed slapen – al dan niet met seksueel contact – kan besmetting tot gevolg hebben. Daarnaast kan schurft opgelopen worden door het slapen in een bed met besmet beddengoed en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Nee, schurft is geen soa. Wel kun je schurft oplopen door met iemand seks te hebben. Dit kan doordat je huid op huidcontact hebt. Je kan schurft ook krijgen als je samen in hetzelfde bed ligt.
Alle mensen die een nauw contact gehad hebben met een persoon met schurft moeten gelijktijdig een preventieve behandeling krijgen. Op de volgende pagina staat stap voor stap beschreven hoe je schurft preventief kan behandelen indien niemand in het gezin letsels heeft.